Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

  KUTYATARTÓKNAK

  betegségek

agresszió 1.

agresszió 2.

babéziózis

bőrféreg

csípőizületi diszplázia

csokoládé mérgezés

elhízás

epilepszia

gyökértályog

heredaganat

kennel köhögés

Lyme-kór

pyometra

szívféreg

  vissza

  MACSKATARTÓKNAK

  GÖRÉNYTARTÓKNAK

  NYÚLTARTÓKNAK

  EGÉSZSÉGVÉDELEM

  ELSŐSEGÉLY

  NEVELÉS

  TAKARMÁNYOZÁS

A kutya csokoládémérgezése

 

Tartalom:

Bevezető

Csokoládét sokan adnak a kutyájuknak abban a reményben, hogy az a számukra is "boldogság hormon" csupán, ami a legrosszabb esetben is csak hizlal. Esetleg hallották már, hogy a kutya számára a csokoládé mérgező lehet, de már máskor is próbálták, igaz, akkor kevesebbel vagy más fajtával. Most pedig haldoklik a kedves kutya... Talán ez lehetne a tipikus bevezető a csokoládémérgezés ismertetéséhez.

vissza a tartalomhoz

Előfordulás

Bármilyen meglepő, a csokoládémérgezés mindenhol a kutyák 20 leggyakoribb mérgezése között van. Különösen az ünnepek környékén fordul elő, leggyakrabban a városi, lakásban tartott, kistestű kölyök és fiatal kutyák körében.

vissza a tartalomhoz

Kórokok

A csokoládéban több olyan alkaloida is található, amelyek nagy mennyiségben mérgezést okozhatnak és amelyekre a kutya érzékenyebb az embernél. Közülük a két legfontosabb a theobromin és a koffein. Ezek mennyisége csokoládé fajtánként változik. A fehér csokoládéban alig van belőlük, kevés található a tejcsokoládéban és nagyon sok van az étcsokoládéban. Az egyes csokoládéfajták aszerint sorolhatóak be, hogy mennyi kakaó van bennük: minél több, annál veszélyesebbek. Ahhoz, hogy a mérgezés halálos kimenetelű legyen, viszonylag sok (testtömeg kilogrammonként 60 g) tejcsokoládét kell a kutyának elfogyasztania, de ugyanehhez az eredményhez vezethet az is, ha akár csak 0,7 g főzőcsokoládét eszik meg testtömeg kilogrammonként!

vissza a tartalomhoz

Kórfejlődés

Az említett alkaloidák - többek között - érszűkületet és szapora szívműködést okoznak, valamint stimulálják a központi idegrendszert. Ezt a hatást jól ismerik a kávé- és a kakaófogyasztók. Emellett túlérzékenységet, remegést, görcsöket és a szívizom fokozott összehúzódását is előidézhetik.

vissza a tartalomhoz

Klinikai tünetek

A mérgezés első tünetei általában hányás és hasmenés formájában jelentkeznek röviddel a csokoládé elfogyasztása után. Ezt nyugtalanság, izgatottság, sokat vizelés, majd remegés és görcsrohamok követik. A kutya zihál és minden érintésre túlzottan reagál. Végül nagyfokú elesettség, ájulás, kóma és sok esetben elhullás lép fel.

vissza a tartalomhoz

Gyógykezelés

A beteget azonnal állatorvoshoz kell vinni, mégpedig a lehető legkevesebb stresszt okozva neki. Ne feledje, hogy minden ingerre fokozott tünetekkel reagál. Mielőbb szakszerű, intenzív ellátásra van szüksége!

vissza a tartalomhoz

Kórjóslat

A betegség kimenetele az elfogyasztott csokoládé mennyiségének, a kezelés megkezdéséig eltelt időnek és a tünetek súlyosságának és a komplikációknak a függvénye.

vissza a tartalomhoz

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
MANCSOK Állatorvosi Rendelő

© MANCSOK