Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 MACSKATARTÓKNAK

ki tartson?

új cica a háznál

összeszoktatás

nevelés

takarmányozás

ápolás

egészségvédelem

betegségek

tenyésztés

mentsen életet

 KUTYATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

Mentsen életet!

 

Mi, macskatartók, állatbarátok vagyunk. Természetes dolog, hogy ha tudnánk, mi az, amit minden további nehézség nélkül megtehetünk az állatvédelem érdekében, azt még a mai rohanó világban is megtennénk. De sokan nem tudják! Sokan azt hiszik, nem tehetnek semmit, mert nincs rá pénzük, idejük vagy energiájuk. Pedig mindenki tehet valamit és azt, kérjük, tegye is meg! Annak érdekében, hogy Ön választhasson, 3 + 1 pontban foglaltuk össze a lehetőségeket:

 1. amit minden macskatartónak meg kellene tennie

 2. amit minden állatbarát könnyen megtehet

 3. amit az igazán elkötelezetteknek ajánlunk

 + 1.   amit ne tegyen

 

1. Amit minden macskatartónak meg kellene tennie:

ivartalaníttassa a saját macskáit!

Ma sok tévhit és rossz hagyomány akadályozza, hogy nálunk is természetes legyen a nem tenyésztési célból tartott kisállatok ivartalanítása. Amerikában vagy Nagy-Britanniában mindenki számára természetes, hogy a kölyökmacskák megelőző egészségvédelme a féreghajtásokkal kezdődik, majd a védőoltások beadatásával folytatódik, végül a chipbehelyezéssel és az ivartalanítással fejeződik be. Ezek mindegyike állatvédelmi szempontból is fontos, de az ivartalanítás, ha lehet, talán a legfontosabb.

Miért? A leggyakoribb elhullási ok macska esetén az ember. Vagyis az összes fertőző és egyéb betegség ma kevesebb macskát pusztít el, mint az ember a túlszaporodás miatt. Ez igaz még azokban az országokban is, ahol szinte mindenki ivartalaníttat, de sokszorosan igaz nálunk! Ezért ha úgy érzi, hogy az Ön cicája annyira aranyos, hogy tenyésztésre érdemes, akkor is ivartalaníttassa! Ugyanis minden kicsinye egy menhelyi vagy utcai cica elől veszi el a helyet, vagyis egy másik nagyon aranyos kis élet elől veszi el majd a lehetőséget!

Az ivartalanítás, ha azt időben (6 hetes kor és az ivarérés között) végzik, akkor a nem kívánt szaporulat mellett a középkorú, valamint az idős állatok megbetegedéseinek egy része is megelőzhető vele. Ezért az ivartalanítást mi akciós árakkal igyekszünk elősegíteni. Vegyük sorra, mit is jelent az ivartalanítás az Ön és a macskája számára?

A kandúr macska időben ivartalanítva tovább marad játékos. Nem alakulnak ki kellemetlen viselkedési problémák, mint a jelölés vagy az agresszió. Mivel nem véd nagy területet, így kevesebbet van távol és kevesebbet verekszik, ezért kisebb az esély arra, hogy elvész, balesetet szenved vagy fertőző betegségeket és verekedésből származó sérüléseket szerez. Lesz egy olyan macskája, amivel együtt tud élni, ami tovább él, nem zavarja a környezetét és nem szaporodik ellenőrizetlenül.

A nőstény macskák ivartalanításával, ha lehet, még több kellemetlenség előzhető meg! Ha időben elvégzik, nincs felesleges szaporulat. A macska rendszeres ivarzásai során nem veri fel a ház vagy a környék csendjét, nem tűnik el napokra, kevesebbet érintkezik idegen macskákkal, így kisebb az esély arra, hogy elvész, balesetet szenved vagy fertőző betegségeket kap el. Az idős korban gyakori tejmirigy-rák esélye a hetedére csökken. Az ivartalanított macskával könnyebb együtt élni és ő is tovább is él. Hogy ez pénzbe kerül? Így van! De nagyságrendekkel kevesebbe, mint az ivartalanítás elmaradása miatt kialakuló megbetegedések kezeltetése és a nem kívánt szaporulatról való gondoskodás!

Az ivartalanítás annyira fontos a macskája, a környezet és a társadalom számára, hogy nyugodt szívvel állathatom: aki azt mondja, hogy ne ivartalaníttassa ki időben a nem tenyészállatnak szánt macskákat, az vagy mélyen tudatlan vagy szándékos rosszakarója! Ne hallgasson rá! A 4-6 hónapos korban végzett beavatkozás viseli meg a legkevésbé a macskát és ekkor a legkevésbé kockázatos maga az altatás és az operáció is. Ilyenkor "ússza meg" Ön is a legolcsóbban. Emellett nagyszámú állat vizsgálatával már régen minden kétséget kizáróan, tudományosan bizonyították, hogy nincsen csontozatbeli vagy egyéb hátránya a 4 hónapos kor utáni ivartalanításnak, emellett számtalan további érv szól az ivarérés előtti beavatkozás mellett. Nálunk különösen sok tévhit övezi az ivartalanítást, hozzá nem értő emberek hosszan sorolják vadabbnál vadabb elképzeléseiket a beavatkozás káráról. Ami igaz: az ivartalanított állat hajlamosabb az elhízásra, amit ésszerű táplálással megelőzhet. Ez nagyságrendileg kevesebb kellemetlenséget okoz, mint az ivartalanítás elmaradása! Nem beszélve arról a tényről, hogy egy macskatartó sem tehet legtöbbet az állatvédelemért annál, hogy ivartalaníttatja a saját macskáját. A világ ugyanis tele van a nem kívánt szaporulattal!

Ha többet kíván megtudni az ivartalanításról, kattintson ide.

vissza az elejére

2. Amit minden állatbarát könnyen megtehet:

 ajánlja fel adója 1 %-át az állatvédőknek!

Az állatvédelem közügy, ezért törvényeink lehetővé teszik, hogy az adózók állatvédő szervezetek alapítványai részére ajánlják fel adójuk 1 %-át. Ehhez csak egy kevéske papírmunkára van szükség és Ön máris sokat segített! Annak kiválasztásába, hogy melyik szervezetnek adja ezt az összeget, mi nem kívánunk beleszólni. A legjobb, ha a saját tapasztalataira vagy az ismerősei tanácsára támaszkodik. Sajnos Magyarországon a rossz szabályozás miatt előfordulhat az, hogy egyes alapítványok gazdasági érdekeket szolgálnak (pl. egy rendelő a saját forgalmának és bevételeinek növelése érdekében hoz létre alapítványt), de a többség valóban az állatvédelmet szolgálja, érdekektől független és arra fordítja az Ön adományát, amire kell: ivartalanításra, életmentésre és a megmentett macskák elhelyezésére.

vissza az elejére

3. Amit az igazán elkötelezetteknek ajánlunk:

vegyen részt az állatvédelemben!

Az állatvédők túlterheltek, így örömmel fogadják Önt, bármely kevés ideje is van önkéntesként segíteni nekik. Az is jó, ha "saját szakállára" cselekszik és megment egy az utcán csellengő állatot, a sajátjaként gondoskodik róla, amíg a tulajdonosa előkerül vagy más be nem fogadja. Ha módja van rá, fogadjon be egy menhelyi macskát, így elmondhatja, hogy nem vette, hanem megmentette az életét. Micsoda különbség! A menhelyek munkatársai rutinos szakemberek, segíteni tudnak abban, hogy az igényeinek leginkább megfelelő macskához jusson, így ez a lehetőség kisebb kockázatot jelent Önre nézve, mint egy kölyök vásárlása. Az is jó megoldás, ha macskát sem tart, csak "besegít" azzal, hogy  évente megfog akár csak egy kóbor macskát és ivartalaníttatja! Vágassa le a bal fülét és a műtét másnapján akár el is engedheti. Életek ezreit mentette meg!

vissza az elejére

+ 1. Amit ne tegyen:

ne szaporítsa a bajt!

Ennek tárgyalása talán a legnehezebb. Sokan a legjobb szándéktól vezérelve rengeteget ártanak, amikor olyan kóbor macskákat etetnek, amelyek ellenőrizetlenül szaporodhatnak. Ez egy tragikus tévedés, ami az emberiességünkből és a helyzet abszolút félreértéséből fakad. A jó szándékú emberek e cselekedetéből ugyanis nagyságrendekkel több tragédia származik, mint a macskát nem szeretők kártételeiből. Miért is van ez így? A macskaszerető eteti a kóbor macskákat. Azok, a megbízható táplálékforrást kihasználva azonnal szaporodni kezdenek. A nőstények évente 2-3-szor ellenek 4-5 kölyköt valahol egy padláson, pincében vagy sufniban. Az ellenőrizetlen szaporulatot az első perctől kezdve számos betegség tizedeli. Az ilyen anyák nem viszik le néhány hetesen a kölykeiket a macskatartóhoz bemutatni, így azok anélkül nőnek fel, hogy emberrel találkoztak. Ha a napi 5 perces simogatás elmarad a korai szocializációs periódusban, az azt eredményezi, hogy a cica soha nem lesz képes beilleszkedni az emberi társadalomba, vagyis vad marad. Ha túlél, valaki etetni fogja, ő meg szaporodik, tovább gyártva az áldozatokat. Összességében így elmondható, hogy a nem ivartalanított kóbor macskákat etetők nagyságrendekkel több macskát pusztítanak el, mint a legelvetemültebb macskagyűlölők, vagy mint az elkeseredett szomszédaik, akik nehezen viselik a környezeti következményeket, a zajt, a bűzt, a bolhákat és a kezeletlen macskák orsóférgeit gyermekeik homokozókban. Az ilyen macskabarátok, akaratlanul ugyan, de maguk okozzák a sok-sok nyomorúságot, ezért sok országban ezt a tevékenységet annyira károsnak tekintik, hogy a törvény erejével büntetik is!

Közgazdasági szempontból is csapás, amit a macskaetetők művelnek. Ha egy kóbor nőstényt etet valaki, ott megjelenik három másik. Ha négyet, abból tíz, harminc, akár száz is lehet. Ez iszonyatosan sok macskatápot jelent, s az illető - ha igyekszik megfelelni az egyre népesedő csapat igényeinek - idővel akár több százszorosát költheti macskaeledelre annak, amibe az első macska ivartalanítása került volna! Nem beszélve arról, hogy újratermeli a problémát, ami felemészti az állatvédelem pénzét is.

Nem szeretnénk ezzel azt sugallni, hogy ne gondoskodjunk az éhezőkről! De csak és kizárólag az a magatartás felelősségteljes, amikor a macskabarát előbb meggyőződik arról, hogy az etetett kóbor macska nem szaporodhat ellenőrizetlenül, vagyis elviszi állatorvoshoz, ivartalaníttatja és levágatja a cica bal füle hegyét, hogy az egész világ tudja: ez a macska kevésbé veszélyes a társadalomra, mert ivartalanítva van. Ha mindenki így tenne, maradna pénz a kóbor cicák védőoltásaira és rendszeres parazita ellenes kezeléseire is (nem csak etetésből áll a gondoskodás!) és sokkal kevesebb lenne a világon a nyomor. Aki viszont tonna számra cipeli a szupermarketből a macskaeledelt, az csak szaporítja a bajt!

vissza az elejére

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK