Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 NYÚLTARTÓKNAK

 takarmányozás

fű és széna

zöldség

egyéb növény

táp

kiegészítők

cekotróf

ivóvíz

kerülendő

etetés módja

életkor

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELES

 TAKARMÁNYOZÁS

Különböző korú házinyulak takarmányozása

 

A különböző korosztályhoz tartozó nyulak igénye eltérő. A fiókák és az anyaállatok energiában gazdagabb, magasabb tápértékű eleségeket igényelnek, mint a társállat nyulak. A számukra ezért több nyúltáp és a legjobb minőségű, pillangósokat is tartalmazó széna etetése javasolható. A nyúltáp helyett vagy mellett a tenyésztők gyakran adnak árpát. Emellett kiemelt figyelmet kell fordítani arra is, hogy ezeknek az érzékeny állatoknak minden esetben lassú és fokozatos legyen a tápváltása.

Szintén eltérő igények jelentkezhetik az idős állatokat. A nyulak általában 6 éves kortól számítanak idősnek. A jó kondícióban lévőket a felnőtteknek javasolt táplálékkal érdemes tovább etetni, de ha lesoványodnak, akkor kapjanak ők is több nyúltápot és jobb minőségű szénát is.

Tartalom:

 

Az újszülöttek táplálása

Az anyanyúl az első 2 napon gyakran egyáltalán nem szoptatja az újszülötteket. Ezt követően is általában naponta egyszer, többnyire korán reggel, néha naponta kétszer szoptatnak, ami egy-egy alkalommal csupán 3-5 percig tart. A nyulak anyateje rendkívül koncentrált, sok zsírt és fehérjét tartalmaz és a fiókák hasának kikerekedése jelzi, hogy ettek.

A fiókák eleinte kizárólag anyatejet fogyasztanak, és csupán 2-3 hetes korban kezdik el enni az anyjuk táplálékát mellette. Ez jelentős élettani változást jelent, ezért ebben az időszakban gyakran fordul elő súlycsökkenés és emésztőszervi betegség a körükben. 3 hetes kortól már rendszeresen együtt táplálkoznak az anyjukkal.

vissza

Az elárvult fiókák felnevelése

Ha a fiókák elveszítik az anyjukat vagy az túl sokat (8-nál többet) fial, akkor az első 12 napban lehetséges dajkásítani. Az anyák többnyire könnyen elfogadják a saját fiókáiknál 4 nappal nem idősebb vagy fiatalabb idegen fiókákat. A 12 naposnál idősebbeket viszont általában már nem fogadják el.

Ha a fiókák nem dajkásíthatók, akkor mesterségesen kell felnevelni őket. Ez meglehetősen körülményes. Sokféle tejpótló használható, de egyik sem tökéletes a nyulak számára. Az egyik lehetséges megoldás az, hogy 1 rész teljes (!) tehéntejbe 3 rész cukormentes tejkonzervet kever és ennek 100 ml-éhez még 6 g sovány tejport is hozzáad. Használhat macska tejpótló tápszert, amibe tojássárgáját kever el, illetve ezek hiányában tejföllel dúsított tehén- vagy kecsketejet is. A keveréket érdemes egy kevés kukoricaliszttel besűríteni, hogy könnyebben lehessen etetni. Napi 2 etetésre van szükség, de készüljön fel arra, hogy egy-egy fióka akár 20-30 percig is eszik. Tegye a kézmeleg tejet egy tálba, ahonnan kezdetben 1 ml-es fecskendőbe vagy szemcseppentőbe felszívva adagolhat. Később macska cumisüveg is használható. Az első héten mintegy 2,5, a másodikon 5-7, a harmadikon 7-13, a negyediken pedig 13-15 ml tejpótlót adjon egy-egy etetés alkalmával.  

Ha van egészséges felnőtt nyúl, az első héten cekotrófról is gondoskodni kell a fiókák számára, ami nagymértékben javítja az életben maradásuk esélyét. A sötétzöld színű, átható illatú, nyálkával bevont és lágy állagú cekotrófot a felnőtt állatok általában az éjszakai órákban ürítik, és azonnal el is fogyasztják, ezért a gyűjtéséhez éjszaka kell lesben állni. A cekotrófot 4-5 napon át naponta egyszer kell belekeverni a tejpótlóba és megetetni a fiókákkal. Nem csak táplál, de elősegíti a bélflóra kialakulását is, aminek a hiányában a fiókák elpusztulhatnak, mert a hasznos mikroorganizmusok hiányában káros baktériumok szaporodnak el, amelyek enterotoxint termelnek.

Az etetések között szobahőmérsékleten, vastag törülközőben, letakarva kell tartani a kicsiket, hogy melegben és sötétben legyenek. Az etetések után ugyanúgy nedves vattával kell ürítésre ingerelni őket, mint a többi állatfaj kicsinyeit. Miután kiszőrösödtek, már füröszthetők is.

12-14 napos kortól kiegészítésül már jó minőségű, friss füvet (pl. lucerna és komócsin keverékét), valamint zabszénát és zöldségeket is fogyaszthatnak, mint a gyermekláncfű zöldje, a petrezselyem, vagy a sárgarépa és a kelkáposzta levele. 16-18 napos kortól pedig már nyúltápot is ehetnek. A mesterségesen nevelt fiókák elválasztása már 3 hetes kortól megkísérelhető.

vissza

A választás és a választott fiókák takarmányozása

Ha a fiókák a 3. héten már fogyasztanak száraz táplálékot, akkor is a legkorábban 4 hetes korukban választhatók el az anyjuktól. A leghelyesebb 6-8 hetes kor körül elválasztani őket. Az elválasztás a fiókák eltávolításával jár az anyjuk ketrecéből. Ilyenkor egyék továbbra is ugyanazt a táplálékot, mint amit az anyjukkal fogyasztottak. A választás körül a fiókák különösen sok kalciumot és D-vitamint, valamint napi legalább 15-20 perces szűretlen napfényt igényelnek. A zöldtakarmányok etetését 3 hónapos kortól fokozatosan ajánlott elkezdeni. A leginkább az ajánlható, hogy a választott fiókák 7 hónapos korig jó minőségű nevelőtápot kapjanak a legjobb fűszénával és egy kevés zölddel kiegészítve.

7 hónapos kortól a nyulak már fiatal felnőttnek számítanak. Ilyenkor kell fokozatosan áttérni a réti széna etetésére, amit igény szerint kapjanak a nyulak. Ugyanakkor csökkenteni kell a lucernaszéna és a nyúltáp adagját. 1 éves kortól már érett felnőttnek számítanak a nyulak. Ekkor már a fűszéna és a zöldtakarmányok képezzék a táplálásuk alapját és legfeljebb korlátozott mennyiségben kaphatnak nyúltápot.

vissza

A vemhes nőstények takarmányozása

A vemhes nőstények takarmányozásában nincsen szükség változtatásra a társállat nyulak etetéséről elmondottakhoz képest. Adja továbbra is ugyanazt a táplálékot, amivel addig etette, és adjon ugyanannyit, mint korábban. Kerülje a kényeztetést és a jutalomfalatokat, azok ugyanis kizárólag csak árthatnak. Csupán kis mennyiségű granulált tápot és lucernaszénát kapjon az anyanyúl ebben az időszakban, hogy hozzászokjon. De a friss ivóvízzel való a folyamatos ellátásra oda kell figyelni, mert a vemhes nőstények igénye is nagyobb.

vissza

A szoptató anyák takarmányozása

Az ellés után az anyának a szokásosnál fokozatosan több granulált nyúltápot és pillangósokat (pl. lucernát) is tartalmazó szénát kell biztosítani, mert a tejtermelés csúcsa idején a szokásos fenntartó energia 3-3,5-szeresét is igényelheti, amit másképp képtelen fedezni az anya. Általában igény szerint (ad libitum) tanácsos etetni a szoptató anyákat, de nem hirtelen elkezdve, hanem kapjanak fokozatosan emelkedő adagot, és csak 5-7 nappal az ellés után legyen korlátlan a táplálásuk. Az ellés után azonnal túletetett anyák ugyanis tejmirigygyulladást kaphatnak, mert a tejtermelésük jelentősen meghaladhatja a fiókák igényeit.

vissza

 

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.