Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 NYÚLTARTÓKNAK

 takarmányozás

fű és széna

zöldség

egyéb növény

táp

kiegészítők

cekotróf

ivóvíz

kerülendő

etetés módja

életkor

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELES

 TAKARMÁNYOZÁS

A házinyúl táplálékkiegészítői

 

A nyulaknak nincs elengedhetetlen szüksége a táplálékkiegészítőkre. Ezek túladagolva ártalmasak, ami nem mondható el szénára. A kiegészítőket ezért a nyúltápok és az egyéb növényi takarmányok között felsoroltakkal együtt elsősorban környezetgazdagítási célzattal adjuk, mégpedig a napi takarmányadag legfeljebb 5%-át kitevő mennyiségben.

A megfelelően, vagyis főleg fűvel vagy fűszénával, és zöldtakarmányokkal táplált nyulaknak egyáltalán nincsen szükségük olyan rágcsálnivalókra, amelyek a fogazatuk megfelelő kopását segíti elő. Sokan ajánlanak száraz kenyeret vagy szépiát erre a célra, de mindegyikről elmondható, hogy alkalmatlan a feladatra. A kereskedelmi forgalomba kapható rágcsálnivalók, valamint a különböző kezeletlen fadarabok, különösen a fűzfaágak, valamint kartonpapír csövek és a kilyukasztott cipős dobozok, illetve a kezeletlen fonott vesszőkosarak és lábtörlők is inkább unaloműzőnek használhatók, mint a fogak koptatására. A nyulak fogait ugyanis a fű és a széna koptatja a leghatékonyabban.

A nyulaknak probiotikumokra sincs szükségük, mert az ezekben található mikroorganizmusok nem játszanak szerepet az emésztésükben. Kaphatók ugyan kimondottan a házinyúlnak gyártott probiotikum készítmények, de ezek etetésének a haszna vitatható. A normál bélflóra a nyulak esetében ugyanis a leginkább csak a megfelelő táplálással alakítható ki és tartható fenn.

Egy megfelelően táplált nyúlnak nincsen szüksége vitamin vagy ásványi anyag kiegészítésre sem. Ezek túladagolása inkább veszélyeket rejthet magában, akár a többi háziállat esetén. Ezért ha takarmányozási eredetű vitamin vagy ásványi anyag hiány alakul ki, akkor kiegészítők vásárlása helyett az alapproblémát kell rendezni. Ilyenkor egy a nyúl számára megfelelő alapanyagokból álló, optimális arányban összeállított tápláléksorra van szükség, és nem a rossz összetételű takarmány kiegészítésével való kísérletezésre. Egyedük a tartós emésztési zavarban szenvedő, ezért elegendő cekotrófot termelni képtelen nyulaknak lehet átmenetileg szükségük ilyen kiegészítésre.

A nyulak esetében a leggyakrabban a kalcium ellátás zavara okoz problémát. A fölöslegben etetett kalcium a többi állattól eltérően akkor is szabadon felszívódik a nyulak bélcsatornájából, ha az állatnak nincsen rá szüksége. A felesleg elsősorban kalcium-karbonát formájában a nyúl vizeletével választódik ki. Ettől sűrűvé, szinte krétaiszapszerűvé válik a vizelet és gyakran vezet húgykő kialakulásához is. A kalciumhiány (és a hozzá társuló D-vitamin hiány) is előfordulhat, ami súlyos fog- és csontbetegséget (oszteodisztrófiát) okozhat. Ezek az aránytalanságok a legkönnyebben az állat megfelelően átgondolt, kiegyensúlyozott takarmányozásával kerülhetők el.

A szőroldóként a nyulak számára forgalmazott termékekkel is hasonló a helyzet, vagyis ezek etetése nem oldja meg a problémát. A lényeg ugyanis nem a szőrlabdák képződése, hanem a gyomor- és a bélcsatorna mozgékonyságának a csökkenése, ami a szervezet kiszáradásához és bélsárrekedés kialakulásához vezet. Különösen az angóranyúlakban alakul ki gyakran szőrlabda a gyomorban (zootrichobezoár) a rosthiányos takarmányozás és a mozgáshiány miatt. Vagyis ez a probléma csak a nyúl megfelelő táplálásával és megfelelő mozgáslehetőség biztosításával orvosolható, szőroldó készítményekkel nem.

 

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.