Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 MACSKATARTÓKNAK

ki tartson?

új cica a háznál

összeszoktatás

nevelés

takarmányozás

ápolás

egészségvédelem

betegségek

tenyésztés

mentsen életet

 KUTYATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

Ki tartson macskát?

 

A macska nem ajándéktárgy, sem játék, amit eldobunk, ha megununk, hanem egy szeretetre méltó, érző élőlény, ami akár két évtizeden át is a társunk, a "szőrös gyermekünk" lehet, ha jól tartjuk, ezért döntést jól meg kell fontolni. Az alábbiakban igyekszünk több oldalról is körüljárni a kérdést.

Tartalom:

 

A legfontosabb szempontok

A macskatartás nem való mindenkinek. Mielőtt belevág, sok szempontot kell figyelembe vennie:

 1. Fontos előre végiggondolnia, hogy lesz-e elég ideje a macskára? A macskák kistestű állatok, nem kell őket sétáltatni, így a kutyáknál olcsóbban és könnyebben tarthatók. Könnyebben beleilleszkednek a rohanó életünkbe, de igényelnek rendszeres foglalkozást, ápolást, etetést, itatást és takarítást is. Olykor kárt tesznek a bútorokban. Ugyanakkor a macskák - az őket nem ismerők tévhitei ellenére – rendkívül kedves, szociális, a velük jól bánó emberekhez nagyon ragaszkodó teremtmények. Igénylik a szeretetet és a rendszeres foglalkozást is, simogatást és játékot. Ha elegendő időt töltünk velük, sokkal kisebb az esély arra, hogy rossz szokásokra kapnak rá, mintha unatkoznak. Olvassa el az Új cica a háznál című írásunkban a környezetgazdagításról írtakat. A macskák kiengedése kiszorulóban van, egyrészt mert félig halálos ítélet a macskákra, másrészt mert közterületen semmi keresni valójuk nincs a háziállatoknak, ez egyre kevésbé elfogadható a környezettben élők számára.

 2. Fontos tisztázni, hogy a család többi tagja is készen áll-e az új jövevényre? Ha immunhiányos beteg van a családban, vagy ha éppen kisbabát várunk, akkor jobb nem belevágni a macskatartásba. Sok tévhit van a terhes nők macskatartásával kapcsolatban, és sajnos olykor még az egészségügyi szakemberek sincsenek tisztában a toxoplazmózis terjedésével és jelentőségével, de az óvatosság, leginkább a macskaalom tisztításának kerülése minden esetben indokolt. Ha terhes, javasoljuk, olvassa el az ezzel kapcsolatos írásunkat, hogy megértse, nem a macskától kell tartania. Óvodás korra a legtöbb gyermek viszont már elég érett arra, hogy együtt éljen egy macskával. Ha  van másik állat (pl. kutya) is családban, az nem akadály, de ha az egy macska, akkor néha hosszú ideig tartó összeszoktatással kell számolni. Ilyenkor több időt kell a régi és az új kedvenccel is tölteni.

 3. Fontos annak a vizsgálata is, hogy rendelkezésre áll-e a macskatartás anyagi fedezete? Hiába kapjuk ingyen a macskát vagy találjuk, hiába olcsóbb a tartása, mint egy kutyáé, sok mindenért kell majd fizetni az együtt töltött évek, évtizedek során. A beszerzendők listáján első helyen szerepelnek a macskatápok. Tálakat, fésűt vagy kefét, körömvágó ollót, macskavécét, alomanyagot, játékokat és szállító ketrecet is venni kell. A lakásban tartás elengedhetetlen kelléke a kaparófa is. Újabban fontos kelléknek tekintjük még egy a macskáknak gyártott szökőkutat (pet fountain) is, ami forgatja, szűri és tárolja is az ivóvizet, mert ebből többet isznak, ami segít megelőzni gyakoribb megbetegedéseket (alsó húgyúti betegség, veseelégtelenség). Emellett költeni kell állatorvosi ellátásra is, hiszen ha a macska nem beteg, akkor is be kell oltatni, legalább évente ellenőriztetni kell és rendszeresen kezelni kell a bélférgek és a bolhák ellen is. Ha kijár, akkor mikrochipet is érdemes a bőre alá beültettetni. Mindez, ha nem is egyszerre, de költségeket jelent majd.

 4. És ezek mellett van még sok más szempont is! A macskákat egy-két napra magukra lehet ugyan hagyni, de ki fogja gondozni, ha hosszabb időre elutazik? Képes lesz-e túltenni magát azon, ha lever egy vázát? Le tud majd mondani a macskafélékre gyakran nagyon mérgező szobanövényeiről? És még sorolhatnánk. Mindenre nem lehet egy rövid írás keretén belül kitérni, de biztosan van Önnek is olyan macskatartó ismerőse, akitől érdeklődhet a döntés meghozása előtt, és ha körülnéz a macskatartóknak szóló oldalainkon, itt is sok segítséget talál majd.

Ha úgy érzi, hogy mindezen szempontok alapján és olykor ellenére is macskát szeretne tartani, akkor bátran vágjon bele! Nem fogja megbánni, sőt. Egy életre lelkes macskatartó marad. De ha bizonytalan, inkább halassza későbbre a döntést!

vissza a tartalomhoz

A macskatartás hatása az emberre

Amióta az emberiség fejlődése során megjelent a növénytermesztés (mintegy 10.000 éve), a macskák velünk élnek. Volt idő, amikor istenként tisztelték őket, máskor meg babonás félelem miatt üldözték, de a termény védelmében mindig szükség volt a jelenlétükre. Ma, a modern rágcsálóirtó szerek elterjedésével ez a szerepük visszaszorulóban van. Macskát tartani ma már inkább csak kedvtelés, ami felelősséget is jelent. Mégis, egyre többen vállalkoznak rá. Hogy miért? Mert a macskatartók boldogabbak, egészségesebbek és hosszabb ideig élnek, mint azok, akik nem tartanak társállatot! Így a címben feltett kérdés viszonylag egyszerűen megválaszolható: MINDENKI! De a valóság azért ennél árnyaltabb.

Hogy is van ez? Jön ez a törpe szőrmók, felmászik a függönyre, tönkreteszi a cserepes növényeket, szétkarmolja a fotel huzatát, s mindezen bosszúság mellett még ezzel-azzal meg is fertőzhet bennünket, de ennek ellenére boldogabbak és egészségesebbek leszünk, valamint tovább élünk, ha tartunk egyet? Igen! Tudományos vizsgálatok hosszú sora egyhangúan bizonyítja, hogy a macskatartás kedvezően befolyásolja az ember fizikai és a lelki állapotát, közösségi életét. Bebizonyosodott, hogy a macskatartók ritkábban szenvednek magas vérnyomásban, mint azok, akik nem tartanak társállatot. Alacsonyabb a koleszterin és a triglicerid szintje a vérükben, ami jelentősen csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Általában véve is egészségesebbek, ezért ritkábban fordulnak orvoshoz és hamarabb gyógyulnak meg a különböző betegségek vagy műtétek után. Kimutatták azt is, hogy ha a macskájuk is meglátogatja őket a kórházban, akkor hamarabb gyógyulnak, mintha „csak” a házastársuk vagy a barátaik jönnek! Ritkábban szenvednek pszichiátriai betegségekben, mert jobban képesek relaxálni, pihenni és élvezni az életet. Ritkábban szenvednek depresszióban vagy alvászavarban, jobban kezelik és viselik a különböző stressz-szituációkat, ritkábban panaszkodnak magányosságról, és könnyebben létesítenek kapcsolatot más emberekkel. Ráadásul a gyermekeik öntudata és kognitív képességei is fejlettebbek, magasabb empátiával és szociális érzékenységgel rendelkeznek, valamint a macskatartó családban jóval kevesebb a súrlódás a családtagok között, vagyis boldogabban élnek együtt, mint a macskát nem tartók. Emellett a macskatartó családban felnövők később ritkábban szenvednek allergiás megbetegedésekben, mint a macskát nem tartó családokból származó felnőttek. S mindez egy-két lakásvadász szőrgombóc miatt!

Ezek így, röviden összefoglalva talán hihetetlennek, az elfogultak szokásos túlzásának hangzanak, de ellenőrizhető, vizsgált és bizonyított tények. Ennyi előny hallatán könnyen mondhatnánk, hogy mindenki rohanjon és azonnal szerezzen egy macskát! De ez nem így van.

vissza a tartalomhoz

Allergia

Sok macskabarát azért kénytelen megtagadni magától a macskatartás örömeit, mert allergiás a macskára. Mások esetében pedig még ennél is nagyobb a baj, mert már van macskájuk, amelyért felelősséggel tartoznak, és időközben derült ki, hogy allergiásak rá.

A macska allergia általában azzal a mikroszkopikus méretű, beszáradt nyálból álló fehérje pelyhekkel szemben alakul ki, ami a macska bőrén és szőrén található. Az allergén (az allergia kialkulásáért felelős antigén) a „Fel d1” glikoprotein. Ezek a pelyhek nagyon aprók, 10-szer kisebbek, mint egy porszem vagy akár egy pollen, és a vizsgálatok szerint a macskát nem tartók 1/3-ának a lakásporában is megtalálható. Mivel rendkívül kicsi, ezért sokáig lebeg a levegőben, a koncentrációja is viszonylag magas, így könnyen belélegezhető.

A macska-allergia szem, orr, fül, torok, tüdő és bőr tüneteket okozhat. A szemek kipirulhatnak, viszkethetnek, váladékozhatnak és beduzzadhatnak. Az orr is viszkethet és váladékozhat, tüsszögés vagy orrdugulás léphet fel. A fülek eldugulhatnak és viszkethetnek. A torok fájhat, amit gyakori krákogás, torokköszörülés kísérhet. Ha a tüdő is érintett, akkor feszülő mellkas, köhögés, zihálás, levegő után kapkodás és visszatérő hörgőgyulladás léphet fel. A bőrön pedig viszkető vörös foltok vagy csalánkiütések jelentkezhetnek. A felsorolt tünetek bármelyikének jelentkezése esetén forduljon orvoshoz!

A legjobb védekezés az, ha az allergiás személy nem érintkezik macskákkal. Azonban sokan nem tőrödnek ezzel a tanáccsal. A háziorvosukkal együttműködve a számukra is van megoldás, mégpedig az allergén mennyiségének csökkentése (lásd alul) és a gyógyszeres kezelés kombinációja. Szabadforgalmú és vényköteles gyógyszerek állnak rendelkezésre erre a célra, valamint allergia vakcinák, amivel megelőzhető vagy mérsékelhető a tünetek kialakulása. Minden esetben forduljon orvosához tanácsért és a megfelelő kezelés kiválasztása érdekében.

Azok számára, akik megpróbálják megtartani a macskájukat, az alábbiakat ajánljuk a figyelmébe. Ezek segítik az egyéb allergiás megbetegedések elleni védekezést is:

 1. Azonnal mosson alaposan kezet miután a macskával foglalkozott.

 2. Egy nem allergiás családtag vagy barát naponta kefélje le a macskát és hetente fürdesse meg.

 3. Vásároljon olyan spray-t a macska számára, ami csökkenti a felszálló pelyheket (Allerpet).

 4. Cserélje le a lakásban található függönyöket reluxára, a szőnyeget pedig szilárd padozatra.

 5. Csökkentse a bútorok túlzsúfoltságát.

 6. Gyakran takarítson Hepa szűrös porszívóval. A gőztisztító berendezések is hatékonyak.

 7. Rendszeresen portalanítsa a falakat és a sík felületeket.

 8. Vásároljon Hepa szűrös légtisztító berendezést.

 9. Célravezető, ha a lakás egy kis részére korlátozza a macska területét. Ne engedje be a hálószobába és lehetőleg a nappaliba sem.

 10. Ha még nincsen macskája, de mindenáron szeretne, válasszon inkább rövid és nem fehér szőrűt.

Az allergiásoknak elsősorban a Rex vagy a Sphynx fajta ajánlható, mert ezek állítólag (!) nem okoznak allergiát. Jó ötlet, ha megkéri a tenyésztőt, hogy a döntés meghozatala előtt néhány órát a macskákkal tölthessen a reakciója kitapasztalására. A nőstények, de még az ivartalanított hímek is kevesebb „Fel d1” glikoproteint termelnek, mint a kandúrok, ezért elsősorban nőstény cicát válasszon, a kandúrt pedig mielőbb ivartalanítani kell. Ugyanakkor ehhez a témához tartozik az is, hogy tudományosan bizonyították, hogy a macskatartás bizonyítottan csökkenti a kisgyermekek allergiára való hajlamát! Vagyis a macskát tartó családban felnövő emberek közül kevesebb szenved allergiás megbetegedésekben, mint azok, akik macska nélkül nőttek fel.

vissza a tartalomhoz

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK