Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 NYÚLTARTÓKNAK

 takarmányozás

fű és széna

zöldség

egyéb növény

táp

kiegészítők

cekotróf

ivóvíz

kerülendő

etetés módja

életkor

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELES

 TAKARMÁNYOZÁS

A házinyúl ivóvízellátása

 

Sajnálatos tévedés, hogy a nyulak nem igényelnek ivóvizet. Ugyanúgy szükségük van a folyamatos friss ivóvízellátásra, mint a többi emlősállatnak. A vízigényük függ a környezettől és az etetett takarmány nedvességtartalmától is. A nyári hónapokban, amikor sok zöldtakarmányt és vele sok vizet fogyasztanak a táplálékukkal, mégis nagyobb az ivóvízigényük a magas hőmérséklet miatt. Télen pedig a széna, valamint a száraz nyúltápok etetése növeli a vízigényüket. A szoptatós és ellés előtt álló anyáknak szintén nagyobb a vízigénye. Ezért valamennyi házinyúl számára állandóan bőséges, friss, tiszta, naponta cserélt ivóvízről kell gondoskodni.

A vízitatásra leginkább a csepegtetős önitatók alkalmasak, mert ezek tartalma nem szennyeződik a nap során és kevésbé áztatja fel a nyúl környezetét. A szopóka fém legyen, mert a műanyagot a nyulak elrághatják.

Mivel igényesek a víz tisztaságára, ne tegyen bele gyógyszereket vagy vitaminokat, mert azzal azt kockáztatja, hogy nem isznak eleget. Ha pedig azt látja, hogy a nyúl a saját vizeletét fogyasztja, akkor keresse meg, hogy milyen hibát követett el az ivóvízzel való ellátásában.

 

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.