Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ápolás

bunda

fül

karom

szem

fog

végbélmirigy

ketrec

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELES

 TAKARMÁNYOZÁS

A házinyúl fogainak ápolása

 

A házi ragadozókkal ellentétben a házinyulak szájnyílása meglehetősen szűk és általában nem tűrik a szájuk kitátását vagy azt, hogy bárki a szájukba nyúljon, ezért a más fajoknál ismertetett módszerek (rendszeres megtekintés és fogmosás) a nyulak esetében nem jöhetnek szóba.

A nyulak fogazata folyamatosan nő, ezért állandó koptatásra van szükségük. Ezt nem lehet magok, száraz kenyér, illetve a kereskedők által ajánlott fogkoptatók (pl. szépia) beszerzésével megoldani, ezek használata nem ajánlható. A legfontosabb a nyulak számára az, hogy napról napra bőséges mennyiségű és megfelelő minőségű szénát kapjanak, emellett valamennyi friss zöldet. Bármennyire is meglepő, ezek rágása rendkívüli igénybevételt jelent a fogak számára, ezért a széna etetésétől várható a legjobb koptató hatás. Minél több rost van a nyulak táplálékában, annál egészségesebb a fogazatuk és egyben annál jobb az emésztésük is. A korlátlanul rendelkezésre álló széna és a rendszeresen biztosított zöldtakarmány mellett gallyak (pl. fűzfaágak), nem pácolt fadarabok (farönkök) és festetlen fonott kosarak rágcsálása is hasznos lehet a számukra, de csak ezekre nem alapozható a fogak védelme. A legjobb védelem a természetes táplálék biztosítása.

Sajnos még a megfelelő táplálással sem lehet minden fogászati problémát megelőzni, ezért megtekintéssel is vizsgálni kell a metszőfogakat, amelyek viszonylag jól láthatók. Ha úgy látja, hogy azok túlnőttek, nem érintkeznek, megváltozott az alakjuk vagy más a színük, akkor azonnal állatorvoshoz kell fordulni. Az idősebb nyulak teljes fogazatát félévente ellenőriztetni kell hozzáértő állatorvossal, aki minden esetben megvizsgálja a teljes fogazatot, ha étvágytalanság a panasz. Gyakori ugyanis, hogy a zápfogakon éles szélű túlnövések keletkeznek vagy a fogmeder gyulladása alakul ki, és a fájdalom miatt nem eszik a nyúl.

 

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.