Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 KUTYATARTÓKNAK

 takarmányozás

ételmaradék

házi kutyaeledel

gyári kutyatáp

kiegészítő

veszélyes

ivóvíz

etetés módja

kölyök

felnőtt

idős

 vissza

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

Gyári kutyatápok

 

Alapvetően három különböző formában kaphatók a kereskedelmi forgalomban a kutyák mindennapi táplálása céljából előállított teljes értékű gyári kutyatápok: nedves, félszáraz és száraz kutyatápok formájában. Mindhárom alkalmas a kutyák etetésére.

Sok áltudományos tévhit kapcsolódik a kutyatápokhoz. Ha azt hallja vagy olvassa valahol, hogy valamely új ajánlás azért jobb a kutyatápoknál, mert azok rákot és egyéb betegségeket okoznak, akkor legyen tisztában azzal, hogy bizonyára annak sem lesz több valóságtartalma, ami e bevezető után következik. Az tény, hogy a kutyatápok nem tökéletesek, de az is biztos, hogy folyamatosan javul a minőségük. Az, hogy az utóbbi három  évtizedben megduplázódott a kutyák várható átlagéletkora, elsősorban a takarmányozásuk javulásnak köszönhető, amiben jelentős szerep jutott a tápoknak is. Ez olyan tény, amit lehet tagadni, de megcáfolni aligha. Ha valaki most szerezte be és táppal eteti a kutyáját, akkor a várható átlagos élettartama meghaladja a 15 évet. Ilyen statisztikával egyetlen takarmányozási divat követői sem dicsekedhetnek, vagyis a vegetáriánus étrenddel, csak hússal, nyers táplálékkal vagy akár BARF-al etetett kutyák életkilátásai is rosszabbak. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne megfelelően összeállított, egészséges házi koszttal elérni vagy akár meghaladni a gyári tápok eredményeit, de az biztos, hogy ez mindig sokkal kockázatosabb, költségesebb és körülményesebb is, mint a gyári tápok etetése.

A különböző kutyatápok közötti legfőbb különbség abból adódik, hogy az általában konzerv formában kapható nedves kutyatápok összetevőinek többségét a víz adja, vagyis egy olyan anyag, amit otthon a csapból olcsón nyerhető. Konzerveket etetve kerül a legtöbbe a kutya táplálása, mert a vízért és a fémdobozért sokat kell fizetni. Ugyanakkor sok kutya részesíti előnyben a nedves táplálékokat, ezért különösen a választás körüli, az étvágytalan, a törpe, a lábadozó és a korábban ételmaradékhoz szoktatott válogatós kutyák etetésére alkalmasabb, mint a száraz tápok. Sokan kiegészítőnek, vagyis kvázi desszertként vásárolják a kutyájuknak a száraz táp mellé a konzerveket, ami elfogadható kompromisszum, ha az állat nincsen elhízva. A fogyókúrára szoruló kutyák esetében azonban indokolatlan ez a kényeztetés, hiszen a kívánatossal ellentétes hatást eredményezhet.

A félszáraz tápok folyamatos etetésre kevésbé alkalmasak, mint a másik két forma, mert általában nagyon sok cukrot, sót, szóját, szénhidrátot, tartósítószert, mesterséges színezéket, étkezési savakat és ízesítőanyagokat tartalmazhatnak. Emiatt ezeket a nedves és a száraz tápokkal szemben leginkább csak kivételes alkalmakkor, különleges körülmények között (pl. nyaralások vagy kirándulások alkalmával) javasolt etetni.

A száraz tápok fajlagosan a legolcsóbbak, mert alacsony a víztartalmuk, így főleg a szárazanyagért, vagyis a hasznos tápanyagokért fizetünk, emellett könnyebben szállíthatók, tárolhatók és etethetők is. Ha bőséges ivóvíz ellátás mellett kapja a száraz tápot a kutya, akkor az tökéletesen megfelel az igényeinek. Nincsen jelentős dietetikai különbség a konzerv és a száraz tápok között, vagyis semmi nem támasztja alá azt a vélekedést, hogy a nedves táplálék etetése egészségesebb lenne. Mindegyiknek van előnye és hátránya is, de a legtöbb kutya által inkább kedvelt nedves tápokból gyakrabban vesznek fel az igényeiknél többet, és azok fogyasztása során a rágás is elmarad, emellett korlátozott anyagi lehetőségek esetén a leggyengébb minőséggel kell beérni a nedves tápok magasabb ára miatt. Ha kiszámítja a napi etetési költséget, egészen biztosan úgy találja majd, hogy a legolcsóbb konzerv táppal való etetés költsége is felülmúlhatja a prémium minőségű száraz tápokkal való etetés napi költségét. Márpedig a táplálék minősége meghatározó jelentőséggel bír a kutya egészségvédelmében, ezért ha teheti, a megfizethető legjobbat vegye meg a számára, vagyis inkább egy jobb minőségű száraz tápot javaslunk, mint egy olcsónak vélt, gyengébb minőségű konzervet. Emellett fokozottan figyeljen oda arra is, hogy a száraz táp mellé korlátlan mennyiségben kapjon friss ivóvizet a kutya.

 

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
MANCSOK Állatorvosi Rendelő

© MANCSOK, 2017