Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 NYÚLTARTÓKNAK

 tenyésztés

felkészülés

vemhesítés

vemhesség

fialás

alomnevelés

elválasztás

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELES

 TAKARMÁNYOZÁS

A házinyúl fialása

 

A nyulak fialása sok odafigyelést igényel.

 

Felkészülés a fialásra

 

Az anyák általában közvetlenül a fialás előtt, de néha már egy héttel korábban kezdik el kitépni a hasukról és a vállukról a szőrt. Ezzel bélelik ki a fészket, hogy megvédjék a születendő fiókákat a kihűléstől, vagyis ez a szőr létfontosságú. A tenyésztők ezért általában kihullott szőrt tesznek el az anya korábbi vedléseiből, hogy szükség esetén pótolhassák vele az alom bélését.

Az ellető ládát az első párzást követő 28. vagy 29. napon kell behelyezni a ketrecbe. Jó, ha ezt megelőzően már készen áll, hogy azonnal betehető legyen, ha a nőstény előbb kezdi el tépni a szőrét, de általában a legjobb kivárni az utolsó pillanatot. Az ellető ládát lehetőleg az alomtálcával ellentétes sarokban helyezze el, de mindenképpen távol az alomtálcától, különben az anya belepiszkít. Azokban a kinti ketrecekben, amelyekben egy különálló zárt részt alakítottak ki az alom számára, 10-15 cm magas lécekkel kell elkeríteni az anya elől a fialást közvetlenül megelőző napokig, illetve a szőrtépés megkezdéséig.

Amikor beteszik az ellető ládát, a nőstény általában átrendezi benne a szénát. Ha kiszedi a ládából, és máshol kezd el fészket építeni, akkor helyezze át a ládát oda. Erre nagyon kell figyelni, mert ha a fészek nem jó helyen van, akkor az anya azon kívül fial, és kicsi lesz az esély a fiókák életben maradására.

 

Korai és váratlan ellés

 

A nyulak körében is előfordul koraellés. Ha a fiókák 28 nap előtt jönnek a világra, akkor biztosan elpusztulnak, ami ellen semmit sem tehet. Ennél gyakrabban fordul elő az, hogy váratlan fialás történik, mert a tenyésztő nem tudja, hogy vemhes az anya. Olykor véletlenül kerül sor a párzásra, pontatlan a feljegyzés, vagy vemhes nyulat vásárolnak, amit csak a fialáskor vesznek észre. Ilyenkor tegyen egy doboz két oldalára meleg vizes palackot, azokra egy törülközőt, és a palackok között kialakított mélyedésbe helyezze el a fiókákat úgy, hogy ne érhessenek hozzá a palackokhoz. Ez átmeneti védelmet biztosít a számukra, amíg elkészül a fészkük. A más okból kihűlt fiókákat is ezzel a módszerrel kell felmelegíteni.

 

Fialás

 

A nyulak általában 31 napig tartó vemhesség végén szorgos fészeképítésbe kezdenek, majd gyorsan, minden gond nélkül megfialnak. Sajnos ez nem minden esetben zajlik így. Van olyan nyúl, amelyik nem épít fészket, másoknál meg fialás közben adódik valamilyen probléma. Az előbbi esetben a tenyésztőnek kell a fészket elkészíteni és kibélelni a korábban összegyűjtött szőrrel, az utóbbi esetre pedig tartsa készenlétben egy rutinos tenyésztő és egy éjszakai ellátást is biztosító állatorvosi praxis telefonszámát.

A nyulak a nap 24 órájában bármikor fialhatnak, de a legtöbb fialás az éjszakai órákban történik. Az anya elkezdi kitépni a szőrét, kibéleli vele a fészket, majd világra hozza a kicsinyeit, amelyeket a szőrrel betakar, és elhagyja az ellető ládát. A házi nyúlra a 4-8 (1-14) közötti alomszám a jellemző. Az anyanyulak a fialás során felfalják az elpusztult magzatokat és megeszik a magzatburkokat is. Ha nem teszik meg, akkor ezeket a tenyésztőnek kell eltávolítania.

Az újszülöttek szeme csukva van, csaknem csupaszok és rendkívül érzékenyek. Ha az anya nem az ellető ládába, hanem a ketrec aljára fial, és ezt nem veszik észre azonnal, akkor gyorsan elpusztulnak. Ez különösen az első fialás során gyakori, ezért is állandóan figyelnie kell a tenyésztőnek a nyulakat. Ha ilyet lát, azonnal be kell avatkozni. Simogatással nyugtassa meg az anyát, közben szedje össze a fiókáit, a már ismertetett módon melegítse fel őket, ha kihűltek, és helyezze a kibélelt ellető ládába. Így az anya általában fel tudja nevelni őket. Ha a fialás tél elején, a szabadban zajlik, és 3-nál kevesebb fióka születik, akkor valószínűleg elpusztulnak a hideg miatt. Ezért is ajánlott fűthető zárt térben elletni a nyulakat.

 

Császármetszés

 

A nyulak esetében ritkán kerül sor császármetszésre a gyors fialás és a viszonylag magas kockázat miatt, de olykor elkerülhetetlen. Amikor állatorvoshoz fordul a leghelyesebb, ha magával viszi az anya ketrecét, benne az ellető ládával és az anya megszokott táplálékával.

 

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.