Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 NYÚLTARTÓKNAK

 tenyésztés

felkészülés

vemhesítés

vemhesség

fialás

alomnevelés

elválasztás

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELES

 TAKARMÁNYOZÁS

 A házinyúl alomnevelése

 

A nyulak alomnevelése egészen különleges. Az anyák a fialás után nem fekszenek a kicsinyeikkel, mint más fajok esetén, hanem az első 2 napon általában nem is szoptatnak. Ez a természetes viselkedés a nyulak esetében. Ezt követően az anyák általában naponta csak egyszer, többnyire korán reggel, néha naponta kétszer szoptatnak, ami egy-egy alkalommal csupán 3-5 percig tart. A legtöbbször csak a fiókák hasának kikerekedése alapján állapítható meg, hogy ettek-e egyáltalán. Ha ez nem jelentkezik a 4. napig, próbálja meg finom fejéssel elősegíteni az anya tejleadását és a fiókákat a bimbóira tenni.

Az alom ellenőrzése a fialás után és az újszülöttek megérintése általában nem okoz problémát, de az anyát nem szabad idegesíteni vagy megijeszteni. A szülés után 1-2 nappal ellenőrizni kell a fiókákat és el kell távolítani a halottakat. A torz vagy nyilvánvalóan beteg fiókákat az alomtestvérek védelmében is jobb mielőbb kiemelni és állatorvoshoz vinni.

Az anyák sohasem költöztetik, és nem is mozgatják a fiókáikat, ezért ha a fészek szélére kerülnek, a tenyésztőnek kell mielőbb visszatennie a szénában kialakított, szőrrel bélelt mélyedésbe.

 

Az első hetek

 

A fialás utáni időszakban a nyulak különösen sok odafigyelést igényelnek. Az újszülöttek nagyon érzékenyek a környezeti hatásokra. A szőrük csupán a 4-5. naptól kezd el nőni. Ha az előtt másznak ki a fészekből, hogy kinyílik a szemük, akkor elpusztulhatnak, ezért rendszeres éjjel-nappali ellenőrzésre és a kiesett fiókák mielőbbi visszahelyezésre van szükség. Ha lehűltek, meleg vizes palackok között kell felmelegíteni őket. Ha pedig nem ettek és nagyon legyengültek, akkor megpróbálhat egy kis mézet vagy lekvárt tenni a szájukba, hogy cukorhoz jussanak. Ha a fészekben átázik az alomanyag, ki kell cserélni, indokolt esetben akár 3-4 naponta is. Erre az időre egy kicsi és kézmeleg helyre kell tenni a fiókákat, nehogy szétmásszanak vagy kihűljenek.

A fiókák szeme a 10-11. napon nyílik ki, de a születésüktől kezdve naponta ellenőrizni kell. Ha duzzadt, kipirult vagy váladékos, akkor azonnal állatorvoshoz kell fordulni. Ezt a problémát ugyanis nagyon nehéz kezelni, de ha nedves vattával vagy fülpucoló pálcikával óvatosan fel lehet nyitni a szemhéjakat, akkor lehetővé válik a gyógyszerek bejuttatása.

A 9. napon már elég szőr borítja a fiókák testét ahhoz, hogy megvédje őket a kihűléstől. Ezután nyílik ki a szemük. Az természetes, ha 2 hetes kor körül már elhagyják a fészküket. Általában ekkor kezdenek el az anyjuk által termelt cekotrófot és szilárd táplálékot fogyasztani. Ebben az időszakban gyakoribbá válnak az elhullások, különösen emésztőszervi problémák miatt.

16 °C felett 2 héttel a fialás után már eltávolítható az ellető láda. Tegyen néhány napig egy furnérlapot a helyére. A 3. hét vége előtt mindenféleképpen el kell távolítani a fészket, mert addigra átáztatja a sok ürülék, ami veszélyezteti a fiókák egészségét.

Közvetlenül a választás előtt ajánlott alaposan megvizsgálni és a nemük alapján két csapatra osztani a fiókákat. Az ivar meghatározása nem bonyolult, de a jó szem kell hozzá. Fordítsa a hátára és tartsa így a kezében. Ez általában hipnotizálja a fiókát. A másik kéz mutató és a középső ujja segítségével gyakoroljon finom nyomást a hasalj végbél előtti részére, miközben az ujjait szétnyitja, ami előbuktatja az ivarnyílást. A nőstényeknél egy rövid, rózsaszín határú rést talál, a bakok ivarnyílása pedig inkább fehéres és kör alakú, amiből előbuktatható a tompa pénisz, amit elölről a két ferdén helyeződő, hosszúkás here határol.

 

A szoptató anyák takarmányozása

 

A fialás után az anyáknak fokozatosan egyre több granulált nyúltápot és pillangós (pl. lucerna) szénát kell adni, mert a tejtermelés csúcsára a szokásos fenntartó energia mennyiségének a 3-3,5-szeresét igényelhetik, amit a szokásos takarmányokból képtelenek fedezni. Ilyenkor igény szerint (ad libitum) tanácsos etetni, de nem hirtelen, egyik napról a másikra, hanem fokozatosan emelkedő adagban, és csak 5-7 nappal a fialás után kapjanak korlátlan mennyiséget. A fialás után azonnal túletetett anyák tejmirigy-gyulladást kaphatnak, mert a tejtermelésük jelentősen felülmúlja a fiókák igényeit.

 

Az újszülöttek táplálása

 

Mint arról már volt szó, az anyanyulak a fialást követő első 2 napon általában egyáltalán nem szoptatják az újszülötteket. Ezt követően is általában naponta csak egyszer, többnyire korán reggel és rövid ideig szoptatnak. A fiókák ugyanis az anyaméhben kapják meg a szükséges anyai ellenanyagokat és az első napokra szükséges tápanyagokat is, ezért az anyák egyáltalán nem termelnek föcstejet. Az anyák teje rendkívül koncentrált, vagyis sok zsírt, fehérjét és egyéb tápanyagot tartalmaz. Az első napok után leginkább a fiókák hasának kikerekedése mutatja, hogy szoptak.

A fiókák eleinte kizárólag anyatejet fogyasztanak és csupán 2-3 hetes korban kezdik el az anyjuk táplálékát keresni. Ez jelentős élettani változásokkal jár, ezért ebben az időszakban gyakran fordul elő súlycsökkenés, emésztőszervi betegségek és elhullás. 3 hetes kortól viszont már rendszeresen együtt táplálkoznak az anyjukkal.

 

Az elárvult fiókák felnevelése

 

Ha a fiókák elveszítik az anyjukat, vagy nincsen teje, esetleg nem hajlandó szoptatni, vagy túl sokat (8-nál többet) fialt, akkor az első 12 napban lehetséges a fiókákat dajkásítani. Az anyák többnyire könnyen elfogadják a saját fiókáiknál 4 nappal nem idősebb vagy fiatalabb idegen fiókákat. A 12 naposnál idősebbeket viszont már általában nem.

Ha a fiókák nem dajkásíthatók, akkor mesterségesen kell felnevelni őket. Ez meglehetősen körülményes. Sokféle tejpótló használható, de egyik sem tökéletes a nyulak számára. Az egyik lehetséges megoldás az, hogy 1 rész teljes (!) tehéntejbe 3 rész cukormentes tejkonzervet kever és ennek 100 ml-éhez még 6 g sovány tejport is hozzáad. Használhat macska tejpótló tápszert, amibe tojássárgáját kever, illetve ennek hiányában tejföllel dúsított tehén- vagy kecsketejet is. A keveréket érdemes egy kevés kukoricaliszttel besűríteni, hogy könnyebben lehessen etetni. Napi 2 etetésre van szükség, de készüljön fel arra, hogy egy-egy fióka akár 20-30 percig is eszik. Tegye a kézmeleg tejet egy tálba, ahonnan kezdetben 1 ml-es fecskendőbe vagy szemcseppentőbe felszívva adagolhat. Később macska cumisüveg is használható. Az első héten mintegy 2,5, a másodikon 5-7, a harmadikon 7-13, a negyediken pedig 13-15 ml tejpótlót adjon egy-egy etetés alkalmával.

Az első héten cekotrófról is gondoskodni kell a fiókák számára, ami nagymértékben javítja az életben maradásuk esélyét. A cekotróf sötétzöld színű, átható illatú, nyálkával bevont és lágy állagú ürülék, amit a felnőtt állatok általában az éjszakai órákban ürítik és azonnal el is fogyasztják. Ha van egészséges felnőtt nyúl, akkor a gyűjtéséhez éjszaka kell lesben állni. A cekotrófot 4-5 napon át naponta egyszer kell belekeverni a tejpótlóba és megetetni a fiókákkal. Nem csak táplál, de elősegíti a bélflóra kialakulását is, aminek a hiányában a fiókák elpusztulhatnak, mert a hasznos mikroorganizmusok hiányában káros baktériumok szaporodnak el, amelyek enterotoxint termelnek.

Az etetések között szobahőmérsékleten, vastag törülközőben letakarva kell a kicsiket tartani, hogy melegben és sötétben legyenek. Az etetések után ugyanúgy nedves vattával kell ürítésre ingerelni őket, mint a többi állatfaj kicsinyeit. Miután kiszőrösödtek, már füröszthetők is.

12-14 napos kortól kiegészítésül már jó minőségű, friss füvet (pl. lucerna és komócsin keverékét), valamint zabszénát és zöldségeket is fogyaszthatnak, mint a gyermekláncfű zöldje, a petrezselyem, vagy a sárgarépa és a kelkáposzta levele. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a biológia nem ismeri a magyar nyelv szabályait, ezért a k-betűs zöldségek is adhatók a nyulaknak, de csak fokozatosan hozzászoktatva, mint minden más zöldtakarmány esetében. 16-18 napos kortól pedig már nyúltápot is ehetnek. A mesterségesen nevelt fiókák elválasztása már 3 hetes kortól megkísérelhető.

 

A fiókák egészségvédelme

 

A tenyészállatokat és az almokat is ajánlott állatorvossal ellenőriztetni. Mivel a nyulak belső élősködői, köztük a bélférgesség is ritka, megelőző kezelés helyett inkább bélsárvizsgálatot ajánlott végeztetni. Minden állatorvosi vizsgálatnál ellenőrizni kell a külső parazitás fertőzéseket is.

A növendéknyulak 6-8 hetes kortól myxomatózis és vérzéses betegség (VHD) elleni védőoltást ajánlott beadatni, amit az oltóanyag használati utasítása szerint kell ismételni. Ha szükséges, a tenyészállományt paszteurellózis ellen is be lehet oltatni.

A tenyésztésre nem használt nyulak ivartalanítására a 4-6 hónapos életkor a legoptimálisabb, de egy éves kor előtt feltétlenül ajánlatos ezt elvégeztetni. A műtét során a nőstények méhét is el kell távolítani, különben méhdaganat alakulhat ki az ivartalanított állatokban. A tenyészállatokat a tenyésztés végeztével mielőbb ajánlott ivartalaníttatni.

A kedvtelésből tartott nyulakat mikrochippel is ajánlott ellátni, és azt regisztráltatni kell a központi nyilvántartásban.

 

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.