Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 MACSKATARTÓKNAK

 betegségek

agresszió

allergia (bőr)

alsó hugyút ( FIC)

fertőző vérszegénység

fogászati problémák

hallójárat

hashártya (FIP)

hőguta

immunhiány (FIV)

laukémia (FeLV)

pajzsmirigy

tejmirigy daganat

toxoplazmózis

veseelégtelenség

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

A macska hőgutája

 

Tartalom:

Bevezető

Az egészséges macskák testhőmérséklete 38,2-39,2 C a végbélben mérve. Ha a külső hőmérséklet e fölé emelkedik, akkor gyakran alakul ki a szervezet túlmelegedése, a hőguta. A hőguta életveszélyes állapot, ami azonnali beavatkozást igényel.

A szervezetben lezajló anyagcsere folyamatok hőtermeléssel járnak. A macskák gyors légzéssel igyekeznek leadni a felesleges hőmennyiséget. Ha a külső hőmérséklet megközelíti a testhőmérsékletet és a páratartalom is magas, akkor ennek nagyon kicsi a hatásfoka. Ilyenkor ösztönösen nyalogatják magukat, mert a szőrről elpárolgó víz is segít a testük hűtésében és igyekeznek hűvös helyre bújni a meleg elől. Ha túlmelegszik a testük (orvosi szaknyelven hyperthermia alakul ki), akkor hőguta alakulhat ki, ami egy életveszélyes folyamat, amikkor a hyperthermia következtében zavar lép fel a létfontosságú szervek (a máj, a vese, a tüdő, a szív és az agy) működésében.

 vissza a tartalomhoz

Előfordulás

Habár a hőgutát gyakrabban észlejük kutyáknál, különösen amikor bezárt autókban hagyják őket, de macskánál sem ritkaság. A macskák kevésbé viselik jól a szélsőségesen magas hőmérsékletet, mint az emberek, ezért kánikulai napokon gondolni kell a védelmükre. A rövid orrú fajtákban (különösen perzsa macskában) gyakrabban jelentkezik.

 vissza a tartalomhoz

Kórokok

A hőguta alapvető oka a szélsőségesen magas külső hőmérséklet. Emellett több tényező is segítheti a kialakulását. Ilyen a közvetlen napfény, a macska bezárása egy gépjárműbe vagy egy ketrecbe, kifutóba, ami megakadályozza, hogy elmeneküljön a meleg elől. Emellett a túlzott testmozgás (menekülés, játék), a hőtermeléssel járó betegségek (láz, görcsrohamok) és a légúti megbetegedések is közrejátszhatnak.

 vissza a tartalomhoz

Tünetek

A hőgutának számos tünete van. Ezek közül a legjellemzőbbek:

 • izgatottan keresi a hűvösebb helyeket,

 • erőteljesen és hangosan zihál, valamint

 • rendkívül magas a végbélhőmérséklet (40 şC felett).

Emellett esetenként sok egyéb tünet is segíthet a diagnózis felállításában:

 • a látható nyálkahártyák és a nyelv sötétvörös, később szürkés-vörös színe,

 • nyálzás, nyúlós nyál csorgása,

 • hányás, esetleg hasmenés, mindkettő gyakran véres,

 • olykor orrvérzés,

 • nagyfokú elgyengülés, izomremegés, ájulás, kóma és végül

 • elhullás.

Az állatorvos szapora szívverést, a kapilláris telítődési idő meghosszabbodását és a szervezet kiszáradását is megállapíthatja.

 vissza a tartalomhoz

Gyógykezelés

Extrém hőmérséklet esetén igyekezzen otthon tartani a macskát a hűvös lakásban. Gondoskodjon bőséges mennyiségű hideg ivóvízről. Ha zihál és hűvös helyet keres, akkor dörzsölje át a szőrét egy hideg vizes ruhával. Az is segít, ha a lábait hideg vízbe mártja.

Ha a leírt tünetek jelentkeznek, mérje meg a macska végbélhőmérsékletét. Ha ez meghaladja a 39,5  şC-ot, a beteg kezelését azonnal el kell kezdeni! Vigye a macskát hűvösebb helyre vagy állítson felé egy ventillátort. Tegyen hideg, nedves ruhát a cicára vagy mártsa hideg vízbe, amíg 40 şC alá csökken a végbélhőmérséklete. Ekkor szárítsa meg a szőrét és ismételten ellenőrizze a végbélhőmérsékletet. Óvakodjon a túlhűtéstől! Ha sikerült lehűteni, akkor biztosítson elegendő hideg ivóvizet.

Ha a végbélhőmérséklet 40,5 şC vagy annál magasabb, akkor a macskának mielőbbi állatorvosi ellátásra is szüksége van. Itt infúziókkal állítják helyre a macska folyadékháztartását, oxigénnel segítik a légzést, kortizol injekcióval kezelik a gégeödémát és az egyensúly helyreállítása után monitorozzák a macska belső szerveinek működését.

 vissza a tartalomhoz

Megelőzés

A hőguta megelőzése érdekében

 • ne hagyjon macskát bezárt autóban (természetesen kutyát és más állatot sem), akkor sem, ha az árnyékban parkol vagy ha nem nyáron utazik,

 • utazáskor használjon jól szellőző szállítóládát vagy még inkább fémketrecet és hagyja nyitva a kocsi ablakát, ha nincs benne légkondicionáló,

 • ne tegye ki a légzőszervi betegségben szenvedő macskáját magas hőmérsékletnek,

 • biztosítson megfelelő árnyékolást és a meleg napokon napjában többször hideg ivóvizet a kifutóban tartott macskáknak,

 • a kijáró macskákat igyekezzen bent tartani a nap legmelegebb óráiban a hűvös lakásban,

 • a lakásban tartott macskát ne zárja be egy szobába, hanem biztosítson szabad mozgást a számára és

 • bárhol is tartja a macskát, mindig biztosítson a számára elegendő friss ivóvizet

 vissza a tartalomhoz

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK