Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 NYÚLTARTÓKNAK

 tenyésztés

felkészülés

vemhesítés

vemhesség

fialás

alomnevelés

elválasztás

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELES

 TAKARMÁNYOZÁS

A házinyúl vemhessége

 

A vemhes nőstények nyugodt egyedi elhelyezést igényelnek. A nyulak vemhessége általában 31 (30-32) napig tart, szélsőértékben 29 és 34 nap között változik. Közben az anyák szépen kikerekednek. A viselkedésük is megváltozik, általában aluszékonyabbá és barátságosabbá válnak, de olykor az agresszív magatartás jellemzi őket. Nem szabad felemelni és ölbe venni őket, és igyekezni kell a lehető legteljesebb nyugalmat biztosítani a számukra.

 

A vemhesség megállapítása

 

A pároztatást követően 10-14 nappal ajánlott a vemhességet ellenőriztetni. Erről az állatorvosok leginkább a hasüreg áttapintásával vagy ultrahang vizsgálattal szoktak meggyőződni. Ekkor már érezni és látni is lehet a hasüreg alsó harmadában a méhen a kis üveggyöngyre emlékeztető kidudorodásokat.

Ha nincs lehetőség vizsgáltatni a nőstényeket, akkor a legjobb megfigyelni őket. A vemheseknek általában fokozódik az étvágyuk, néha pedig csökken. Barátságosabbakká válnak, többet pihennek és a 20. naptól elkezdenek fészket építeni. Kevésbé javasolható, mégis elterjedt megoldás a „próbáltatás”, vagyis az, hogy 10-14 nappal a pároztatás után újra beteszik a nőstényt a bakhoz. Ez nem megbízható módszer, mert a nyulak a vemhességük alatt is felvehetik a bakot, ami megtéveszti a tenyésztőt. A próbáltatás általában veszélytelen, de olykor előfordulhat vetélés is miatta. Általában több párzás történik, és sok lesz a magzat. Ilyenkor azok egyenletesen szétszóródnak és mindkét méhszarvra eloszolva telepednek meg. Olykor azonban, különösen ha a bak kimerült vagy az egyik párzás elmaradt, akkor előfordulhat, hogy a kevés magzat csupán az egyik méhszarvban van, vagyis a nyulak két méhszarva közül csak az egyik vemhesül. Ha az ilyen nőstény újra párzik, akkor megtörténhet, hogy a másik méhszarv 10-14 nappal később vemhesül, ami hormonális problémákhoz, vetéléshez és halvaszületéshez vezet.

 

A vemhes nőstények takarmányozása

 

A vemhes nőstények takarmányozásában nincsen szükség változtatásra a megelőző időszakhoz képest. Ugyanazt a táplálékot kapja, amit addig is evett, és ugyanannyit kapjon, mint korábban. Kerülje a kényeztetést, mert az elhízás árt az anyáknak. Kis mennyiségű granulált tápot és lucernaszénát kapjon az anyanyúl ekkor is, de csak azért, hogy hozzászokjon. A friss ivóvízzel való a folyamatos ellátásra fokozott figyelmet kell fordítani, mert a vemhes nőstényeknek nagyobb a vízigénye.

 

Álvemhesség

 

Vannak olyan nyulak, amelyek a pároztatás után megnyugszanak, meghíznak és idővel akár fészket is készítenek, de mégsem ellenek meg. Az eredménytelen pároztatások után a nőstények ugyanis álvemhessé válhatnak, mert az érett tüszőik leváltak és a helyükön sárgatestek képződtek, de a petesejtek nem termékenyülnek meg, ezért felszívódtak. Az álvemhesség a vemhességnél általában valamivel rövidebb ideig, 15-18 napig tart. Ha az anyanyúl nem fial meg a várt időben, vizsgáltassa meg állatorvossal, vagy várjon 4 napot, és ha ekkor sem fial, akkor helyezze be a bak ketrecébe. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy olykor még a vemhes nyulak is hajlandók párzani, de ilyenkor általában nem termékenyülnek meg.

Az álvemhességet követően az anyanyulak párzáskészsége különösen feltűnő lehet.

 

Vemhességi toxikózis

 

A vemhességi toxikózis vagy nyúlketózis az anyák betegsége, ami a vemhesség utolsó hetében, vagy közvetlenül a fialás után jelentkezik. Ebben az időszakban általában jelentősen romlik az anyák étvágya. Ez különösen az elhízott, mozgásszegényen tartott, stressznek kitett (pl. új helyre költöztetett) állatokban vezethet anyagforgalmi zavarhoz. Súlyos energiahiány alakul ki, ezért az anyák zsírbontással igyekeznek az igényelt energiát biztosítani, ami sok ketonanyag termelődésével jár. A betegek legyengülnek, étvágytalanok és gubbasztanak, gyakran jelentkezik keringési és légzési elégtelenség, végül görcsrohamok alakulnak ki és gyakran el is pusztulnak. A betegek vizeletében ilyenkor ketonanyagok mutathatók ki.

Megelőzésként ügyelni kell a hajlamosító tényezők (elhízás, stressz) kiküszöbölésére, és a fialás előtti napokban az energia pótlására egy kevés sárgarépa vagy gabona kiegészítés javasolható, illetve a már érintett anyáknak meg lehet próbálni szájon át cukorszirupot adagolni.

 

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.