Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 KUTYATARTÓKNAK

 takarmányozás

ételmaradék

házi kutyaeledel

gyári kutyatáp

kiegészítők

veszélyes

ivóvíz

etetés módja

kölyök

felnőtt

idős

 vissza

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

A kutya takarmányozása

 

A kutyák táplálkozására az a jellemző, hogy ugyan ragadozó életmódot folytatnak, de valójában mindenevő állatok. Ez nem ellentmondás, hanem azt jelenti, hogy a szabadban kóborló kutyák gyűjtögetnek és vadásznak is, vagyis állati és növényi eredetű tápanyagokat (élő prédát, tetemeket, növényi részeket és hulladékot) egyaránt fogyasztanak. Az igényeiket nem a farkas ős táplálkozási szokásai, hanem sokkal inkább az határozza meg, hogy évezredek óta az általunk nyújtott  táplálékhoz szoktak, ezért az emésztőrendszerük nagymértékben alkalmazkodott a farkasétól sok vonatkozásban eltérő, növényi összetevőkben gazdag táplálék hasznosításához.

Ennek ellenére sokan mégis a farkaséhoz hasonlítják a kutya étrendjét és abban a hitben, hogy a kutyák húsevők, a farkaséhoz hasonló táplálékot adnak neki, vagyis elsősorban húst. Egy időben divatos volt az ún. "csak hús diéta", mert sokan hittek benne, hogy ez a legegészségesebb a kutya számára, nekik azonban csalatkozniuk kellett. A csak húson tartott kutyák idővel megbetegedtek, ez ugyanis egyoldalú táplálást jelentett a számukra. A hús valójában szegényesebb tápanyagokban, mint a prédaállatok fogyasztása, hiszen abban a hús (vagyis az izmok) mellett bőr, zsír, csontok, belsőségek és még sok más is van. Az elmúlt években a kutyatartók nagyon sokféle diétával próbálkoztak, de igazi áttörést a kereskedelmi tápok megjelenése és folyamatos minőségi javulása hozott. Alig két évtizede, az ezredforduló táján még 10 év volt a kutyák várható átlagos élettartama, ez ma már meghaladja a 15 évet! Az ezredfordulót megelőző időszakról kevesebb adattal rendelkezünk, de elmondható, hogy az elmúlt 3 évtizedben csaknem megduplázódott a kutyák átlagéletkora ott, ahol jobb a szociális környezet és gyakoribb a tápetetés. Ez annak is köszönhető, hogy egyre jobban megismerjük a kutya táplálkozási igényeit, ennek alapján szigorú szabályokat dolgoztak ki a gyári tápok összetételével kapcsolatban, amit a hatóságok rendszeresen ellenőriznek. Így annak ellenére, hogy előfordulnak hiányosságok és történnek hibák,  ma már a gyári tápok etetése tekinthető a legjobb és a legelterjedtebb megoldásnak.

A kutyákra is igaz a mondás, hogy az vagy, amit eszel. Bármely egyszerű feladatnak is tűnik a kutyák etetése ezekkel a tápokkal, valójában nem az. Ehhez is szükség van hozzáértésre. A különböző kutyák pillanatnyi igénye ugyanis nem egyforma, hanem több tényező is befolyásolhatja, ezért meglehetősen változó. Elsősorban a testméret, az életkor, az életmód, valamint a szaporodási és az egészségi állapot szabja meg a mindenkori elvárásokat. A törpe kutyák és a kölykök sok tápanyagot, így fehérjét és ásványi anyagokat igényelnek a fejlődésükhöz, de ugyanez a fehérje és ásványi anyag mennyiség az óriás fajták számára felnőtt korban már felesleges, idős korban pedig kimondottan káros is lehet. Minél jobb a velük etetett táplálék minősége, vagyis az minél jobb alapanyagokból készült és minél inkább kielégíti az állat szükségleteit, annál nagyobb teljesítményre lesz képes a kutya, és annál kisebb lesz a megbetegedések kialakulásának a kockázata. Természetesen még a prémium minőségű tápok etetése sem biztosít betegségmentességet, de a megfelelő táplálék kiválasztása az egészségvédelemnek is kiemelkedően fontos része. De még az igények pontos ismerete és az ennek megfelelő minőség biztosítása sem szavatolja a sikert. Ugyanis ahol a leginkább megengedhetik maguknak a kutyatartók a prémium osztályba tartozó, kevésbé hizlaló tápok vásárlását, ott találkozunk a legtöbb túlsúlyos állattal. Vagyis még a kiváló minőség sem old meg automatikusan minden problémát, hanem odafigyelésre és kellő etetési ismeretekre is szükség van annak érdekében, hogy a kutya táplálása kielégítő legyen.

 

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
MANCSOK Állatorvosi Rendelő

© MANCSOK, 2017