Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre.
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu
 
Köszönjük!

Hirdetések

   

MANCSOK

 ELSŐSEGÉLY

vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 NEVELES

 TAKARMÁNYOZÁS

Végtagsérülés

 

Balesetek miatt gyakran alakulnak ki végtagsérülések. A csontok állományában törések, az ízületekben rándulás és ficam léphet fel, de nem ritkák a szalagok és az inak sérülései, valamint a zúzódások és a nyílt sebek sem.

tünetek

 • fájdalom

 • duzzanat

 • rendellenes testtartás és járás

 • rendellenes végtagállás

 • ropogásra emlékeztető hang (krepitáció) 

A csonttörések sokféleképpen csoportosíthatók. Az elsősegély szempontjából az a legfontosabb, hogy lehetnek fedett és nyílt törések is. Ha a bőrön áthatol egy éles csontdarab, az nyílt (kívülről is látható) sérülést okoz. A ropogást (krepitációt) akkor lehet észlelni, amikor a törött darabok vagy a ficam miatt elmozdult csontok egymáson súrlódnak. Ez gyakran érezhető, de a helyszínen a vizsgálatát jobb kerülni, mert túl nagy fájdalmat okozhat az állatnak. A végtagcsontok ficamát általában nehéz megkülönböztetni a csonttörésektől vagy a szalagszakadásoktól, de gyakran nem is szükséges.

elsősegélynyújtás

 • rögzítés

 • fájdalomcsillapítás

 • sokktalanítás

 • sürgős állatorvosi ellátás

A sérült állattal bánjon óvatosan, mert sérülést okozhat vagy elmenekülhet. A törött csontok és elmozdult ficamok esetén rögzítése a végtagot a további sérülések megelőzése és a fájdalom csökkentése érdekében. Leginkább csak a nyugodt állatok végtagjának alsó részében van lehetőség sínkötés felhelyezésére, de előbb tegyen szájkosarat az állatra vagy kösse be a száját. A sín lehet egy fadarab, ceruza, vonalzó, összetekert magazin vagy akár vastag vattaréteg is. Előbb vattával ajánlott az egész végtagot vastagon körbevenni, majd mellé tenni a sínt és mindezt a láb végétől, vagyis alulról felfelé mullpólyával rögzíteni. Mullpólya hiányában ragasztószalag vagy szigetelőszalag segítségével is helyben tartható a sín. A magasan helyeződő törések nehezen sínezhetők, de ez nem is szükséges, mert a karcsont és a combcsont vastag izomrétegbe vannak ágyazva. A kisebb állatokat elegendő egy szállítódobozba zárni, ami megakadályozza, hogy mozogjanak és könnyebbé teszi a szállításukat. A ficamok visszahelyezését nem szabad a helyszínen megkísérelni, mert azt általában altatásban kell végezni. A sokktalanítás külön kerül tárgyalásra. Ha lehet, rögzítse  az állatot hordágyra vagy deszkára, és így szállítsa.

 

 VISSZA A NYITÓ OLDALRA

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.