Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre.
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu
 
Köszönjük!

Hirdetések

   

MANCSOK

 ELSŐSEGÉLY

vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 NEVELES

 TAKARMÁNYOZÁS

Gyomorcsavarodás

 

A gyomorcsavarodás a nagytestű, mély mellkasú, falánk és stresszes kutyák gyakori és kezeletlenül halálos kimenetelű betegsége. Akkor alakul ki a leggyakrabban, ha teli gyomorral játszik vagy hempereg. Ilyenkor átfordulhat a gyomor a függőágyszerűen felfüggesztett két vége körül, amitől megtekeredik elöl a gyomorszáj (cardia) és hátul a gyomorkapu (pylorus) is. A gyorsan termelődő, eltávozni képtelen gázok kitágítják a gyomrot, ami akár óriásira is nőhet, a falában vérkeringési zavar alakul ki, és ezek súlyos következményekkel járnak.

tünetek

 • riadt tekintet, nyugtalan járkálás

 • nyálzás, eredménytelen öklendezés

 • has hirtelen kitágulása

 • fájdalmas nyögés, különösen a has tapintásakor

 • szapora, nehezített légzés

 • kékes színű nyálkahártyák (cianózis)

 • gyengeség, gyenge és szapora pulzus, elhúzódó hajszálér újratelítődés (sokk)

A legtöbb tünet a gyomor nagyfokú kitágulásának a következményei. A has tágulata a bal oldalon  kezdődik és elvileg több más okból is kialakulhat, de ha hirtelen jön létre és negyfokú, akkor gyomorcsavarodásként kell kezelni, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik. Segíti a diagnózist, ha az állat nyugodt, hogy a fülét a has bal oldalának középre tapasztja és ujjaival megpöcköli a feszes hasfalat. Gyomorcsavarodáskor magas fémes pendülés hallható.

elsősegélynyújtás

 • nyugalom biztosítása

 • sokktalanítás

 • nyomáscsökkentés (gyomorgázok leengedése)

 • azonnali állatorvosi ellátás

A gyomorcsavarodás az állatok egyik legsúlyosabb megbetegedése, ami azonnali állatorvosi ellátást igényel. Ha van rá mód, ne próbáljon meg elsősegélyt nyújtani, hanem azonnal szállítsa állatorvoshoz a kutyát. Minden késlekedéssel nő a gyomorfal károsodás (elhalás) kockázata, és azzal arányosan a szív károsodásának valószínűsége és mértéke is, ami miatt a későbbi műtéti beavatkozás sikere ellenére is elpusztulhat a kutya.

Ha nincs lehetőség azonnali állatorvosi ellátásra, és biztos abban, hogy gyomorcsavarodás áll fenn, mert a has hirtelen kialakuló rendkívüli megnagyobbodása és bal oldalon hallgatózva a fémes pengő hang jelzi, akkor szakember távollétében is érdemes megkísérelni a gázok leengedését. Ez nem veszélytelen, de gyakran életmentő. Ilyenkor egy vastag injekciós tűt kell beleszúrni a gyomorba a hasfalon keresztül. Ehhez álljon az álló kutya jobboldalára vagy fektesse a jobb oldalára az állatot. Tapintsa ki bal oldalon az utolsó bordák vonalát. Álló helyzetben ettől mintegy 3-5 cm-re hátra, a has feszülő felső harmadának az alján, fekvő helyzetben pedig a hát és a hasalj között félúton, a legmagasabb ponton van az optimális beszúrási pont. Itt nyírja le a szőrt és fertőtlenítse le a bőrt, ha teheti. Ha nincsen rájuk lehetőség, akkor ezek el is maradhatnak. Fogja vagy fogassa meg a kutya nyakát. Az említett területen lassan szúrja be  a hasfalra merőlegesen (álló kutya esetén vízszintesen, fekvő helyzetben függőlegesen) tartott tűt, és tolja be addig, amíg a gázok elkezdenek távozni rajta keresztül. Ekkor tolja kissé még beljebb és tartsa a helyén kézzel vagy rögzítse ragasztószalaggal. Ha a beszúrást követően nem jön gáz, húzza ki a tűt, ellenőrizze az átjárhatóságát, majd ismételje meg a has leginkább kiemelkedő pontján a szúrást. Ha ez sem hoz eredményt, akkor hagyjon fel vele. Ezzel a módszerrel a gyomorgáz egy része leereszthető, ami jelentősen növeli az állat életben maradásának az esélyét. Ezután telefonáljon az állatorvosnak, majd szállítsa be a kutyát. Ha menetközben ismételten nagyon kitágul a has, akkor ismét megszúrhatja.

Az öntudatlan állatok gyomrába elvileg meg lehet próbálni gyomorszondát is levezetni, ami 1-2 kisujjnyi vastagságú, 1-2 méter hosszú, lehetőleg puha és megnedvesített gumi vagy műanyag (pl. locsoló) cső. Ez általában nem sikerül, mert a kutya vagy az eszméleténél van, vagy pedig a gyomorcsavarodás gyakran teljes, vagyis zárt a gyomorszáj. Ha eszméletlen és van megfelelő szondája, akkor mérje hozzá  a kutyát az orra hegyétől az utolsó bordákig. Ez a levezetés kívánatos távolsága, ezért tollal vagy ragtapasszal jelölje meg a szondán a kimért hossz elejét. Ezután vezesse be a garatüregbe, majd amikor az állat nyel, lassan és óvatosan tolja tovább egészen a gyomorba, vagyis a jelölésig. Ha a gyomorcsavarodás részleges, akkor sikerülhet leengedni így a gázokat. Ilyenkor igyekezni kell a folyékony gyomortartalomból is leengedni annyit, amennyit csak lehet. Ha a szonda elakad, akkor nem szabad erőltetni a levezetését, mert nyelőcsősérülést okozhat, ezért válassza inkább az azonnali szállítást, illetve a vastag tűvel való gázleeresztést.

 

 VISSZA A NYITÓ OLDALRA

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.