Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre.
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu
 
Köszönjük!

Hirdetések

   

MANCSOK

 ELSŐSEGÉLY

vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 NEVELES

 TAKARMÁNYOZÁS

Mérgező anyag lenyelése, belégzése, bőrre vagy szembe kerülése

 

Az állatok sokféle mérgező anyaggal kerülhetnek érintkezésbe, amelyek lehetnek vegyszerek, gyógyszerek, mérgező növények vagy gombák is. Általában mindazon mérgek veszélyeztetik a szervezetüket, mint a miénket, de emellett mérgező a legtöbb szobanövény, a gyógyszereink és egyes táplálékaink (pl. csokoládé, szőlő, vörös- és fokhagyma) is. Az állatok lenyelhetik a mérgeket és azok rájuk is kenődhetnek, ezért is nagyon sokféle tünet kísérheti a mérgezéseket.  A macskák és a vadászgörények különösen érzékenyek a mérgezésekre.

tünetek

 • nyugtalanság vagy elesettség

 • nyálzás, hányás, hasmenés

 • izomgyengeség, merevség

 • görcsrohamok

 • köhögés

 • véralvadási zavar

 • fájdalom, bőr- vagy szemsérülés

 • sokk

elsősegélynyújtás

 • a méreg meghatározása

 • a méreg eltávolítása vagy semlegesítése

 • melegen tartás

 • sürgős állatorvosi ellátás

Ha van még méreg az állat közelében, az első lépés azt eltávolítani. Ha még megvan a csomagolása, feltétlenül vegye magához, ennek hiányában vegyen mintát a méregből, ha lehet. A vegyszerek mérgezésekre vonatkozó utasításait olvassa el és járjon el azoknak megfelelően. A belélegzett mérgek esetén távolítsa el az állatot a forrástól és biztosítson tiszta levegőt a számára. Figyelmeztesse a környezetben tartózkodókat a veszélyre, majd ellenőrizze az állat légzését. A bőrre került mérget mielőbb mossa le, de használjon gumikesztyűt vagy egy a kezére húzott nejlonzacskót a saját védelmére. Az olajos anyagok samponnal vagy szappannal távolíthatók el. Ha teheti, alaposan öblítse le enyhe nyomással 15-20 percen át, majd bugyolálja be az állatot a kihűlés ellen, és a szállítás során is tartsa melegen. Ha nincs lehetőség a méreg leöblítésére, akkor koncentráljon arra, hogy megakadályozza annak a lenyalását. Helyezzen fel egy műtéti gallért vagy adjon az állatra szájkosarat, esetleg tegye bele egy ruhába, zsákba vagy párnahuzatba úgy, hogy csak a feje legyen kívül. Ha a méreg a szembe került, fiziológiás sóoldattal vagy csapvízzel óvatosan, de alaposan mossa ki. A mosás 15-20 percig tartson, mielőtt állatorvoshoz indulnak. Ne jutasson a szembe gyógyszert, hacsak az állatorvos mást nem tanácsol. A lenyelt mérgeket a maró és az illó anyagok (pl. savak, lúgok, fertőtlenítőszerek, benzin) kivételével a felvételüktől számított 3-4 órán belül meg lehet próbálni hánytatással eltávolítani, ha az állat nem öntudatlan és nincs görcsrohama. A kutyákat hidrogénperoxid oldat szájba fecskendezésével lehet házilag hánytatni, amit Hyperol tablettából készíthet, és 5 ml-es adagokban 5 percenként teáskanállal vagy fecskendővel nyelethet le az állattal, ha az képes nyelni. A hánytatás többi házilagos módszerei (pl. mosószódából, vagyis nátrium-karbonát tenni 1-2 kristályt az állat nyelve tövére, vagy 2 kávéskanál mustárt vagy hasonló mennyiségű konyhasót keverni egy pohár langyos vízbe és ezt megitatni) kevésbé ajánlhatók, mert maguk is mérgezést okozhatnak, ezért csak akkor használja ezeket, ha nincs más lehetőség, és ha bőségesen áll rendelkezésre ivóvíz. Ha nincs hidrogénperoxid (pl. Hyperol tabletta) kéznél, inkább siessen egy állatorvosi praxisba. Ha sikerül a beteget meghánytatni, akkor is vigye azonnal állatorvoshoz.

A lenyelt mérgek esetén használhat ellenszereket is. Leginkább a vízitatás ajánlható. Ez általában hasznos, mert hígítja a mérget a gyomorban és a belekben, emellett támogatja a keringést és a vesék működését is. Ha savat nyelt az állat, akkor szódabikarbónát tehet a vízébe. Ha lúgot nyelt, akkor pedig savas anyagot, így citromlevet vagy ecetet itasson a vízzel együtt. Ha kőolajszármazékot vagy más maró anyagot nyelt az állat, akkor itasson vele vizet vagy tejet, illetve adjon neki egy nyers tojást vagy egy teáskanál cukrot. Abban az esetben, ha patkánymérget fogyasztott, 2 órán belül hánytatással és szájon át aktív szén adásával (1 g/ttkg, általában vízbe keverve) lehet a méreg felszívódását csökkenteni. Sajnos pont a leggyakrabban fogyasztott mérgeknek, vagyis az etilénglikolnak, a xilitnek és metanolnak nincsen elérhető ellenszere, ezért ezek fogyasztása után az azonnali hánytatás mellett a gyors állatorvoshoz szállítás ajánlható. Adhat hashajtót is az állatnak, a legjobb a 40%-os magnézium-szulfát oldat, amiből 1 g/ttkg az ajánlott adag.

 

 VISSZA A NYITÓ OLDALRA

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.