Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 NYÚLTARTÓKNAK

ki tartson?

összeszoktatás

nevelés

takarmányozás

ápolás

egészségvédelem

tenyésztés

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELES

 TAKARMÁNYOZÁS

Ki tartson házinyulat?

 

A nyúl nem húsvéti ajándék! Élő-, érző lény, amit nem lehet eldobni. Emellett bűbájos állatka és a tartása jól beilleszthető a legtöbb család életébe. Mielőtt belevág a beszerzésébe, szeretnénk a figyelmébe ajánlani néhány szempontot:

 • A házinyúl sok szempontból közel áll a vad rokonaihoz. Rendkívül aktív, ezért sok helyre és mozgástérre van szüksége. Akkor a legegészségesebb, ha nagy kifutója van vagy legalább napi néhány órát szaladgálhat a lakásban vagy a ház körül. A vadnyúl kolóniákban élő szociális lény. A házinyúlnak is szüksége van a társaságra, ami lehet Ön és a Családja vagy lehet egy másik nyúl is, de leginkább mindkettő, vagyis a leghelyesebb párosával tartani és sokat foglalkozni velük. És az is a vadnyúltól ered, hogy mint minden áldozat állat, a házinyúl is félénk, csendes életet él. Nem szereti, ha nekiesnek vagy felemelik. Elnyerhető a bizalma, de az időbe kerül.

 • Ha kertben tartja, akkor a ragadozóktól védett helyen állítsa fel a ketrecet és az legyen olyan erős, hogy megvédje a lakóit a rókák, a kutyák és egyéb ragadozók támadásaitól. Tegyen meg  mindent ezek távoltartására, hiszen akár a puszta megjelenésükkel is megölheti a nyulat. A kertben tartás messze van az ideálistól. Gondoskodjon róla, hogy ne egyedül éljen a nyuszi és napközben engedje néhány órára szabadon a kertben egy erős és fedett kifutóban, vagy állandó felügyelet mellett. Készüljön fel arra, hogy kárt tehetnek a kedvenc növényeiben. Ha így tartja, akkor a nyúl nem tud a családba integrálódni és általában bizalmatlan marad.

 • Lakásban is tarthatja, hiszen a nyúl nagyon tiszta állat és kellemes illata van. Megkönnyíti a tisztántartásukat, hogy az ivartalanítottak megtaníthatóak arra, hogy az alomanyagukra ürítsenek. Ha sokat tud foglalkozni vele, akkor tarthat egyet is, de jobb ha legalább kettő nyuszit szerez be és elég nagy ketrecről gondoskodik a számukra. Készüljön fel arra, hogy különösen a fiatal nyulak okozhatnak kárt a bútorokban.

 • Akárhol is tartja, a nyúl egész életében Önre szorul majd. Ez azt jelenti, hogy sok szeretetre és rendszeres gondozásra lesz szüksége, amiről akkor is gondoskodnia kell, ha elutazik.

 • A nyúltartás anyagi terhet is jelent. A nyúl olcsó ugyan, de a ketrec is költséget jelent. Rendszeresen kell etetni és ugyanúgy szüksége lesz állatorvosi vizsgálatokra és kezelésekre (védőoltásra, ivartalanításra stb.), mint a többi háziállatnak.

 • A nyulak átlag 7-10 évet élnek. Ez azt is jelenti, hogy ha a gyermekeinek veszi, akkor azok esetleg már rég családot alapítanak és elköltöznek, amikor a nyuszi még mindig él. Érdemes azzal is tisztában lennie, hogy a nyulak általában nem jönnek ki jól a gyermekekkel. Esetenként karmolnak és harapnak is. Nagyon ritkán tűrik az ölelést és egyáltalán nem, lehet úgy bánni velük, mint a plüssfigurákkal. Nem szeretik, ha felkapják őket és könnyen gerincsérülést kapnak, ha leesnek vagy leugranak. A nagyobb testű fajták némileg jobban viselik a gyerekeket, de ha együtt vannak, felügyelni kell őket és visszafogottságra kell tanítani a gyermekeket.

Ha az elmondottak után is úgy érzi, hogy nyulat szeretne, szerezze be! Nem fog csalódni, ideális társ a lakásban tartva.

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK