Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 KUTYATARTÓKNAK

 egészségvédelem

élősködő

védőoltás

ivartalanítás

vizsgálat

 vissza

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

 

A kutya egészségvédelme

 

A kutya egészségvédelme nagyon sok elemből áll. Elengedhetetlen a megfelelő tartáskörülmények, a jó táplálás és a rendszeres gondozás biztosítása. Ezekről a baloldali menüpontok alatt olvashat. De ezek mellett is sok kötelezettség hárul a kutyatartókra. Az alábbiakban öt pontban igyekszünk felsorolni a legfontosabbakat, amelyek minden kutya számára nélkülözhetetlenek:

 1. A kutyáknak rendszeres állatorvosi vizsgálatokra is szükségük van. Erre minden esetben sor kell kerüljön, ha az állat valamilyen betegségre utaló tünetet mutat. Mivel a kutyák mintegy hétszer gyorsabban öregednek nálunk és kommunikációs nehézségek akadályozzák a betegségek otthoni felderítését, ezért évente legalább egyszer alapos állatorvosi vizsgálatra van szükségük akkor is, ha látszólag semmilyen problémát nem mutatnak. Idős korban félévente tanácsos alaposan megvizsgáltatni őket. A rendszeres vizitek az állatorvosnál lehetőséget adnak olyan fontos feladatok ütemezett elvégzésére is, mint pl. a mikrochip beültetése vagy a diszplázia szűrővizsgálat és alkalmat adnak a viselkedési rendellenességekkel, egyéb problémákkal kapcsolatos konzultációkra is.

 2. Minden kutyának szüksége van védőoltásokra, amelyek megvédhetik a gyakran halálos kimenetelű fertőző megbetegedésektől. Általában 6-8 hetes korban tanácsos az oltásokat elkezdeni, de bizonyos esetekben más időpontban is sor kerülhet rájuk. Ha a kutya már idősebb, de még nem volt beoltva, akkor mielőbb érdemes beoltatni. A védőoltásokkal kapcsolatban sok a közkeletű tévhit, ráadásul külföldön is országonként változnak az oltási szokások, ezért nem könnyű eligazodni.

 3. A parazitaellenes kezelések. A paraziták elleni védekezés valójában a szuka kezelésével kezdődik, még a fedeztetés előtt. Ha ez elmaradt és a kölykök bolhásak, akkor van olyan külső parazita elleni kezelésre ajánlott készítmény, ami már néhány napos korban is alkalmazható. A védekezést rendszeresen kell folytatni egész életen át. A bélféreg elleni kezeléseket 2 hetes korban szükséges elkezdeni, majd 2 hetente kell 3 alkalommal ismételni, utána havonta, illetve 6 hónapos kortól negyedévente. Aki megfeledkezik a parazita ellenes kezelésekről, az nem csak a kutya, de a környezete egészségét is veszélyezteti. Hogy ezt ne lehessen megtenni, ma már kötelező a veszettség elleni védőoltásokkal egy időben féreghajtást végezni.

 4. Az ivartalanítás az állatvédelem alapja, de a kutya egészsége és a környezet nyugalma érdekében is fontos. Számos betegség, rossz szokás és a nem kívánt szaporulat előzhető meg vele. Az elmaradása gyakran vezet problémákhoz, tragédiához. A sok téves közhiedelemmel ellentétben az ivartalanítás elvileg bármely életkorban végrehajtható, de legkésőbb 3 - 6 hónapos életkor között javasolt elvégeztetni. Ha valamely okból nem végzik el fiatalon, amikor a kutyát a legkevésbé viseli meg, akkor gyakran válik szükségessé egy későbbi életszakaszban, amikor már sokkal nagyobb a kockázat, esetleg már maradandó egészségkárosodás is kialakult az elmaradása miatt. Az ivartalanítás nem kevésbé fontos része a megelőzésnek, mint a védőoltások. Ne kockáztasson, hanem időben végeztesse el!

 5. Talán sokan meglepődnek, hogy az egészségvédelem fontos elemei közé illesztettük az alapkiképzést, ami alatt a fajtára való tekintet nélkül minden kutyának ajánlott alapvető engedelmességi képzést értük. Nélküle sem a kutya, sem pedig a környezete nincsen biztonságban (lásd pl. az agresszióról szóló írásunkat), de sok más szempontból is hasznos. Nélkülözhetetlen eleme az egészségvédelemnek!

A fenti témákban bővebb leírást talál a baloldali menüpontok között. Ha pedig az egészet el kívánja olvasni, kövesse az alábbi linket:

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
MANCSOK Állatorvosi Rendelő

© MANCSOK, 2017