Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 MACSKATARTÓKNAK

 betegségek

agresszió

allergia (bőr)

alsó hugyút ( FIC)

fertőző vérszegénység

fogászati problémák

hallójárat

hashártya (FIP)

hőguta

immunhiány (FIV)

laukémia (FeLV)

pajzsmirigy

tejmirigy daganat

toxoplazmózis

veseelégtelenség

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

A macska toxoplazmózisa

 

Tartalom:

Bevezető

A toxoplazmózis egy fertőző betegség, amelyet a Toxoplasma gondii nevű egysejtű parazita okoz. Világszerte gyakori a macskafélékben és más állatfajokat, illetve az embert is megfertőzheti. A macskafélék a parazita végleges gazdái, mert egyedül bennük zajlik le a parazita teljes fejlődési ciklusa.

vissza a tartalomhoz

Hajlamosító tényezők

A macskák általában rágcsálók, bizonyos rovarok és nem megfelelően hőkezelt hús fogyasztása révén fertőződnek. A kijáró, vadászó macskák gyakrabban érintettek, de olykor a kizárólag lakásban tartottak is megfertőződhetnek.

vissza a tartalomhoz

Előfordulás

A Toxoplazmákkal történt fertőződés ellenanyag-termelést vált ki a szervezetben. Ezek jelenléte a vérben azt mutatja, hogy a vizsgált macska vagy személy már átesett a fertőzésen, de nem bizonyítja, hogy aktív fertőzés áll fenn.

Ahol vizsgálták a fertőzöttség előfordulását, ott a macskák 30-50%-áról bizonyosodott be, hogy valamikor megfertőződött ezzel a kórokozóval. Az emberek is hasonló arányban érintettek, általában az 1/3-aduk esett át a fertőzésen. Fontos azt hangsúlyozni hogy az ellenanyagok jelenléte nem jelenti a betegség fennállását, csak azt bizonyítja, hogy az adott személy vagy állat valamikor megfertőződött a múltban.

vissza a tartalomhoz

Tünetek

Egészséges immunrendszerű emberekben a fertőződés ritkán okoz megbetegedést. A legtöbben tünetmentesen vészelik át. Klinikai tünetek legfeljebb az első fertőződés után jelentkeznek a kórokozónak a szövetekben való szaporodásának a következtében. Ezek általában enyhék, nem jellegzetesek és kezelés nélkül maguktól is elmúlnak. Esetenként a légzőszervek betegednek meg, ami influenza-szerű tünetek kialakulásával jár. Máskor pedig a mononukleózis nevű betegséghez hasonló láz és nyirokcsomó-megnagyobbodás jelentkezik. Egyik sem igényel gyógykezelést. A terhes nők fertőződése vetéléshez vezethet, erről később bővebben esik szó.

A legyengült immunrendszerű emberekben (pl. HIV fertőzöttekben vagy kemoterápiás kezelés alatt állókban) viszont a fertőzés súlyos következményekkel jár és végül elhalálozáshoz vezethet.

Macskákban leggyakrabban gyulladásos szemelváltozások kísérik a megbetegedést. A légzőszervek, a máj és a központi idegrendszer is érintett lehet, amit tüdőgyulladás, sárgaság vagy görcsrohamok jeleznek. 

vissza a tartalomhoz

Diagnózis

Azok a macskatartók, akik az esetleges fertőződés miatt aggódnak, forduljanak a háziorvosukhoz. Bennünket, állatorvosokat, különösen terhes nők keresnek fel, hogy vizsgáljuk meg, fertőzött-e a macskájuk? Számukra a legfontosabb információkat az alábbiakban foglaljuk össze:

 1. Toxoplazmózis vérvizsgálatot mind a macskán, mind pedig az embereken végre lehet hajtani. A negatív eredmény bármelyikük esetében azt jelenti, hogy még nem esett át a fertőzésen, vagyis nagyon fogékony.

 2. A pozitív eredményű vérvizsgálat csak annyit jelent, hogy a terhes nő vagy a macska valamikor megfertőződött a múltban. Az, hogy aktív fertőzés áll-e fenn, csak egy 2-4 héttel később megismételt vérvizsgálattal bizonyítható. A vérvizsgálat nem bizonyítja azt, hogy honnan kapta el a terhes nő a fertőződést, vagyis macskától vagy nyers hústermékkel érintkezve? A második eredmény alapján:

  • ha az a korábbi vizsgálathoz hasonló eredménnyel zárul, akkor valamikor a múltban zajlott le a fertőződés és már bizonyos szintű immunitás áll fenn a betegséggel szemben.

  • ha második vérvizsgálat jelentősen magasabb eredménnyel zárul, mint az első, akkor aktív fertőzés áll fenn.

Mindez csak akkor igaz, ha mindkét vizsgálatot ugyanaz a laboratórium végezte.

 1. A macska bélsárvizsgálata nagyon megbízhatatlan módszer a fertőződés kimutatására. A legtöbb macska az élete során csupán egyszer üríti a bélsarával a kórokozót és akkor is csak néhány napig. 

vissza a tartalomhoz

Gyógykezelés

A macskák toxoplazmózisa klindamicin nevű antibiotikummal kezelhető a legeredményesebben. Arra nézve nincsen bizonyíték, hogy ez képes-e teljesen elpusztítani a kórokozót, de a klinikai tünetek 2-3 napon belül javulnak a kezelés hatására. A szem és a központi idegrendszer elváltozásai fennmaradhatnak, de még ezekben az esetekben is jelentős a javulás a hosszú távú (legalább 4 hetes) klindamicin kúra után.

vissza a tartalomhoz

Kórjóslat

Azon macskák esetében, amelyek javulást mutatnak a kezelés hatására és nem fertőzöttek a macska retrovírusaival, vagyis a macskaleukémia és a macskák immunhiány betegségének vírusával, jó a kórjóslat.

vissza a tartalomhoz

Az ember toxoplazmózisa

Mint említettük, néhány állatfajt és az embert is megfertőződhetik a Toxoplazmák, de egyedül a macskafélékben zajlik le a parazita teljes fejlődési ciklusa. Ez azt jelenti, hogy egyedül a macskafélék képesek a bélsarukkal üríteni a betegség fertőző alakját (az oocisztákat) és azzal más állatokat vagy embereket fertőzni. Ennek ellenére extrém ritka, hogy a fertőzést a tulajdonos a saját macskájától kapja el.

Az emberek és a macskák fertőződésére is elvileg három lehetőség van. A macskák által ürített toxoplazma oociszták a külvilágon 1-5 nap alatt megérnek, vagyis sporulálódva fertőzőképessé válnak. Ezek lenyelése fertőzést okozhat. Mind emberben, mind pedig macskában elöfordulhat, hogy a terhesség, illetve a vemhesség alatt fertőződött anyák méhén át jut a magzat(ok)ba a kórokozó. Azonban a fertőződés jellemző útja nem ez, hanem az a nyers hússal való érintkezés és a nem megfelelően hőkezelt húskészítmények fogyasztása révén következik be. A fertőzött állatok szöveteiben ugyanis hosszú ideig fertőző képes állapotban maradnak a Toxoplazmák. Így a macskatartók és a macskával soha nem érintkezők egyaránt veszélyeztetettek. 

Ahhoz, hogy a macskától kapjuk el a fertőzést, a következő körülmények mindegyike szükséges:

 1. A macskának fertőzöttnek kell lennie. Ez általában a ragadozó életmód miatt következik be vagy a nyers, illetve nem megfelelően hőkezelt sertés- és juhhús, esetleg csótány vagy földigiliszta fogyasztása révén.

 2. A macskának ürítenie kell a kórokozót a bélsarával. Ez csupán 10 napig tart a fertőződés után és jellemzően soha többé nem ismétlődik meg.

 3. Ahhoz, hogy a bélsárral ürült kórokozó fertőzőképessé váljon, 1-5 napig érnie (sporulálódnia) kell a külvilágon. Ezért a friss macskabélsár nem okozhat fertőzést.

 4. A külvilágon megérett (sporulálódott) Toxoplazmákat le kell nyelni ahhoz, hogy fertőzést okozzanak. A kórokozó nem terjed légi úton. 

Nagyon kicsi az esély arra, hogy valaki a macskájától fertőződjön meg. A nem megfelelően hőkezelt, főleg sertés- és juhhús a fertőzés leggyakoribb forrása. A legjellemzőbb fertőzési ok a sertéshússal kevert marhahúsból készült hamburger fogyasztása.  

A toxoplazmózis egy valódi betegség, de nagyon ritka, különösen a annak figyelembevételével, hogy milyen gyakoran fordul elő a fertőződés. Teljesen értelmetlen ezért emiatt óvakodni a macskatartástól. Még az immunhiányos betegek esetében sem indokolt a macska távoltartása, mert ők is általában más forrásból származó korábbi fertőződés fellobbanása miatt betegednek meg toxoplazmózisban.

Érdekes megfigyelés az is, hogy a beteg macskákat kezelő állatorvosok sem fertőzöttek gyakrabban, mint mások. 

vissza a tartalomhoz

Megelőzés

Egyelőre nem rendelkezünk védőoltással a toxoplazmózis ellen, ezért a megelőzésben a fertőzés elkerülésére kell koncentrálni:

 1. Ne adjon nyers vagy nem megfelelően hőkezelt húskészítményt a macskának és ne engedje vadászni sem. A macskatápok etetése és a macska lakásban tartása jelentősen csökkenti a fertőzés lehetőségét.

 2. Naponta távolítsa el a macskavécéből a macska bélsarát. Ezzel megelőzheti, hogy azon a néhány napon, amikor a macska a fertőződés után ürítheti a kórokozót, vagyis annak oocisztáit, azoknak ideje legyen sporulálódni, vagyis fertőzőképessé érni a külvilágon. Ehhez 1-5 napra van szükségük. A teljes biztonság kedvéért terhes nők soha ne takarítsanak macskavécét.

 3. Amikor a talajjal érintkezik (kertészkedik), ahová macskák ürítkezhetnek, viseljen gumikesztyűt, hogy ne kerülhessenek oociszták a kezére. 

 4. A legfontosabb: soha ne egyen nyers vagy gyengén hőkezelt húst.  Mosson kezet miután nyers hússal dolgozott. Takarítsa le a vágódeszkát, a késeket, illetve minden más eszközt és felületet is, ami a nyers hússal vagy annak levével érintkezhetett.

 5. Minden gyümölcsöt és zöldséget alaposan mosson meg fogyasztás előtt.

 6. Fedje le a gyermekek homokozóit, különben a kijáró macskák szabadon használhatják.

vissza a tartalomhoz

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK