Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

  NYÚLTARTÓKNAK

ki tartson?

összeszoktatás

nevelés

takarmányozás

ápolás

egészségvédelem

tenyésztés

  KUTYATARTÓKNAK

  MACSKATARTÓKNAK

  GÖRÉNYTARTÓKNAK

  ÁLLATTENYÉSZTÉS

  EGÉSZSÉGVÉDELEM

  ELSŐSEGÉLY

  NEVELES

  TAKARMÁNYOZÁS

A házinyúl egészségvédelme

 

A társállatok egészségvédelmével kapcsolatos általános ismereteket a linkre kattintva keresheti fel. Az alábbiakban a  házinyulak egészségvédelmével kapcsolatos fontosabb teendőket foglaljuk össze vázlatos formában. A részletekkel kapcsolatban forduljon az állatorvosához!

 

Állatorvosi vizsgálat

A házinyulak a betegségeik korai felismerése érdekében ugyanúgy rendszeres állatorvosi vizsgálatokat igényelnek, mint a többi társállat faj. Ennek érdekében legalább a vásárlás napján, a védőoltások és az ivartalanítás előtt, felnőtt korban legalább évente, 5 éves kortól pedig legkevesebb félévente állatorvosi vizsgálatban kell részesíteni őket.

 

Parazitózisok

A fiókák és növendékek esetén 2 bélsárvizsgálatot ajánlott végeztetni, majd ezt évente 1-2 alkalommal megismételni. Emellett minden állatorvosi vizsgálatnál ellenőrizni kell a külső parazitás fertőzéseket is.

 

Védőoltások

6-8 hetes kortól 2-4 hetente legalább 2-3 myxomatózis és vérzéses betegség (RHD) elleni védőoltást ajánlott beadatni úgy, hogy az utolsó alapoltás 12-14 hetes kor után történjen. Az oltások ismétlése az állatorvos utasításai szerint történjen. A házinyúl esetén a myxomatózis és a vérzéses betegség elleni oltóanyag törzsoltásnak számít, vagyis ezekkel kivétel nélkül minden n yulat ajánlott beoltatni, még az izoláltan tartottakat is.

Nyulak választható védőoltása a ragadós nátha elleni oltóanyag. A ragadós nátha (pasteurellosis) kórokozója a Pasteurella multocida, ami ellen csak a betegség által érintett állományokban ajánlott a védőoltást alkalmazni.

 

Ivartalanítás

Mindkét nemnél 5-6 hónapos korban ajánlott az ivartalanítást elvégeztetni. A tenyészállatokat is ajánlott a tenyésztés végeztével mielőbb ivartalaníttatni.

 

Egyéb

Emellett ajánlott mikrochipet beültetni, azt regisztrálni a központi nyilvántartásban és egészségügyi biztosítást kötni.

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.