Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 KUTYATARTÓKNAK

 ápolás

bunda

fül

szem

mancs

karom

fog

végbélmirigy

 vissza

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

A kutya szemeinek ápolása

 

Természetes, ha a kutya belső szemzugain minden nap kis mennyiségű, részben beszáradt váladék (csipa) gyűlik össze. Ezt reggelente már egészen fiatal kortól ajánlott minden nap eltávolítani, méghozzá oldalanként egy-egy tiszta vattagombóccal, papír zsebkendővel, puha ruhával vagy gézlappal. A csipát előrefelé, az orr irányába húzva kell eltávolítani, mert így nem kenődik bele a szembe. Ha nagyon száraz és rátapad a szőrre, akkor mártsa a gézt vagy a vattát vízbe, bórvízbe vagy kamillateába és tartsa rajta, hogy felpuhítsa.

Ez egyben arra is alkalom, hogy elvégezze a szemek ellenőrzését. Jól megvilágított helyen nézzen a kutya szemébe és ellenőrizze, hogy annak törőközegei átlátszóak és tiszták-e. A szemréseknek egyforma tágnak kell lenniük. A szivárványhártyát körben övező, kötőhártyával fedett ínhártya fehér, ha lehúzza az alsó szemhéjakat, azok belső oldalán a kötőhártya rózsaszínű, de nem vörös. A szemhéjakon és a szemzugokban a napi egyszeri kevéske csipa mellett nem lehet könny, váladék vagy felrakódás. Ha a naponkénti ellenőrzés során valami gyanúsat észlel, vagy naponta többször is megjelenik váladék a kutya szemzugaiban, vigye állatorvoshoz.

Sok kutyának, különösen a rövid orrú és a kistestű fajtákhoz tartozó egyedeknek hajlamos az elzáródásra a könnyvezetéke, ami a belső szemzugból a csontos szemgödrön át az orrjáratokba vezeti el a felesleges könnyet. Emiatt vizes, majd sötétbarna könnycsurgó jelenik meg a belső szemzugból kiindulva, ami kellemetlen látvány. Mivel a könnycsurgó általában a kötőhártya megbetegedéseihez társul, annak ellátásával és a könnycsatorna altatásban végzett átmosásával általában orvosolni lehet a problémát. Sokszor előfordul, hogy minden kezelési kísérlet ellenére kiújul az elzáródás és tartósan fennmarad a csurgó. Ilyenkor ajánlott bórvízbe vagy kamillateába mártott gézlapok, vattacsomók, esetleg papír zsebkendők segítségével naponta lemosni a szem alatti bőrről is a váladékot, és heti egy alkalommal kutyák számára gyártott és a kereskedelmi forgalomban kapható „szemtisztító” (Eye cleaner") folyadékkal eltávolítani a csurgó vonalában lerakódott könnykövet. Ez segít a világos kutyák szőréről is eltüntetni a nyomokat. Minden esetben beszélje meg a kezelést az állatorvosával is.

Az elmondottak mellett a hosszú szőrű fajták szemgolyó körüli szőrét érdemes rendszeresen levágni, amit nagyon óvatosan, tompa ollóval végezzen.

 

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
MANCSOK Állatorvosi Rendelő

© MANCSOK