Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 KUTYATARTÓKNAK

 tenyésztés

felkészülés

vemhesítés

vemhesség

fialás

alomnevelés

elválasztás

 vissza

 

 

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

A kutyatenyésztés gyakorlata

 

Annak ellenére, hogy a kutya, mint háziasított állatfaj fennmaradása az elmúlt legalább 16 ezer évben nem okozott különösebb nehézséget, a mai elvárásoknak megfelelő színvonalú kutyatenyésztés mégsem tekinthető könnyű feladatnak. Az ember legelső és máig legfontosabb háziállatáról van szó, ami a kezdetektől fogva legalább részben társállatként is szolgált. A kutya ma már a legtöbb családban teljes jogú tagnak számít, ezért a kutyatenyésztőknek különösen magas elvárásoknak kell megfelelniük. Ezek a kutya küllemére, viselkedésére és egészségére egyaránt vonatkoznak, emiatt mára a kutyatenyésztés költséges és bizonytalan kimenetelű vállalkozássá vált. Mégis sokan vágnak bele, sokkal többen, mint amennyire szükség van. Emiatt a minőség mellett a mennyiség is gyakran okoz problémát. A legjobb tanács mindenki számára az, hogy csak akkor vágjon bele a kutyatenyésztésbe, ha ez az életcélja, határozott tenyésztési elképzelése van és rendelkezik a szükséges ismeretekkel és feltételekkel.

A ma közismert kutyafajták tenyésztése általában rövid múltra, alig 150 évre tekint vissza. Ennek ellenére számos kutyafajta létezik és ezek között óriási különbségek vannak. A fajták ma is változnak, közben újak keletkeznek és számos nálunk még ismeretlen fajta van a világban, így szinte lehetetlen pontosan megmondani, hogy pillanatnyilag hány kutyafajta létezik. Csak a fajtaleírással (standard) rendelkező fajták száma meghaladja az ezret, de még a legnagyobb kutyatenyésztő szervezetek is ennek legfeljebb csak a töredékét ismerik és ismerik el. Emiatt a kutyafajtákat felsorolni, és azok legfontosabb jellemvonásait akár vázlatos formában bemutatni is rendkívül nehéz feladat lenne, de szerencsére erre most nincs szükség, hiszen sok olyan szakkönyv kapható, ami ezzel foglalkozik, és az interneten is csaknem minden információ elérhető. A tenyésztőknek természetesen alaposan ismerniük kell a kiválasztott fajta leírását és a tenyésztést irányító szakmai szervezet ajánlásait, akár a fajtára jellemző egészségügyi problémákat és azok megelőzésének a lehetőségeit.

Az itt tárgyalt témákat a baloldali sárga mezőben található linkek segítségével választhatja ki. Erre az oldalra a vissza menüpont segítségével juthat el ismét. Ha nem csak a kutyatenyésztés gyakorlata, hanem az állattenyésztés alapismeretei is érdeklik, azokat az iménti link vagy a főmenüben alul található "állattenyésztés" ikonra kattintva keresheti fel. Ha pedig végig kívánja olvasni a kutyák tenyésztésének gyakorlatával kapcsolatos írásainkat, akkor kövesse a következő linket:

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
MANCSOK Állatorvosi Rendelő

© MANCSOK, 2017