Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 NYÚLTARTÓKNAK

 tenyésztés

felkészülés

vemhesítés

vemhesség

fialás

alomnevelés

elválasztás

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELES

 TAKARMÁNYOZÁS

A házinyúl tenyésztése

 

Közhelyszerűen hangzik annak a megállapításával kezdeni a házinyulak tenyésztésének a bemutatását, hogy szaporák, mint a nyulak, pedig ez segít a leginkább rávilágítani arra, hogy miért ne fogjon senki sem nyúltenyésztésébe, akinek nem ez az életcélja. Könnyű a nyulakat szaporítani, ezért sokkal több születik, mint amennyire társállatként szükség van. Emellett a házinyúl tenyésztése sem abból áll csupán, hogy összeengedjük a nőstényeket a bakokkal, aztán örvendezve figyeljük a fejleményeket. Az ilyen meggondolatlan próbálkozások gyakran vezetnek kudarchoz, hiszen a sikeres tenyésztői munkának számos feltétele van, és ezek hiányában problémák léphetnek fel. Olykor az is előfordul, hogy a meggondolatlanul nyúltartó elveszíti az anyanyulát is. Ugyanakkor a tudatos és színvonalas nyúltenyésztés egy életre szóló nemes elhivatottság lehet.

A sikeres nyúltenyésztésnek sok előfeltétele van. Tisztában kell lenni az állattenyésztési alapismeretekkel és a nyúltenyésztés gyakorlatával is. Az előbbit a léinkre kattintva vagy a "MANCSOK" és az "állattenyésztés" menüpontok segítségével érheti el, az utóbbit pedig itt igyekszünk bemutatni. Emellett külön ketrecre lesz szüksége minden egyes nőstény és bak házinyúl számára, és külön ketrecet kell biztosítania a különböző ivarú választott süldőnyulaknak is. Ezért általában a legelső kérdés, amit végig kell gondolni, hogy van-e mindezek elhelyezésére lehetőség? Annak, aki lakásban él és ott tenyésztene nyulat, legalább egy különálló, csak erre a célra használt, lehetőleg nagyobb alapterületű, fűthető és szellőztethető szobára lesz szüksége. Sok településen ennyi állat tartása a lakásban ütközik az állattartási előírásokkal, máshol egyszerűen nincs elég hely a lakásban a nyulak elhelyezésére, ezért a legtöbben a házuk udvarán, egy megfelelő alapterületű, fűthető és szellőztethető melléképületben tenyésztenek nyulat. Ha ez rendelkezésre áll, akkor tisztázni kell még azt is, hogy van-e elegendő szabadidő és pénz a tenyésztésre, tudja-e majd ellenőrizni éjszaka is az anyákat és az almokat, és biztos-e abban, hogy el tudja majd adni a születendő utódokat? Vagyis számos kérdést kell előre tisztázni és sok feltételt kell előre biztosítani, mielőtt valaki nyúltenyésztésbe kezd.

Ma már legalább 80 elismert nyúlfajta létezik. A tenyésztői munka eredményeként jelentős méret- és szőrkülönbségek, valamint bizarr formák és szőrtípusok is kialakultak, mint az alig 1 kg-os hermelinnyúl, a 10 kg-ot meghaladó testtömegű óriás kosorrúak, vagy a bohókásan hosszú szőrű angóranyúl. Társállatként a legtöbben a törpe fajtákat, illetve azok keverékeit tartják és tenyésztik.

A társállat házinyúl tenyésztésének gyakorlatát bemutató oldalainkon a baloldali menüsor segítségével böngészhet.

 

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.