Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 MACSKATARTÓKNAK

 betegségek

agresszió

allergia (bőr)

alsó hugyút ( FIC)

fertőző vérszegénység

fogászati problémák

hallójárat

hashártya (FIP)

hőguta

immunhiány (FIV)

laukémia (FeLV)

pajzsmirigy

tejmirigy daganat

toxoplazmózis

veseelégtelenség

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

A macska külső hallójárat-gyulladása

 

Tartalom:

Bevezető

A külső hallójárat a fülkagylótól a dobhártyáig terjedő hosszú csatorna. Ennek gyulladásos megbetegedéseit külső hallójárat-gyulladásnak, szakkifejezéssel otitisz externának nevezzük. Ha a középső és a belső fül is érintett, akkor közép- vagy belsőfül-gyulladásról, vagyis otitisz médiáról vagy internáról beszélünk.

vissza a tartalomhoz

Előfordulás

A hallójárat gyulladásos megbetegedései nem gyakoriak macskában. Leggyakrabban fülrühösség okozza, az is elsősorban kölyök és fiatal állatokban, bár idősebb macskákat is megfertőzhet. A perzsamacskák hajlamosabbnak tűnnek a hallójárat gyulladásaira, mint a többi macska.

vissza a tartalomhoz

Kórokok

A fülrühösség a leggyakoribb probléma. Ezt egy atkafaj, az Otodectes cynotis okozza, ami az egész életét a macska hallójáratában éli le. Itt teszi le a petéit, fejlődik ki és szaporodik is. Néha másodlagosan baktérium- vagy gombafertőzés társul hozzá.

Ritkábban idegen test (pl. toklász), gyulladásos növedék (polip), daganat, trauma vagy allergia okozza a hallójárat megbetegedését.

Az egészséges felnőtt macskák meglehetősen ellenállóak a hallójárat fertőzéseivel szemben. Ezért ha mégis külső hallójárat-gyulladást észlelünk náluk, akkor gondolni kell az esetleges mögöttes okokra, pl. a fülrühösségre, idegen test vagy gyulladásos polip jelenlétére a hallójáratban. Máskor az immunrendszer működését gyengítő retrovírus (FeLV, FIV) fertőzés áll a betegség hátterében. Ezért a megmagyarázhatatlan oktanú, nehezen gyógyuló hallójárat-gyulladások esetén ajánlott különböző kiegészítő vér- és röntgenvizsgálatokat is végeztetni. A cukorbetegség szintén gyakori mögöttes ok, ezt vizelet- és vérvizsgálattal állapíthatjuk meg.

vissza a tartalomhoz

Klinikai tünetek

A külső hallójárat gyulladásos megbetegedései fájdalommal járnak. A macska ezért rázza és vakarja a fülét. A hallójárat többnyire kipirul és kellemetlen szagot áraszt. A fülrühösség általában fekete, darabos váladék képződésével jár, más betegségeknél inkább a sárgás, kenőcsös váladék keletkezik. Az erős fülvakarás gyakran nyílt bőrsérülések kialakulásához vezet a fülkagyló mögött, ami hamar elfertőződik. Az is gyakori. hogy egy ér megsérül a fülben és ezért fülkagyló vérrel telik meg (othematoma).

vissza a tartalomhoz

Diagnózis

A hallójárat vizsgálata során az állatorvosok több vizsgálatot is végezhetnek. Általában mintát vesznek a váladékból, amit mikroszkóp alatt, tárgylemezre kenve és gyakran megfestve vizsgálnak (ez a sejttani vizsgálat vagy citológia). Ezzel kimutatható, hogy milyen sejttípus van jelen a hallójáratban, vagyis milyen gyulladással állunk szemben és milyen kórokozó (atka, baktérium, gomba) okozta a megbetegedést. A hallójárat megtekintésére egy speciális eszközt, az otoszkópot használják. Ezzel áttekintik az egész külső hallójáratot, beleértve a dobhártyát is. Ha a hallójárat nagyon fájdalmas vagy a macska amúgy is nehezen kezelhető, akkor ezt a vizsgálatot nyugtatásban lehet csak elvégezni.

A következő lépés a kórokozó tenyésztése, a röntgenvizsgálat és a már említett okokból többféle vér- és vizeletvizsgálat lehet. Azt, hogy ezek közül mikor melyik kiegészítő vizsgálatra van szükség, a kórelőzmény, a beteg általános állapota és a hallójárat vizsgálatának eredménye határozza meg.

vissza a tartalomhoz

Gyógykezelés

A fentiek alapján dől el az, hogy milyen kezelésre van szükség. Ha idegen test vagy kullancs van a hallójáratban, azt nyugtatásban távolítjuk el. A gyulladásos polipok a hallójáraton vagy a dobüreg falán át bonyolult műtéttel távolíthatóak el. Ha a háttérben valamely hajlamosító betegség áll, akkor egyidejűleg azt is kezelni kell. Ha ez gyógyítható, akkor a hallójárat is eredményesebben kezelhető.

A fülrühösség helyi (fülcseppel) és általános kezeléssel (egyes bolhásság ellen is használt antiparazitikummal) orvosolható. A lényeg az, hogy a kezelést sokáig kell alkalmazni, különben a petékből kikelő újabb generáció visszafertőzi a hallójáratot. Ahol több macskát (vagy kutyát) tartanak, ott az összes egymással érintkező állat egyidejű kezelésével lehet csak végleg megszabadulni a kórokozótól.

Előfordulhat, hogy a kezelés kezdetben sikeresnek bizonyul, mégis visszaesés követi. Ez az elhanyagolt, idült betegségek és a gyógyíthatatlan hajlamosító tényezők esetében gyakori. Ilyenkor a külső hallójárat végül beszűkülhet. Ez maga is hajlamosító ok, ami ráadásul megakadályozhatja a további sikeres kezelést is, ezért ilyenkor műtéttel kell a szűkületet korrigálni. Leggyakrabban a külső hallójárat oldalsó feltárását hajtjuk végre (Hinz-Zepp műtét), vagyis felnyitjuk a külső hallójáratot annak egész hosszában és eltávolítjuk a benne található növedékeket. Néha a teljes hallójáratot el kell távolítani, ami a hallás elveszítésével jár az érintett oldalon.

A fülkagyló vérömlenyét műtéttel orvosoljuk, amit a hallójárat kezelésével kötünk össze.

A külső hallójárat tisztítása:

 1. Finoman húzza felfelé a fülkagylót az egyik kezével.

 2. Cseppentsen be bőven az előírt, kimondottan macskának gyártott fültisztító folyadékból a külső hallójáratba. Közben végig tartsa a fülkagylót függőlegesen és várjon néhány másodpercig, amíg a tisztítószer lecsorog. Soha ne használjon vizet a fültisztításhoz, hanem ragaszkodjon a macskák számára gyártott készítményekhez.

 3. A fülkagylót tartva laposan masszírozza át a hallójáratot és a fülkagyló tövét a szabad kéz mutató és hüvelykujjával. Ennek során szörcsögő hang jelzi, ha elegendő tisztító folyadék jutott a hallójáratba.

 4. Végezze el ugyanezt a másik oldalon is, ha szükséges.

 5. Engedje el a fület és hagyja, hogy a macska kirázza a tisztító folyadékot és az azzal feloldott váladékot. 

 6. Mindkét oldalról törölje ki egy-egy vattacsomó segítségével a maradékot. Ne használjon fültisztító pálcikát, mert azzal csak betolja a váladékot a hallójárat mélyére és sérüléseket is okozhat, amelyek a korokozók további elszaporodásának kedveznek.

 7. Ha a tisztítás után kezeli a hallójáratot, akkor a gyógyszer bevitele előtt hagyjon legalább egy órát a tisztítás után a felszáradására.

 A fülcseppek használata:

 1. Finoman húzza felfelé a fülkagylót az egyik kezével.

 2. Cseppentse be az előírt mennyiséget a külső hallójáratba, majd várjon néhány másodpercig, amíg az lecsorog.

 3. Alaposan masszírozza át a hallójáratot.

 4. Ha szükséges, tiszta vattacsomóval tisztítsa meg a fülkagyló belsejét.

  vissza a tartalomhoz

Kórjoslat

A megfelelően diagnosztizált és kezelt külső hallójárat-gyulladások általában jól gyógyulnak. Ha nem derül fény a hajlamosító tényezőre vagy az nem gyógyítható, illetve ha a hallójárat-gyulladás elhanyagolt, akkor a várható kimenet kevésbé kedvező.

vissza a tartalomhoz

 

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK