Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 MACSKATARTÓKNAK

 egészségvédelem

élősködő

védőoltás

ivartalanítás

vizsgálat

idős macska

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

A macska egészségvédelme

 

A macska egészségvédelme összetett feladat. A legfontosabb elemeit abban a sorrendben soroljuk fel, ahogy azok a kiscica felnevelése során szükségessé válnak.

 1. A parazitaellenes kezelések. A paraziták elleni védekezés valójában az anya kezelésével kezdődik, amit még a pároztatás előtt el kell kezdeni. Ha ez elmaradt és a kiscicák bolhásak, akkor a Frontline Spray már néhány napos korban is alkalmazható. A védekezést rendszeresen kell fojtatni egész életen át. A bélféreg elleni kezeléseket 3 hetes korban lehet elkezdeni, 2-3 hetente kell ismételni, majd 4 hónapos kortól negyedévente. Aki megfeledkezik a parazita ellenes kezelésekről, az nem csak a macska, de a környezete egészségét is veszélyezteti.

 2. Minden macskának szüksége van védőoltásokra, amelyek megvédhetik a gyakran halálos kimenetelű fertőző megbetegedésektől. Leginkább az életmódja és a környezete határozza meg azt, hogy mi ellen kell a macskát beoltatni. Általában 8 hetes korban tanácsos az oltásokat elkezdeni, de bizonyos esetekben korábban is sor kerülhet rájuk. Ha már idősebb, de még nem volt beoltva, akkor is érdemes beoltatni. Jobb későn, mint soha!

 3. Az ivartalanítás az állatvédelem alapja, de a macska egészsége és a környezet nyugalma érdekében is fontos. Számos betegség, rossz szokás és a nem kívánt szaporulat is megelőzhető vele. Az elmaradása szinte minden esetben problémákhoz vezet. Elvileg bármely életkorban végrehajtható, de leginkább 6 hetes - 6 hónapos korban javasolt végrehajtani.

 4. A macskáknak rendszeres állatorvosi vizsgálatokra is szükségük van. Erre minden esetben sor kell kerüljön, ha a cica valamilyen tünetet mutat. Mivel a macskák mintegy hétszer gyorsabban öregednek nálunk és sokszor elrejtik a betegségeket, ezért évente legalább egyszer alapos állatorvosi vizsgálatra van szükségük akkor is, ha semmilyen problémát nem mutatnak.

A macska egészségvédelmét bemutató oldalainkon a baloldali menüpontok segítségével böngészhet.

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

© MANCSOK