Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 MACSKATARTÓKNAK

 betegségek

agresszió (játék)

allergia (bőr)

alsó hugyút ( FIC)

fertőző vérszegénység

fogászati problémák

hallójárat

hashártya (FIP)

hőguta

immunhiány (FIV)

laukémia (FeLV)

pajzsmirigy

tejmirigy daganat

toxoplazmózis

veseelégtelenség

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

A macska játék közbeni agressziója

 

Tartalom:

Bevezető

A macskák ragadozó állatok. Kölyökkorban egymással és szüleikkel játszanak, akikkel egy nyelvet beszélve hamar megtanulják, hogy hol van ebben is a határ. Emberi közösségben viszont gyakran előfordul, hogy "durván játszanak", vagy "levadásszák" a családtagokat, nemritkán komoly fájdalmat okozva. Mi is elmondjuk a macskánknak, hogy ezt nem szeretjük, de nem jól, legalábbis a mi reakcióinkat a macska nem érti meg, gyakran inkább olaj a tűzre. Ha rákiáltunk vagy megütjük, azt hiszi, hogy nagyon élvezzük a dolgot vagy éppenséggel még ennél is vadabban játszanánk... Tehát itt valójában egy kommunikációs problémáról van szó és nem arról, hogy a cica gonosz. Mégis, a félreértések sorozata gyakran súlyos nézeteltérésekhez, sérülésekhez, olykor a macska menesztéséhez vezet, pedig mindez megelőzhető, kezelhető lenne. Ebben szeretnénk segíteni.

Azok a cicák, amelyek az alomtestvéreik körében nevelkedtek, hamar megtanulják, hogyan imitálhatják játék közben a harapást és a karmolást. Ha durvák, az fújáshoz, morgáshoz, visszatámadáshoz vagy a játék félbeszakadásához vezethet. Az egykéknek viszont nincs lehetőségük ennek az ismeretnek az elsajátítására, ezért gyakoribb közöttük a játék közbeni agresszió. Ilyen szempontból a legrosszabb helyzetben a mesterségesen, egyedül felnevelt cicák vannak.

Az is előfordul, hogy eredetileg maga a tulajdonos kezdeményezte a durva játékstílust, amire a cica "vevő" volt és a szokásává vált.

 vissza a tartalomhoz

Előfordulás

A játék közbeni agresszió elvileg bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban a 2 évesnél fiatalabb macskák és cicák körében jelentkezik.

 vissza a tartalomhoz

Tünetek

Az érintett cica gyakran nagyon aktív, kíváncsi, esetleg szorgos éjszakai életet él. Játék közben durva, fájdalmat, sebeket okoz. Mások mozgó objektumokra lesnek, mint az emberi kéz vagy láb. Lesben állva megbújnak, majd hirtelen előugranak és támadnak, amikor az áldozatuk elhalad előttük. 

A játék közbeni agresszió általában jellegzetes testtarással párosul. Ilyenkor a farok előre-hátra csapkod, a fülek a fejtetőhöz simulnak és a pupillák kitágulnak. Ez a testtartás a normális játék során is megjelenhet és durva harapás, karmolás követi.

 vissza a tartalomhoz

Gyógykezelés

Ez az agresszió típus, ha időben elkezdik kezelni, általában orvosolható. A kezelés több elemből áll.

1. Figyelje meg, követnek-e a támadások valamilyen rendszerességet, illetve milyen játékhoz, eseményhez kapcsolódnak.

2. Kezdeményezzen sokszor megelőző játékot. Minél többet játszik biztonságos, Önnek is megfelelő játékot az ilyen cicával, annál kevesebb kedve lesz az Önnek nem megfelelő játékokra.

3. Olyan játékokat kezdeményezzen, amelyeknél kicsi a közvetlen kontaktus és így a sérülések kockázata. Használhat pl. madzagra kötött játékokat vagy guríthat labdát.

4. Ha lesből támad a cica, zárja el a kedvenc leshelyeitől.

5. Akasszon a vadász nyakába egy csengőt, hogy tudja követni a mozgását a lakásban.

6. A kiszámítható támadásokat a zajkeltéssel való elriasztással előzze meg. Ez lehet sziszegés, esetleg egy nem hangos "sicc" is vagy más, nem durva zaj, mondjuk egy apróval teli bádogedény rázogatása. A vízipisztoly vagy a vízzel töltött permetező is jó szolgálatot tehet. Ezeket a támadás előtti pillanatokban a macska kizökkentésére használja, de ne az elijesztésre!

7. A fizikai büntetés minden formája kerülendő, akárcsak a durva zajkeltés, mert ezek az agresszió fokozódásához vezethetnek és félelmet ébreszthetnek, ami tönkreteheti a későbbi kapcsolatát a macskával. A fizikai büntetést félreértelmezheti a cica és bátorításnak vélheti a durva játékra.

8. Ha durván játszik vagy lesből támad és harap, azonnal elsétáljon el a cicától és ne törődjön vele tovább. Ez sokkal eredményesebb, mert így azt tanulja meg, hogy a durvaság eredménye a játék abbahagyása. 

9. Végezetül, ha nagyon elfoglalt vagy nem ér el javulást, nagyon jól kezelhető az agressziónak ez a formája egy másik, hasonló életkorú és temperamentumú cica beszerzésével is.

 vissza a tartalomhoz

 

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK