Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 NYÚLTARTÓKNAK

 tenyésztés

felkészülés

vemhesítés

vemhesség

fialás

alomnevelés

elválasztás

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELES

 TAKARMÁNYOZÁS

A házinyúl fiókák elválasztása

 

Ha a nyúlfiókák a 3. héten már fogyasztják az anyjuk takarmányait, akkor is a legkorábban csak 4 hetes kor után lehet őket elválasztani. A leghelyesebb ezt 6-8 hetes korra halasztani. Ez gyakorlatilag a fiókák eltávolítását jelenti az anyjuk ketrecéből. Ilyenkor kapják továbbra is ugyanazt a takarmányt, amit az anyjukkal fogyasztottak. A választás körül a fiókák különösen sok kalciumot és D-vitamint, valamint napi legalább 15-20 perc szűretlen napfényt igényelnek. A zöldtakarmányok etetését 3 hónapos kortól fokozatosan kell elkezdeni. A választott fiókák 7 hónapos korig jó minőségű nevelőtápot is kapjanak a jó minőségű fűszéna és zöldtakarmány mellé.

 

Szocializáció és habituáció

 

A nyúlfiókák szocializációja is a tenyésztőnél kezdődik el, ahol az alomtársakkal, az emberekkel és a környezettel kapcsolatos első tapasztalataikat szerzik. Már 2-3 hetes korban el kell kezdeni a foglalkozásokat. Fontos, hogy mindig viselkedjen nyugodtan. Kínáljon a kicsiknek élelmet, majd óvatosan érintse meg a testüket, miközben eteti őket. Kezdetben csak simogassa, idővel meg is foghatja, sőt, felemelheti, de csak fokozatosan egyre magasabbra. Játszanak egyre többet. Érdemes idővel gyerekeket is bevonni, de kizárólag előzetes felkészítés után és felügyelettel. Sok játékot, egyéb tárgyat és a szokásos háztartási zajokat is meg kell ismertetni a fiókákkal.

 

A fiókák kezelése az elválasztás után

 

A nyulakat 6-8 hetes kor körül a legjobb elválasztani. Ekkorra már képesek kizárólag az anyjuk takarmányát fogyasztani. A választás alkalmával rutinszerűen ellenőrizni kell a fiókák szemfogait. Ehhez az ivar-meghatározáshoz hasonlóan hanyatt fekvésben húzza szét az ajkaikat és nézze meg, hogy a felső fogak átfedik-e az alsókat. Ha a két fogsor hegye egymásra záródik („harapófogó harapás”), vagy az alsók részben fedik a felső szemfogakat (“előre harapás”), akkor a nyúl életképtelen és a szülőit is ki kell zárni a tenyésztésből.

A választást követően az egynemű állatok egy rövid ideig még együtt tarthatók, de a tenyésztésre kiszemelt állatok legkésőbb 3-4 hónapos koruktól egyedi elhelyezést igényelnek. A bakok ettől kezdve csak egyesével tarthatók, de a nőstények szükség esetén akár együtt is elhelyezhetők egészen a tenyésztésbevételig. Ilyenkor számítani kell verekedésre közöttük, és arra is, hogy néhány álvemhessé válik, ezért helyesebb csak annyit megtartani, amennyit külön is el tudnak helyezni. A párosítás után már a nőstényeknek is feltétlenül külön ketrec kell.

A tenyésztő felelőssége megfelelő otthont találni a nála született nyulak számára. A felelősségtudat kizárja a Húsvét előtti értékesítést, mert az ekkor eladott nyulak többsége menhelyen végzi. A tenyésztőnek mindig vissza kell fogadnia a feleslegessé vált nyulakat.

 

Az anyák kezelése az elválasztást követő időszakban

 

A választást követően az anyanyúl azonnal ivartalanítható, ha nem kívánják tovább tenyészteni. Ha tenyésztésben marad, akkor a nyulakra a fialás utáni gyors újrafogamzás a jellemző, hiszen az anyák már a szoptatás idején is termékeny ivarzásokat mutathatnak. A vemhesen ivarzó nyulakhoz hasonlóan a szoptatás alatt ivarzó nyulakat se tegye be a bakhoz, mert akkor 3 hét után hirtelen csökkenni fog a tejtermelésük. De a megfelelő kondíciójú nőstények egy szezonban gyorsan egymásután akár 2-3 almot is a világra hozhatnak. Ha pedig egy anya elveszíti a kicsinyeit, akkor egy héttel később már újra pároztatható.

 

 VISSZA A NYITÓ OLDALRA

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.