Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 MACSKATARTÓKNAK

 ápolás

bunda

fül

szem

karom

fog

végbélmirigy

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

A macska fogainak ápolása

 

A macskák fogászati problémái rendkívül gyakoriak. 3 éves korára a macskák mintegy 70%-a szenved fog, fogmeder vagy fogíny megbetegedésben. A fogkőképződés és az ínygyulladás fordul elő a leggyakrabban, amit ha elhanyagolnak, a fogmeder megbetegedése és a fog elveszítése lehet a következménye, valamint az, hogy a fogínybe kerülő baktériumok a vérpályával különböző szervekbe, így elsősorban a vesékbe, a májba és a szívbe is elkerülnek. Itt a baktériumok általában gyulladásos-elhalásos gócokat hoznak létre, a leggyakrabban a vesék szövetében, majd az elhalt területet kötőszövet tölti ki, aminek összehúzódása egyenetlenné teszi az egyre zsugorodó, vagyis általánosságban is egyre kisebb vesék felületét. A végeredmény dudorzatos felületű, sorvadt vesék kialakulása, de ennél is fontosabb a vese működő szövetének a fokozatos fogyása. A legtöbb idős macska veseelégtelenségben pusztul el, amiben a fogak elhanyagolása is fontos szerepet játszik.

A macskák körében a felsoroltak mellett viszonylag gyakran találkozunk önálló ínygyulladással (gingivitis) vagy szájgyulladással (stomatitis). Ezeket számos tényező okozhatja, így fogászati megbetegedések, különböző kórokozók megtelepedése, az etetett táplálék, stressz, különböző immunológiai problémák (immungyengeség vagy allergia) és még genetikai hajlam is. Egyik gyakori és tipikus forma az ínyt átszövő gyulladásos sejtekről elnevezett limfo-plazmacitás íny- és szájgyulladás. Emellett meglehetősen gyakran fordul elő a macskák fognyak felszívódási betegsége (feline odontoclastic resorptive lesion, FORL) is, aminek a lényege abban áll, hogy az íny alatt a fognyak a dentinbontó (odontoclast) sejtek kórosan fokozott aktivitása következtében felszívódik. Ez az összes záp-, előzáp- és metszőfogat érinti és ezek elveszítéséhez vezet.

A macskák fogászati problémáit rendszeres fogápolással és ellenőrzéssel lehet megelőzni. A felnőtt macskák esetében évente, az idős és a fogászati megbetegedésen átesett macskáknál pedig 3-6 havonta van szükség a fogazat állatorvosi vizsgálatára. A rendszeres fogmosás nehezebb feladat, mint a kutyák esetében, de általában nem kivitelezhetetlen. Ajánlott minél fiatalabb korban elkezdeni, mert ilyenkor könnyebben megszokja a macska, másrészt mert a hiányában sok macskának már másfél éves korra olyan fogköve lehet, amit el kell távolítani.

A fogmosás a macskák esetében nem könnyű feladat. A legfontosabb a nyugodt környezet, a rendszeresség, a türelem és főleg a megfelelő motiváció. Az utóbbi lehet egy macskának gyártott ehető fogkrém elfogyasztása és a fogmosás utáni jutalmazás etetéssel vagy más módon. Az emberi fogkrémek két okból sem használhatók. Egyrészt a macskák számára kellemetlen azok íze, másrészt lenyelve hányást és fluortartalmuk miatt mérgezést is okozhatnak. A macskafogkrémek ezzel szemben sokféle a macskák által kedvelt ízesítésben kaphatók, ezért a legtöbb macska örömmel fogyasztja el.

Eleinte az a legjobb, ha nyugodt körülmények között az ujjáról kínálja fel a fogkrémet a macskának, és ha lenyalja, akkor jutalomfalatot adni neki. Ha a macska szeret a csapról inni, akkor az is alkalmas motiváció. Ebben az esetben a csapnál kínálja fel neki a fogkrémet és annak elfogyasztása után a csap megnyitásával jutalmazza. Csak akkor reménykedhet sikeres fogmosásban, ha sikerül megteremteni annak fenntartható, nyugodt és békés körülményeit, valamint a macska érdeklődését is. Ha nem talál olyan fogkrémet, amit a macska örömmel elfogad, akkor kísérletezzen az ember számára gyártott tubusos vagy más kenhető ételekkel.

Fontos, hogy legyen mindig nagyon türelmes. Előbb ahhoz kell hozzászoktatnia a macskát, hogy az ujjáról lenyalva elfogyassza a fogkrémet és az utána felkínált jutalmat is. Ha ez élelem, akkor a legjobb a fogmosást az etetések előtti időszakra ütemezni. Ne siessen, és ne bántódjon meg, ha nem minden nap jön oda a macska. Ez a szoktatás akár hetekig, hónapokig is eltarthat. Soha ne emelje fel a hangját és ne büntesse közben a macskát, emellet akkor is dícsérje meg, ha nem sikerül elérni, amit szeretett volna.

Egy jó fogkrém olyan összetevőket (pl. a lepedéket emésztő enzimeket) is tartalmaz, amelyek a fog dörzsölése nélkül is hozzájárulhatnak a fogkőképződés lelassításához. HA a macska elfogadja és megszokja, szerezzen be egy macskafogkefét, és a továbbiakban erről kínálja elfogyasztásra a macskának a fogkrémet akár heteken át, hogy hozzászoktassa a fogkeféhez. Ha ez is stabilan bekövetkezett, akkor próbáljon meg a fogkrém lenyalása közben fokozatosan behatolni a macska szájába a fogkefével, és a felső fogak külső oldalára koncentrálva tisztítani a fogakat. A belső oldal ritkábban mosható, de ha engedi a macska, akkor itt is a felső fogsorra érdemes koncentrálni. Lehetőleg napi, de legalább heti háromszori fogmosásra érdemes törekedni.

Előfordulhat, hogy a macska egyáltalán nem tud megbarátkozni a fogkefével. Ilyenkor próbálkozhat az ujjára tekert gézlappal vagy zsebkendővel is.

A fogmosás mellett hatékony segítség a rágás is. A macskák számára ezért a jó minőségű száraz tápok etetése ajánlható, amelyek evés közben többféleképpen is tisztíthatják a fogakat. Ma már kaphatók olyan gyógytápok is, amelyeket kimondottan a fogak védelmére gyártanak. Ezekben általában hosszú szálakból álló szerves rostfonadék van, ezért a szétrágásuk során nehezen esnek szét, így alaposan ledörzsölik a lepedéket a fogakról és masszírozzák a macska ínyét is. Emellett kaphatók különböző macskának gyártott fogászati jutalomfalatok, amelyek rendszeresen fogyasztás esetén segítenek megelőzni a fogkő kialakulását. Házilag előállítható fogászati jutalomfalat lehet a csirke szárnyvége, amit enyhén megfőzve adható a macskáknak.

Végül a macska számára is kapható sokféle ehető vagy itatható, vagyis az élelembe vagy az ivóvízbe keverhető fogászati adalék és gyógynövény alapú állatgyógyászati készítmény, amelyek fertőtlenítő hatásuknál fogva vagy a plakkok mineralizációjának lassításával segítik a védekezést.

 

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK