Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 MACSKATARTÓKNAK

 ápolás

bunda

fül

szem

karom

fog

végbélmirigy

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

A macska külső hallójáratainak ápolása

 

A macskák külső hallójáratának ápolása általában nem könnyű feladat. Gyakran fordul elő fülrühösség, emellett váladéktermeléssel járó allergiás és egyéb hallójárat betegségek is. Ilyenkor ki kell tisztítani a külső hallójáratot. Sokan szakemberekre, állatorvosra vagy kozmetikusra bízzák ezt, mások pedig otthon próbálkoznak elvégezni a fültisztítást. Aki az utóbbit választja, első lépésként egy megfelelően megvilágított helyen vizsgálja meg a fülkagyló belső felületét és a külső hallójárat látható részét. Ha kipirultságot, illetve fekete mákszerű, vagy másmilyen váladékot észlel, forduljon állatorvoshoz. Ha csak kosz és fülzsír található a hallójáratokban, akkor a tisztítás megkezdéséhez tartsa a fülkagylót felfelé és töltsön egy kevés macskáknak gyártott fültisztító folyadékot a hallójáratba. Ebből sokféle kapható a kereskedelmi forgalomban, a leginkább a sűrű oldatok használata ajánlható, mert ezeket jobban elviseli a macska, mint a vízszerű folyadékokat. A kutyákhoz hasonlóan nem kell teletölteni a hallójáratot, hanem csak annyit juttasson be, amennyi a hallójárat átmasszírozása közben szörcsögő hangot ad. Számítson arra, hogy a fülébe öntött folyadékra azonnal reagál a macska. A fülrázást a fej finoman de határozott tartásával igyekezzen megakadályozni. Alaposan, de kíméletesen dolgozza át a hallójáratban a tisztítószert, végezze el ugyanezt a másik oldalon, majd engedje, hogy a macska kirázza a füléből. Végül mindkét oldalon külön-külön vattagombóccal kíméletesen törölje ki a fülkagyló belsejét és a hallójárat tövét. Végül nézze meg, mennyire koszos a vatta. Ha úgy találja, hogy nagyon sok fülzsír vagy kosz került rá, akkor ismételje gyakrabban a fültisztítást, ha pedig tiszta marad, akkor ritkábban.

Sok macska hevesen reagál a folyadék beöntésére a hallójáratába. Ezért a fültisztítás esetén is ajánlható első lépés a karmok levágása. Jó az is, ha van segítség, aki lefogja és segít megnyugtatni az állatot. Ha másképp nem megy, egy vaskos törülközővel kell bebugyolálni úgy, hogy abból csak a feje látsszon ki. Általában a sűrűbben folyó fültisztító oldatok kisebb ellenállást váltanak ki. A Mancsok rendelőkben szívesen adunk tanácsot a kiválasztáshoz.

A hallójárat tisztításához ne használjon fülpucoló pálcikát, mert azzal átszúrhatja a macska dobhártyáját, különösen akkor, amikor rázni kezdi a fejét. Ellenállás esetén ne erőltesse a hallójárat teljes kitisztítását, hanem elégedjen meg részsikerekkel, és ismételje sűrűbben (pl. hetente) a beavatkozást. Ha közben azt tapasztalja, hogy véres lesz a vatta, azonnal hagyja abba a tisztítást és keresse fel az állatorvosát. Ezt a durva beavatkozás is okozhatja, de gyakran a gyulladás jele.

Végül még akkor is dicsérje és jutalmazza a macskát, ha egyáltalán nem sikerült a fülét kitisztítani! Csak ezzel marad reménye arra, hogy elnyerje a bizalmát és legközelebb sikerrel járjon. Ne adja fel, a türelem és a kitartás átsegítheti a kezdeti nehézségeken.

 

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK