Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 NYÚLTARTÓKNAK

 takarmányozás

fű és széna

zöldség

egyéb növény

táp

kiegészítők

cekotróf

ivóvíz

kerülendő

etetés módja

életkor

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELES

 TAKARMÁNYOZÁS

A házinyúl zöldtakarmányai

 

A nyulaknak a fűfélék mellett sokféle egyéb zöldtakarmány adható. Ezek képezik a táplálékuk második legfontosabb összetevőjét. A zölden etetett takarmányok általában rendelkeznek azokkal az előnyökkel, amelyeket a fűvel, illetve a fűszénával kapcsolatban már elmondtunk, emellett sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Általánosságban elmondható, hogy minél sötétebb zöld a színük, annál több bennük a tápanyag, ezért az egészen világoszöld színű jégsaláta a leggyengébb beltartalmúak közé tartozik. Mivel sok víz van bennük, támogatják az emésztőszervek és a húgyszervek működését is. Azonban van néhány alapszabály, amit az etetésük során ajánlott betartani:

 1. Egyrészt tisztában kell lenni azzal, hogy a fent elmondottak alapján a zöldtakarmányok kiváló kiegészítő táplálékok, de a nyulak táplálására önmagukban nem alkalmasak, mert a szükségesnél kevesebb energiát szolgáltatnak.

 2. Fontosak a beszerzésük körülményei is. A legtöbben a zöldségtermelőktől és a zöldségesektől szerzik be a zöldtakarmányokat, ahol hulladékként termelődnek. Fontos ellenőrizni, hogy biztosan vegyszermentes forrásból származzanak. A legjobb ezért kizárólag emberi fogyasztásra alkalmas zöldségeket, illetve bio termelőktől származó zöldségek leveleit etetni. Az etetés előtt ezeket is mindig alaposan meg kell mosni.

 3. A fűfélékhez hasonlóan a leghelyesebb többféle, vagyis legalább három különböző zöldtakarmányt etetni egyszerre, mert a bennük található tápanyagok így egészítik ki egymást a legjobban.

 4. Ha a nyúl még nem szokott hozzá a fogyasztásukhoz, akkor eleinte mindegyiket csupán kis mennyiségben szabad adni és fokozatosan lehet növelni az etetett adagot. Fontos, hogy mindig csak egyfélével egészítse ki a már etetetteket, és várjon legalább 2-3 napot, mielőtt egy következő új zöldtakarmány etetésébe kezd. Így, ha mégis kialakul, tisztában lehet azzal, hogy melyik okozza a hasmenést, mert az általában etetés megkezdése után rövid időn belül jelentkezik. Ha a fokozatos váltások ellenére mégis hasmenés lép fel, nem kell megijedni. Ez általában egészségügyi szempontból enyhe probléma, sokkal inkább az vele a baj, hogy szennyezi a környezetet, mint az ártalom, amit a nyúl elszenved. Általában a 24 órán belül etetett zöldtakarmányok között kell keresni az okot, ezért ha nem változtatott, a legjobb mindegyiket megvonni, és átmenetileg csak fűszénával etetni a nyulat, majd 2-3 naponta egyesével adni újra a nyúlnak a zöldtakarmányokból, amíg meg nem találja a hasmenésért felelőst. Ezt ne etesse tovább, válasszon mást helyette.

 5. Végül az is hasznos szabály, hogy az etetést ajánlott a megszokott fűszénával kezdeni, és csak ezután adni a kiválasztott zöldtakarmányokból. Ezeket lehetőleg folyamatosan etesse a nyúllal. A zöldtakarmányokból hajlamosak a kelletténél többet fogyasztani, ezért ezek betartása segít fenntartani az emésztés egyensúlyát és megelőzni a hasmenés vagy a felfúvódás kialakulását. Lehetőleg annyit adjon belőlük, amennyit fél óra alatt elfogyaszt a nyúl, és a maradékot, amit nem evett meg, 3-4 óra után mindig távolítsa el a ketrecből.

A zöldtakarmányok széles skálája etethető a nyulakkal, amelyek közül néhány egész évben elérhető. A kereskedelmi forgalomban kapható a leveles zöldségek és az egyéb zöldségek szára és levelei általában megfelelők a nyulak számára. A teljesség igénye nélkül az alábbi zöldtakarmányokat etetheti:

brokkoli

cékla zöldje

fehérrépa zöldje

kelbimbó

kelkáposzta

mángold

paszternák zöldje

petrezselyem zöldje

retek zöldje

salátafélék (elsősorban a sötét levelűek)

sárgarépa zöldje

spenót

torma zöldje

vizitorma

zeller zöldje

Sokféle saláta adható a nyulaknak, azonban elmondható róluk, hogy minél sötétebb a színűk, annál több hasznos tápanyag van bennük. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a biológia nem ismeri a magyar nyelv szabályait, ezért a k-betűs zöldségek is adhatók a nyulaknak, de csak fokozatosan hozzászoktatva, mint minden más zöldtakarmány esetén. De az tény, hogy a fejes káposzta etetésétől valóban jobb óvakodni, és abban van egy k-betű... A kerülendő táplálékokat itt mutatjuk be.

 

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.