Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

  KUTYATARTÓKNAK

  betegségek

agresszió 1.

agresszió 2.

babéziózis

bőrféreg

csípőizületi diszplázia

csokoládé mérgezés

elhízás

epilepszia

gyökértályog

heredaganat

kennel köhögés

Lyme-kór

pyometra

szívféreg

  vissza

  MACSKATARTÓKNAK

  GÖRÉNYTARTÓKNAK

  NYÚLTARTÓKNAK

  EGÉSZSÉGVÉDELEM

  ELSŐSEGÉLY

  NEVELÉS

  TAKARMÁNYOZÁS

A kutya heredaganatai

 

Tartalom:

Bevezető

A kutyák heréiben több különböző daganat képződhet, attól függően, hogy melyik sejttípusból indul ki a folyamat. A betegség gyakori, de ivartalanítással könnyen megelőzhető.

vissza a tartalomhoz

Előfordulás

A heredaganatok kutyában meglehetősen gyakoriak. Az összes húgy- és nemi szervi daganatok mintegy 75 %-át adják. Különösen sokszor fordul elő 7 évesnél idősebb kanokban. A leggyakoribb heredaganatok az ún. szeminóma, ami a spermiumokat termelő mirigysejtekből indul ki, a Sertoli sejtes daganat, amelyik női hormont termelő sejtek daganata és a Leydig-féle intersticiális sejtek daganata. Ezek a formák általában egyenlő arányban jelentkeznek a különböző kutyafajtákban, de a szeminóma esetében a boxerek, a Sertoli sejt daganat vonatkozásban pedig a törpe schnauzerek gyakrabban érintettek az átlagosnál. Más daganattípusokkal viszonylag ritkán találkozunk.

vissza a tartalomhoz

Kórokok

A heredaganatok pontos okát általában nem lehet felderíteni. A betegség kialakulásában a legjelentősebb ismert rizikófaktor az életkor mellett a rejtett here. Ez akkor jelentkezik, amikor az újszülött kutya heréi nem szállnak le az első hetekben, hanem a hasüregben vagy azon kívül, valahol a lágyékgyűrű és herezacskó között a bőr alatt elakadnak. Mivel ilyenkor a herék a szokásosnál magasabb hőmérsékleten vannak, ezért felgyorsulnak a biokémiai folyamatok és gyakrabban alakul ki bennük daganat, mint a normális helyeződésű (vagyis a herezacskóba "leszállt") herékben. Ennek ellenére az utóbbiakban is jelentős a daganatképződés kockázata.

vissza a tartalomhoz

Klinikai tünetek

A tulajdonosok leggyakrabban azt észlelik, hogy az egyik here megnagyobbodott, a másik pedig normális, esetleg a normálisnál kisebb méretű. Olykor hormonális elváltozások is kialakulnak. Ilyenkor a törzsön kétoldali szőrhullás jelentkezik. Emellett gyakran még az hívja fel a betegségre a figyelmet, hogy a többi kan vonzódni kezd beteghez, csökken a beteg libidója és hízékonnyá válik (elnőiesedés, szakkifejezéssel "feminizáció").

A daganatos elváltozás általában egyoldali, de érintheti mindkét herét is. Maga a daganat általában lágy vagy kissé feszes, kivéve a Sertoli sejtes daganatot, ami inkább nagyon tömött, kemény tapintatú.

vissza a tartalomhoz

Diagnózis

Pontos diagnózist felállítani csak az eltávolított daganatos here szövettani vizsgálatával lehetséges.

vissza a tartalomhoz

Gyógykezelés

A heredaganatok gyógykezelése kézenfekvő. A beteg kutyákat ivartalanítani kell. Ha fontos a tenyészérték megőrzése és az elváltozás egyoldali, akkor szóba jöhet csak a beteg here eltávolítása is. Ilyen esetben azonban számolni kell a műtét után a megmaradt here jóindulatú megnagyobbodásával, ami diagnosztikai problémát okozhat. Mivel általában nagyon idős állatokról van szó, a műtét előtt alapos kivizsgálásra és megfelelő előkészítésre van szükség.

vissza a tartalomhoz

Kórjóslat

A heredaganatok kórjóslata időben történő eltávolítás esetén általában kedvező.

vissza a tartalomhoz

Megelőzés

A betegség kialakulása könnyen megelőzhető a kanok, különösen a rejtett heréjűek időben történő ivartalanításával. Ez bizonyos viselkedési zavarok (pl. agresszió) és más időskori megbetegedések megelőzésében is segít. Az utóbbiak közül gyakorisága miatt leginkább a heresérv, a herezacskók bőrének ekcémája, az elfajulásos és gyulladásos prosztata problémák, a cirkumanális mirigyek daganata és a gátsérv érdemel említést.

vissza a tartalomhoz

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
MANCSOK Állatorvosi Rendelő

© MANCSOK