Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 MACSKATARTÓKNAK

 betegségek

agresszió

allergia (bőr)

alsó hugyút ( FIC)

fertőző vérszegénység

fogászati problémák

hallójárat

hashártya (FIP)

hőguta

immunhiány (FIV)

laukémia (FeLV)

pajzsmirigy

tejmirigy daganat

toxoplazmózis

veseelégtelenség

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

A macska pajzsmirigy túlműködése (hipertireózis)

 

Tartalom:

Bevezető

A pajzsmirigy a nyakon, a légcső két oldalán található, hormont termelő, úgynevezett belső elválasztású mirigy. Az általa termelt hormonok a szervezetben lezajló energia folyamatokat (szakkifejezéssel: a metabolizmust) irányítják. Hipertireózisról akkor beszélünk, amikor a pajzsmirigy a szervezet szükségletét meghaladó mértékben termel hormont, ami a metabolizmus káros felgyorsulásával jár. Ezért teljes joggal emlegetik a betegséget a pajzsmirigy túlműködéseként is.

vissza a tartalomhoz

Hajlamosító tényezők

Az életkor az egyik legfontosabb faktor a betegség kialakulásában. A környezeti és táplálkozási tényezők szerepe még nem teljesen tisztázott. Minden macskafajta hajlamos a betegségre, sziámi macskákban (mintegy 10-szer) gyakrabban fordul elő, mint a többi fajtában.

 vissza a tartalomhoz

Előfordulás

Érett felnőtt (6 évesnél idősebb) és idős macskákban ez egy meglehetősen gyakori betegség, aminek az életkorral együtt nő az előfordulása. A megbetegedéskor a macskák átlagéletkora 12 év. Vannak olyan vélekedések, hogy nálunk ritkábban fordul elő hipertireózis, mint máshol, de ez nem felel meg a valóságnak. Mi pont olyan gyakran diagnosztizáljuk Magyarországon, mint korábban az USA-ban vagy Nagy-Britanniában.

vissza a tartalomhoz

Tünetek

A betegség legjellemzőbb tünete a testtömeg csökkenése, ami általában a szokásosnál jobb étvágy ellenére következik be. Ez is a felgyorsult metabolizmus következménye: a macska szervezete több energiát igényel, mert pazarlóan sokat használ el. Néhány macskánál olyan farkasétvágy jelentkezik, hogy szinte bármit megesznek. Ez feltűnő tünet, de a testtömeg vesztés néha lassú, ezért a tulajdonos észre sem veszi azt. Ez különösen a hosszúszőrű fajtákban fordul elő.

A legtöbb érintett macska sok vizet iszik és ezért sokat is vizel. Gyakran időszakosan laza a bélsaruk vagy hasmenés alakul ki náluk. A betegség nem jár szőrhullással vagy kopasz bőrterületek kialakulásával, de a beteg macskák szőrzete gyakran durva, az ápolatlanság benyomását kelti. Sokszor egy vagy több köröm megvastagodása és túlnövése is fellép. Sok macska idegessé, nem ritkán agresszívvé válik. Általában a pajzsmirigy megnagyobbodása is kíséri a kórképet, ami jellemzően jóindulatú folyamat következménye és csupán az esetek 2%-ában okozza rák. És néha az is előfordul, hogy a betegség előrehaladott szakaszában étvágytalanság alakul ki.

A magas pajzsmirigy hormon szint sok szervet érint, köztük a szívet. Ennek működése felgyorsul, összehúzódásai erőteljesebbé válnak, végül a fokozott erőkifejtés következtében megvastagodik az izmos fala. Ezt az állapotot tirotoxikus kardiomiopátiának nevezzük. Az erőteljesebben az érpályába pumpált vér magas vérnyomáshoz vezet, ami a hipertireózisos macskák mintegy 80%-ánál jelentkezik. Néha a vérnyomás annyira megnő, hogy a macska szemében az érhártya bevérzéséhez vagy leválásához vezet. Ez hirtelen kialakuló vakság formájában jelentkezik. 

A másik szerv, ami gyakran érintett a vese. Ennek megbetegedése azonban gyakran sokáig rejtve marad, mert a magas vérnyomás sokáig kompenzálja a kieső veseszövet működést.

vissza a tartalomhoz

Diagnózis

A felsorolt tünetek alapján a feltételezett diagnózis általában a klinikai vizsgálat során felállítható, különösen, ha a pajzsmirigy megnagyobbodott. Ilyenkor vérvizsgálattal állapítjuk meg a pajzsmirigy hormonok, elsősorban a tiroxin vagy T4 szintjét. A legtöbb esetben ez olyan magas, ami minden kétséget kizáróan igazolja a betegség fennállását. Néha a tünetek megléte ellenére is a normális érték felső határa közelében van a T4 szint. Ezekben az estekben egy másik vizsgálatot, az ún. T3 szupressziós tesztet ajánlott elvégezni. 

További vizsgálatokra is szükség van a macska állapotának mérlegelése és az optimális kezelés kiválasztása érdekében. Diagnosztikai vérvizsgálat és vizeletvizsgálat szükséges a szervezet általános állapotának és különösen a vesék állapotának mérlegeléséhez. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a magas vérnyomás miatt rejtett veseelégtelenség a kezelés megkezdése után manifesztálódik, veszélyeztetve a macska életét. Emellett mellkasröntgennel és EKG vizsgálattal igyekszünk képet kapni a szív állapotáról is.

vissza a tartalomhoz

Gyógykezelés

Mivel a megbetegedéseknek kevesebb mint 2%-a rákos eredetű, ezért a gyógykezelés általában sikeres, ámbátor meglehetősen összetett feladat és komoly figyelmet kíván az is, hogy közben elkerüljük a macskára leselkedő veszélyeket. Alapvetően három különböző kezelési lehetőség van, amelyek mindegyike meglehetősen hatékony és eredményes, de az adott esetben a leginkább járható módszert választjuk, ami nagy tapasztalatot igényel. Ezek a lehetőségek: 

 1. Gyógyszeres kezelés. Ilyenkor szájon át rendszeresen adagolt gyógyszerrel igyekszünk a pajzsmirigy fokozott hormontermelését és ennek következményeit mérsékelni. Néha (az esetek mintegy 20%-ában) mellékhatások jelentkeznek a gyógykezelés kezdetén vagy, még inkább, később, akár hónapok múlva is. Hányás, elesettség, étvágytalanság, láz és vérszegénység léphet fel. Ha elfogadja és jól viseli a macska a tablettát, akkor az egész hátralevő életén át adagolni kell. Rendszeres időközönként vérvizsgálattal ajánlott a kezelés hatékonyságát, vagyis a vér T4 szintjét ellenőrizni és ennek alapján lehet az adagolást változtatni.

2.  Műtéti kezelés. A pajzsmirigy műtéti eltávolítása ajánlott minden esetben, amikor a macska megfelelő állapotban van. Ez a leggyakoribb, tartós javulást eredményező kezelési módszer. Ha a mirigy mindkét lebenye érintett, akkor azokat általában két lépésben, külön műtéttel távolítjuk el. Ezzel mind a pajzsmirigy hormon hiány kialakulását, mind pedig a mellékpajzsmirigy károsodását megelőzhetjük. Sok esetben csak az egyik lebeny érintett, ezért elegendő annak az eltávolítása. A műtétet megelőzően gondos előkészítésre van szükség,  utána vérvizsgálattal ellenőrizzük annak hatékonyságát és ez alapján döntünk a másik oldali pajzsmirigy eltávolításáról. A vérvizsgálatot félévente tanácsos megismételni.

3.  Radioaktív jód kezelés. A hipertireózis a leghatékonyabban az abnormális szövetek szelektív elpusztításával kezelhető. A megfelelően alkalmazott radioaktív jód nem károsítja az egészséges pajzsmirigy szövetet, sem pedig a mellékpajzsmirigyet. A macska 1-2 hetes kórházi ápolását teszi szükségessé az eljárásra engedélyezett helyen, amíg a sugárzó izotópok kiürülnek a szervezetéből. Sajnos nagyon költséges módszer, ezért nem várható rövid időn belül a széleskörű elterjedése.

Mindegyik felsorolt kezelési eljárásnak megvan az indikációja és megfelelő eredményességgel alkalmazható. De van lehetséges szövődménye is, ilyen pl. a veseelégtelenség kialakulása. Túladagolt jódterápia teljes pajzsmirigy-elégtelenséghez vezethet. Ha műtétileg mindkét pajzsmirigy egyszerre kerül eltávolításra, akkor viszonylag nagy a mellékpajzsmirigyek sérülésének is a kockázata. Ezért az ilyen macskák 1-2 napos megfigyelése és kiegészítő vizsgálata szükséges. Olykor a pajzsmirigy hormon elégtelensége is bekövetkezhet.

vissza a tartalomhoz

Kórjóslat

Sok tulajdonos vonakodik a műtéttől a macska előrehaladott életkora miatt. Pedig az időskor nem betegség, a hipertireózis viszont az, ráadásul viszonylag rövid időn belül a macska elpusztulásához vezethet. Mind a műtéti, mind pedig a sugárterápia hatékony, tartós gyógyuláshoz vezet, a modern altatószerek kockázata pedig viszonylag csekély. A megfelelően kezelt macskák kórjóslata ezért kedvező.

A radioaktív jód kezelés túladagolás esetén okozhatja az egészséges pajzsmirigy szövet elpusztulását is. Ebben az esetben a macskák életük végéig pajzsmirigy hormon kezelésre szorulnak. Ilyen szövődményre még kétoldali műtéten átesett macskák esetében sem kell számítani.

vissza a tartalomhoz

Megelőzés

Nem ismerünk a betegség kialakulását megelőző eljárásokat, de annak időben történő felismerésével és kezelésével a legtöbb macska egészsége visszaállítható. Ennek érdekében is javasolt a középkorú és idős állatokat fél-egy évente állatorvossal megvizsgáltatni.

vissza a tartalomhoz

 

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK