Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

  NYÚLTARTÓKNAK

ki tartson?

összeszoktatás

nevelés

takarmányozás

ápolás

egészségvédelem

tenyésztés

  KUTYATARTÓKNAK

  MACSKATARTÓKNAK

  GÖRÉNYTARTÓKNAK

  ÁLLATTENYÉSZTÉS

  EGÉSZSÉGVÉDELEM

  ELSŐSEGÉLY

  NEVELES

  TAKARMÁNYOZÁS

A házinyúl összeszoktatása más állatokkal

 

A nyulak szociális, de territoriális állatok is, ezért nem problémamentes az összeszoktatásuk egymással. A ragadozó társállatok pedig veszélyt jelentenek a számukra. Mivel a honlapunkon általában tárgyalt állatfajok mellett tengerimalacokkal is sokan próbálják őket együtt tartani, ezért erről a párosításról is szót ejtünk.

 

Fajtársak összeszoktatása

 

A nyulak összeszoktatását az életkor és az ivari állapot is jelentősen befolyásolja. A méret kevésbé fontos tényező, akár a törpék is kijönnek az óriásokkal. A nagyon fiatal egyedek többnyire szinte azonnal elfogadják egymást. De két ivaros nőstény vagy két ivaros hím előbb-utóbb verekedni kezd egymással. Ugyanakkor ivartalanítva bármely nemű nyulak együtt tarthatók egymással. Fel kell készülni arra is, hogy még a fiatal kortól együtt tartott, de nem ivartalanított nyulak is harcolni kezdenek egymással 3 és 6 hónapos koruk között, mert az egyik vagy mindkettő agresszívvé válik, ha pedig ellenkező neműek, akkor 12 hetes kortól akár már párosodhatnak is, a nőstény megtermékenyülhet, ami nem egészséges ilyen fiatal korban.

Az összeszoktatandó nyulakat tartsa eleinte külön, de közeli ketrecben. Az első bemutatásra mindig a ketreceken kívül és lehetőleg ne az eddig is használt kifutó területén, hanem a lakás egy mindkét nyúl számára idegen, korábban nem használt, ezért semleges helyén kerüljön sor. Jó, ha a terület könnyen takarítható és nem túl nagy alapterületű. Ilyenkor általában előbb a környezetre figyelnek, csak ezt követően foglalkoznak egymással. Az összeszoktatás időszaka alatt naponta legalább 20 percre próbálja összeengedni a különben külön tartott állatokat. Mindig felügyelje őket, amikor találkoznak. Akkor tekintheti békésnek a viselkedésüket, ha együtt fekszenek egymás mellett, ápolják egymást és összedörzsölik az orrukat.

Ha másképp nem megy, megpróbálkozhat azzal is, hogy kézben tartva összedörzsöli az orrukat, összeérinti a testüket és megszagoltatja egymás bundáját. Ez a stressz ellenére kellemes érzést kelthet bennük. Az is segít, ha igyekszik a figyelmüket az új környezet mellett változatos játékokkal és rágcsálnivalókkal elvonni. Igyekezzen akár naponta különböző körülményeket teremteni az összeszoktatás helyén, mert az segít elvonni a figyelmüket egymásról a találkozók alkalmával.

Egy ketrecbe csak olyan párokat költöztessen össze, amelyek azon kívül már megbízhatóan összeszoktak. Legyen résen ilyenkor is, mert előfordulhat, hogy ekkor tör ki köztük a harc. Ha így sem verekednek, akkor minden rendben van. Ha viszont felemás a viszony, akkor továbbra is csak a kifutóban engedje össze a nyulakat, és tartsa közben felügyelet alatt őket. Ha verekednek, azonnal válassza szét egymástól, és ha ez ismétlődik, akkor hosszú összeszoktatásra számíthat. A biztonság okáért lehetőleg ivartalaníttassa mindkét nyulat. A már együtt élő állatokat pedig még ideiglenesen se válassza szét egymástól, lehetőleg még az állatorvoshoz is együtt vigye őket!

Ne feledje, hogy több nyúl együtt tartáshoz nagyobb ketrecre lesz szüksége, mint ami elég egy vagy két nyúlnak. Az érvényes állatvédelmi előírások alapján a 3 kg testtömeg alatti nyulak egyedi tartása esetén 0,5 m2 a minimum, csoportos tartásban pedig egyedenként legalább 0,25 m2. 3 kg felett 5 kg-ig 0,7 m2 és 0,35 m2, 5 kg felett pedig 0,9 m2 és 0,45 m2 az egy nyúlra előírt minimális alapterület. A ketrec legrövidebb oldalának minimális hossza és minimális magassága is szabályozva van: 3 kg testtömeg alatti nyulak egyéni, illetve csoportos tartása esetén mindkettő 0,5 m, 3 kg-tól 5 kg-ig 0,6 m, 5 kg felett pedig 0,7 m vagy annál több lehet. Csoportos tartás esetén a legkedvezőbbek azok a megoldások, amikor a ketrec egy zárt kifutóval van egybeépítve, mert ezekben szabadabban mozoghatnak a nyulak. Ha nem csatlakozik ilyen a ketrechez, akkor napi legalább 2-3 órára ki kell engedni a nyulakat a ketrecükből egy az épületen belül biztonságossá tett területre, hogy mozoghassanak.

 

A házinyúl összeszoktatása más fajú társállatokkal

 

Kutya

A kutya számára a nyúl prédaállat. Egy kisebb testű, nyugodt természetű kutya sokkal kisebb veszélyt jelent, de ilyenkor is jobb, ha nem bízza a véletlenre a fejleményeket. Az első bemutatásra semleges területen kerüljön sor. Legyen különösen óvatos, hiszen az sokféle módon zárulhat az állatok eltérő személyisége és korábbi tapasztalatai miatt. A legjobb, ha lassan halad. Tartsa kezdetben a ketrecében a nyulat és pórázon a kutyát, amivel megakadályozhatja, hogy az utóbbi támadjon. Figyelje meg a reakciójukat, ismételje a bemutatást és közben korrigálja az esetleges problémákat. Jó jel, ha összeszimatolnak. Ha nyugodtak, kísérelje meg összeengedni őket, de az első alkalmakkor tegyen pórázt és szájkosarat is a kutyára. Készüljön fel arra is, hogy olykor a nyúl támadja meg a kutyát. Az összeszoktatási találkozókat ismételje naponta, és álljon készenlétben akkor is, ha nem tapasztal problémát. Mindig felügyelje őket, amíg együtt vannak. Ez az óvatosság később is fontos, hiszen még egy összeszokottnak tűnő páros esetében is előfordulhatnak „vadászbalesetek”.

 

Macska

A házinyúl együtt tartása macskával nem számít a legjobb ötletnek. A nyulak feléleszthetik a macskák vadászösztönét, különösen azzal, hogy futásnak erednek, de olykor a nyúl is rátámadhat a macskára. Ezért jobb, ha eleinte a ketrecében marad, ha egy helyiségben vannak, lehetőleg olyanban, amibe a macska nem tud benyúlni. A ketrec rácsán át való összeszoktatás akár hetekig is eltarthat. Ne büntesse az agresszív macskát, csak zárja el, a nyugodt magatartást viszont jutalmazza. Ha elég érettnek látja a helyzetet az összeengedésükre, a szokásos óvintézkedések mellett vágjon bele. Ha a macska és a nyúl már összeszoktak, akkor is fordítson mindig figyelmet a felügyeletükre. A legfontosabb talán az, hogy a macska karmait rendszeresen, legalább havonta vágja le, különben akár játék közben is olyan sérüléseket okozhat a nyúlnak, amelyek elfertőződnek és eltályogosodnak. Ez a nyulak esetében akár végzetes következményekkel is járhat, ezért is jobb kerülni a két faj együtt tartását.

 

Vadászgörény

A nyulak és a vadászgörények összeszoktatásával kísérletezni sem érdemes. A vadászgörények számára ugyanis a nyulak természetes prédaállatok, és ha ideiglenesen meg is szokják egymás jelenlétét, az ösztön bármikor felülkerekedhet.

 

Tengerimalac

A ragadozó háziállatok mellett a nyulakat kistestű növényevőkkel, vagyis elsősorban rágcsálókkal sem ajánlott együtt tartani. A legtöbben tengerimalacokkal próbálkoznak, de általában nekik is csalódniuk kell. A problémák nem csak abból származnak, hogy jelentősen különbözik a testméretük, de az életmódjuk, a kommunikációjuk és a táplálékuk sem egyforma. Még a törpenyulak is jóval nagyobbak és élénkebb temperamentumúak, ezért előfordulhat, hogy sérüléseket okozhatnak a tengerimalacoknak. A nyulak leginkább korareggel és este aktívak, a tengerimalacok napi ciklusában óránként váltják egymást az aktív (evés, játék) és a passzív (pihenés) szakaszok. A kommunikációjuk is teljesen különböző, ezért nem fogékonyak egymás jelzéseire. A tengerimalac még attól is megrémülhet, ha a nyúl tisztogatni kezdi, ami a nyulak gyakori szociális magatartása. És a legtöbb problémát az okozza, hogy a tengerimalacoknak túl gyenge a nyulak tápláléka és hiányozhat nekik a C-vitamnin kiegészítés is (ezt a nyulak elő tudják állítani, de a tengerimalacok nem), addig a nyulak emésztését károsítják a szénhidrátokban gazdag tengerimalac eleségek, amibe bele is halhatnak.

Vagyis a tengerimalacok megsérülhetnek együtt tartva, a nyulak pedig elpusztulnak, ha tengerimalac tápokat esznek.

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.