Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 NYÚLTARTÓKNAK

 takarmányozás

fű és széna

zöldség

egyéb növény

táp

kiegészítők

cekotróf

ivóvíz

kerülendő

etetés módja

életkor

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELES

 TAKARMÁNYOZÁS

Nyúltápok

 

Napjainkban szeretünk mindent uniformizálni és egy kaptafára gyártott száraz táppal igyekszünk etetni az összes háziállatot. Ez ugyanis a legkényelmesebb és gyakran a leggazdaságosabb megoldás. A társállatként tartott felnőtt házinyulak esetén azonban a granulált tápokra alapozott etetés idővel egészen biztosan egészségkárosodáshoz vezet, ezért azok egészen kis mennyiségben, csupán kiegészítőként adagolhatók. A tápok mennyisége a táplálék-kiegészítők és az egyéb növényi takarmányok között felsoroltakkal együtt se haladja meg a napi takarmányadag 5%-át.

A kereskedelmi forgalomban sokféle változatos összetevőkből álló komplett nyúltáp közül a legtöbb lucernaszénából és gabonákból granulálással készül , de tartalmazhatnak számos egyéb összetevőt, így kukoricát, borsót vagy sárgarépát is. Ezeket a nyulak általában örömmel fogadják. Azonban érdemes tisztában lenni azzal, hogy az ilyen nyúltápok etetésének elsődleges feladata a húsnyulak gyors felhízásának elősegítése, illetve a szoptató anyák és a választott fiókák magasabb tápanyag igényének a kielégítése. Mivel magas az energiatartalmuk, a társállatként tartott felnőtt házinyulaknak egyáltalán nincsen rájuk szüksége. A tápokkal általában a szoptató anyákat és a növendék fiókákat kell etetni, hogy kielégíthessék a szokásosnál nagyobb tápanyag igényüket, de a táppal etetett felnőtt társállat nyulak elhízhatnak, mert hajlamosak a kelleténél többet fogyasztani belőlük az aránytalanul kicsi térfogatuk miatt. Vagyis a kelletténél többet esznek belőle, mert nem laknak tőle jól. A magas energia és az alacsony rosttartalom következtében romlik a gyomor- és bélcsatornájuk működése és felborul a vakbelük mikroflórája, ami megbetegedéshez és gyakran az elpusztulásukhoz vezet. Ezért az emésztőszervi és a májbetegségben szenvedő nyulaknak szigorúan tilos nyúltápot adni, a többieknek meg csupán elenyésző mennyiségben.

A koncentrált tápanyagtartalom további kellemetlen következménye, hogy a táppal etetett nyulak fogai rosszabbul kopnak. A kevés rágás viselkedési zavarokhoz, a berendezés és a különböző használati tárgyak, valamint a szobanövények megrágásához vezethet. Emellett csökkenti a nyúl vízfelvételét is, ami húgyúti megbetegedések kialakulására hajlamosít.

A megfelelően, vagyis a nem granulált nyúltápokkal és gabona magvakkal etetett társállat házinyulak akár 10 évig is élhetnek. Ezért ha valaki etet is ilyen tápokat, a napi eleség 1-2 %-ánál semmiféleképpen ne legyen több az arányuk. Általában ennyire sincs szükség, de előfordulhat, hogy többet kell adni belőle. Erre a leginkább akkor van igény, ha egy erősen lesoványodott nyulat kell felerősíteni, valamint a szoptató nőstények és a választás körüli fiókák táplálása során, mert azok energiában gazdagabb táplálékot igényelnek, mint a társállatként tartott felnőtt állatok. Egy szoptató anyanyúl képtelen kielégíteni az energiaigényét tápok nélkül, ezért egyre többet igényelnek, de a növendékeknek egyre kevesebbre van szükségük a választás után. Néha előfordul az is, hogy a nyúl vagy egy családtag allergiája miatt nem etethető széna, ezért kénytelenek tápot adni, vagy az, hogy a nyúl már annyira hozzászokott, hogy nem hajlandó mást elfogyasztani. Ilyenkor a leghelyesebb kizárólag füvekből készített, alacsony energiatartalmú nyúltápot választani, illetve ilyet keverni fokozatosan növekvő adagba a már megszokott nyúltáphoz. A legjobbak ma már nem hizlaló lucernából, hanem réti komócsinból, csomós ebírből és rozsnokból készülnek, és egyáltalán nem tartalmaznak gabonát. Kívánatos, hogy 18% felett legyen a rosttartalmuk, a fehérje viszont kevesebb, mint 16%, a zsír lehetőleg 2,5% alatt, a kalcium pedig ne érje el az 1%-ot. A magvakból és a szárított gyümölcsökből készült nyúltápok etetését viszont ajánlott teljesen elkerülni.

 

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.