Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 MACSKATARTÓKNAK

 betegségek

agresszió

allergia (bőr)

alsó hugyút ( FIC)

fertőző vérszegénység

fogászati problémák

hallójárat

hashártya (FIP)

hőguta

immunhiány (FIV)

laukémia (FeLV)

pajzsmirigy

tejmirigy daganat

toxoplazmózis

veseelégtelenség

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

A macska szerzettt immunhiány betegsége (macska AIDS, FIV)

 

Tartalom:

Bevezető

A macskák immunhiány betegségét néha macska AIDS-nek is hívják, mert sok szempontból hasonlít az emberi AIDS-hez. Ezt is egy retrovírus okozza, a FIV, ami az angol feline immundeficiency virus megfelelője. A macskák vírusa nem fertőzi meg az embereket vagy más állatfajokat.

Ismereteink szerint a betegség vírusa harapott sebekkel terjed. Más érintkezési formák, mint közös tálból étkezés, ivás vagy egymás tisztogatása során a vírusátvitel - ha talán nem is lehetetlen, de - biztosan nem jelentős. Ezért a szintén retrovírus okozta másik macskabetegséggel, a macskaleukémiával szemben ez nem az egymással barátságos viszonyban álló, hanem az ellenséges macskák betegsége. A fertőzött anyák az utódaiknak is átadhatják a betegséget.

vissza a tartalomhoz

Előfordulás

A fertőzött macskák hosszú ideig hordozzák a vírust, mielőtt megbetegednek. Ez az inkubációs időszak akár 6 évig is eltarthat. Ezért általában az idősebb macskákat érinti a betegség. Mivel a kandúrok gyakrabban verekednek, így a fertőződés is gyakrabban fordul elő köztük.

vissza a tartalomhoz

Klinikai tünetek

A betegség különböző súlyos, idült lezajlású kórkép formájában jelentkezhet. Leggyakrabban száj- és ínygyulladás keletkezik. A beteg macska sérülései, tályogjai nagyon lassan, néha csak hónapok alatt gyógyulnak. A légzőszervi megbetegedések hetekre elhúzódnak. A betegség kezelésre nem reagáló hasmenés formájában is jelentkezhet. Időnként étvágytalanság és ezért a testtömeg csökkenése is előfordulhat. A szőrzet gyakran ápolatlan. Végül elégtelenné válik több szerv működése és a macska elpusztul.  

vissza a tartalomhoz

Diagnózis 

A macska immunhiány betegség vírusával történt fertőzést szerológiai vérvizsgálattal mutatjuk ki. Ennek pozitív eredménye azt jelenti, hogy a macska fertőzött, de a negatív lelet viszont csak annyit, hogy a macska nem fertőzött vagy tévesen negatív, aminek - különösen felnőtt macskák esetében - két oka is lehet:

 1. Hosszú a lappangás, vagyis akár két évet is igénybe vehet, amíg a fertőzést követően a vérvizsgálat eredménye pozitív lesz.

 2. Amikor a macska szervezete kimerül a fertőzés miatt, akkor a teszt ismét negatívvá válhat. Ez azért következik be, mert ilyenkor a keringő ellenanyagok hozzákapcsolódnak a nagyszámban jelen levő vírusokhoz. Mivel a vizsgálat a keringő ellenanyagokat mutatja ki, azok elhasználódása negatív eredményhez vezethet. Ez nem minden macskában következik be.

A 4 hónaposnál fiatalabb, pozitív macskakölykök nagy többsége viszont nem fertőzött, hanem a szervezetükbe került, lassan fogyó anyai ellenanyagok okozzák a téves eredményt. Ezek az ellenanyagok legkésőbb 6 hónapos korra kiürülnek és az ezt követő vizsgálat már negatív eredménnyel zárulhat. Ha ekkor is pozitív a lelet, akkor a cica valóban fertőzött.

vissza a tartalomhoz

Gyógykezelés 

A macska nem szabadítható meg a vírustól. Néha a kialakuló különböző másodlagos betegségek gyógyíthatóak, ilyenkor a macska hosszú ideig egészségesnek tűnhet, de a FIV-al akkor is fertőzött marad. Ajánlott évente beoltatni az ilyen macskát a többi fertőző betegségei ellen és támogatni az immunrendszerüket.  

Ha a fertőzött macska nem beteg, akkor is el kell különíteni, hogy ne fertőzhessen meg más macskákat. Ez a tulajdonos erkölcsi kötelessége. 

vissza a tartalomhoz

Kórjelzés 

A hosszú távú prognózis kedvezőtlen, bár a fertőzött macska akár évekig is egészségesnek tűnhet. 

vissza a tartalomhoz

Megelőzés 

A kandúrok ivartalanítása és általában a macskák lakásban tartása a megelőzés legfontosabb eszköze. Egyelőre csak az USA-ban kapható védőoltás a betegség ellen. Ennek használata erősen vitatott, ugyanis nem ad biztos védettséget és az oltott macskák nem különíthetőek el a fertőzöttektől.

vissza a tartalomhoz

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK