Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre.
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu
 
Köszönjük!

Hirdetések

   

MANCSOK

 ELSŐSEGÉLY

vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 NEVELES

 TAKARMÁNYOZÁS

Rángógörcs

 

A rángógörcsök gyakoriak. Leggyakrabban epilepszia következtében rohamszerűen lépnek fel, de más agyi és nem agyi betegségek, mint agydaganatok, hydrocephalusz, shunt és mérgezések (pl. fagyálló, rovarölő szerek, ólom) is előidézhetik, valamint baleseti sérülések, fertőzések (pl. szopornyica, toxoplazmózis) és bizonyos anyagforgalmi megbetegedések (pl. kalcium hiány, hipoglikémia) is okozhatják. Ennek megfelelően a tünetek is változatosak.

tünetek

 • nyugtalanság (a roham előtt)

 •   önkéntelen bélsár vagy vizeletürítés

 •  izomremegés, "légykapkodás", evezés és egyes testrészek rángása

 • egész testre kiterjedő görcsös izomrángások

 •  öntudatvesztés

 • zavarodottság, vakság, egyensúlyzavar (a roham után)

Néha vannak bizonyos előjelek a roham előtt ("aura"), mint a nyugtalanság, gyengeség, az elbújás, az ingerlékenység, a vonyítás, az ajkak nyalogatása vagy egyes izomcsoportok remegése. A görcsroham lehet helyi, vagyis lokális (pl. érintheti csak az állkapcsot vagy egy végtagot) és az egész testre kiterjedő, általános, vagyis generalizált is. Lehet kis roham, mint a légykapkodás, és nagy roham is, amikor az állat összeesik és egész testében görcsös izomrángás jelentkezik, miközben a száját is görcsösen kitátja. A rohamok néhány másodperctől akár órákig is tarthatnak. Érdemes rápillantani egy órára, mert a tulajdonos néhány percet is hosszú időnek érezhet. Miután elmúlik a roham, az állat kábultnak és zavartnak tűnhet, gyakran dülöngél, nekimegy a falnak, máskor tünetmentes. Vannak olyan rohamok is, amelyek az etetések után jelentkeznek, ezt érdemes feljegyezni. Vadászkutyákon a tetániás, a nagy almot nevelő anyáknál pedig a kalciumhiányos tejláz (eklampszia) is gyakori. 

elsősegélynyújtás

 • teljes nyugalom biztosítása

 •  sérülések megelőzése

 •  sürgősségi állatorvosi ellátás

A legfontosabb azzal tisztában lenni, hogy a rohamok általában házilag nem kezelhetők. Nem szabad az érintett állatok szájába nyúlni, mert annak súlyos sérülés lehet a következménye, amúgy felesleges is, mert az állatok nem nyelik le a nyelvüket. A legfontosabb a teljes nyugalom biztosítása, mert az erős fények és zajok meghosszabbíthatják a rohamokat. Ha az állat a talajon fekszik oldalfekvésben, akkor ne nyúljon hozzá, de ha olyan helyen van, ahonnan leeshet, akkor tegye le a földre és távolítsa el a közeléből a veszélyes tárgyakat. Ha tejlázra vagy a vércukor esésére van gyanú, akkor tegye meg az ott ajánlottakat.

A rohamok okát mindig ki kell vizsgáltatni. A mobiltelefonok terjedésével sokan készítenek felvételt a rohamról, ami segíti az állatorvos munkáját. Az ismert epilepsziás betegeknél is állatorvosi ellátásra van szükség, ha a rohamok 1 hónapnál gyakrabban ismétlődnek, 5 percnél tovább tartanak vagy egy nap több roham lép fel. A tartósan (5 percnél tovább) fennálló görcsrohamok sürgősségi állatorvosi ellátást igényelnek.

 

 VISSZA A NYITÓ OLDALRA

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.