Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre.
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu
 
Köszönjük!

Hirdetések

   

MANCSOK

 ELSŐSEGÉLY

vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 NEVELES

 TAKARMÁNYOZÁS

Nehéz ellés

 

Az ellés során számos probléma adódhat, amelyek egy része anyai, másik része pedig magzati eredetű. Az előbbit a gyenge méhösszehúzódások és a szűk szülőút, az utóbbit pedig a fekvési rendellenességek és a nagy magzatok okozzák a leggyakrabban.  

tünetek

 • a vemhességi idő eltelt és még nem indul meg az ellés

 • az állat olyan fajtába tartozik, amelyek a kölykök nagy feje miatt általában nem tudnak maguktól megelleni (pl. buldog fajták, mopsz, Boston terrier, perzsa macska)

 • a tolófájások megindulását és a magzatvíz elfolyását követően 1 órán belül sem indul be a szülés

 • 20 perces intenzív erőlködés ellenére sem születik magzat

 • két újszülött megszületése között szokatlanul hosszú (kutyánál több mint 2, macskánál 24 óra) szünet lép fel

 • elakad egy magzat a szülőútban

 • szokatlanul elhúzódik az ellés

 • az anya nem szabadítja ki az újszülötteket a magzatburokból, vagy túl rövidre rágja az újszülöttek köldökcsonkját

 • az anya hirtelen erőtlenné és bágyadttá válik vagy 10 percen át tiszta vér folyik a hüvelyéből

 • az újszülött nem lélegzik, vagy elkékült a szája és a nyelve

 • az anya nem fogadja el a kicsinyeit a fialás után

elsősegélynyújtás

 • az elakadt magzat világra segítése

 • az újszülöttek ellátása

 • az anya ellátása

 •  sürgős állatorvosi ellátás

Fontos szabály, hogy mindig maradjon nyugodt, és mérlegelje higgadtan, hogy meg tudja-e oldani a problémát. Ellési nehézség észlelése esetén a leghelyesebb állatorvossal konzultálni és beszállítani az anyát, ha kell. A helyszínen elsősorban a szülőútban elakadt magzatok vagy nem lélegző újszülöttek esetén lehet elsősegélyt nyújtani. Az elakadt magzatok általában már halottak és kiszáradnak, olykor fel is puffadnak. Ilyenkor a segédkező megmosott és fertőtlenített kézzel, vagy steril gézlapokkal megfoghatja a magzat kiálló testrészét, és az anya erőlködésével egyszerre lefelé irányítva és a hossztengelye körül óvatosan csavarva húzza. Az elakadt magzatok eleinte általában nehezen mozdíthatók, de ahogy kijjebb jutnak, egyre könnyebben haladnak, végül kicsusszannak. A segítségnyújtás során ne nyúljon be a szülőútba. Ha ez elengedhetetlen, akkor alaposan mosson kezet, majd Betadine oldattal gondosan fertőtlenítse le a szuka párarésének a környékét és a kezét is. Ha a szülőút már beszáradt, használhat steril magzatvízpótlót síkosítására. Ha az anya nem nyitja fel a magzatburkot, akkor ezt meg kell tenni helyette. A köldökzsinórt az állatfaj méretétől függően 2-5 cm-re a hasfaltól kell lekötni és a magzatburok felé eső szakaszt levágni, majd Betadin oldatba mártva fertőtleníteni kell. Az újszülöttek testét finoman, de alaposan meg kell dörzsölni. Ha a száj és nyelv elkékült, próbálja meg törléssel, orrszívóval vagy a magzat fejjel előre való lóbálásával eltávolítani a belélegzett magzatvizet a légutakból, és a mellkas dörzsölésével segíteni a lélegzetvételeket. Ezután helyezze őket egy kisebb, infralámpával vagy vizes palackkal nagyjából 32 °C-ra fűtött ládába vagy dobozba. Az újszülöttek szoptatása miatt nem kell aggódni, ez ráér akkor is, amikor az anya már megellett, vagy legalább megnyugodott, mert hosszabb szünet lép fel két kölyök világrajövetele között. Ha nem tudja megoldani a problémát, akkor állatorvos segítségét kell kérni.

A méhösszehúzók szakszerűtlen alkalmazása több problémát okoz, mint amennyit megold. Gyakran emiatt van szükség állatorvosi segítségnyújtásra.

A vadászgörényeket jobb nem zavarni, különben az anya felfalhatja vagy magára hagyhatja a kölykeit. Ha figyelemmel akarja kísérni a fialást, szereljen egy sötétben is látó kamerát az ellető láda fölé. Csak akkor kell az anyával állatorvoshoz fordulni, ha azt látja, hogy hosszú ideig folyamatosan erőlködik, de nem születik kölyök. Ha túl gyorsan jönnek a világra az újszülöttek, akkor előfordulhat, hogy az anya nem tud mindent időben elrendezni, ezért a hosszú köldökzsinór az újszülöttekre tekeredik. Ilyenkor ajánlott közbelépni és lefejteni, különben beszáradva zsugorodik, és elszoríthatja a végtagok vagy a farok vérkeringését.

 

 VISSZA A NYITÓ OLDALRA

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.