Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

  MACSKATARTÓKNAK

ki tartson?

új cica a háznál

összeszoktatás

nevelés

takarmányozás

ápolás

egészségvédelem

betegségek

tenyésztés

mentsen életet

  KUTYATARTÓKNAK

  GÖRÉNYTARTÓKNAK

  NYÚLTARTÓKNAK

  ÁLLATTENYÉSZTÉS

  EGÉSZSÉGVÉDELEM

  ELSŐSEGÉLY

  NEVELÉS

  TAKARMÁNYOZÁS

A macska összeszoktatása más állatokkal

 

A macska territoriális állat, vagyis szó szerint gyakran foggal-körömmel védi a területét a betolakodóktól. Nehezen tűri a változásokat, különösen az ismeretlen fajtársait. Fel kell készülni rá, hogy támad, de az is előfordulhat, hogy napokig a szekrény tetején bujkál olykor még egy parányi jövevény miatt is. Általában sok türelmet igényel az összeszoktatásuk a többi macskával és a más fajú állatokkal is, legyen az kutya, vadászgörény vagy házinyúl. Érdemes előre elolvasni az ezzel kapcsolatos tanácsokat!

 

Összeszoktatás másik macskával

 

Két macska összeszoktatása során figyelembe kell venni a területvédő magatartásukat és a csoportépítő képességük korlátait. A nem ivartalanított kandúrok csak elkülönítve tarthatók, a nőstények és az ivartalanított állatok általában jobban kijönnek egymással, különösen, ha együtt nőttek fel. A macskák számára egyáltalán nem természetes, ha fel kell adniuk a megszokott magányukat ésbe kell fogadniuk egy fajtársat. Ha éppen nem ivarzanak, nem tűrik el fajtársak behatolását a területükre. A legkönnyebben a fiatal macskák fogadják el a fajtársaikat, de az idősek is könnyebben elviselik az egészen fiatal, 8 hetes kor körüli jövevényt, mint egy másik felnőttet. De olykor a már hosszú ideje békésen együtt élő állatok közt is feszültségek keletkeznek.

Az elmondottak miatt a macskák összeszoktatása nehéz feladat, ami általában körültekintést és sok türelmet igényel. Gyakori, hogy az első találkozás alkalmával a család macskája durván megtámadja a betolakodót, de az is előfordulhat, hogy megijed tőle, elmenekül és elrejtőzik. De olykor barátságosan fogadja és szinte azonnal eljátszik vele. Vagyis tényleg elmondható, hogy nincs két egyforma helyzet.

A macskák bemutatását ezért alaposan elő kell készíteni. A legjobb, ha nem sieti el, és legalább néhány napot vár vele. Ha rendelkezik egy olyan helyiséggel a lakásban, ahol elkülönítheti legalább néhány napra vagy hétre az újonnan érkezettet, akkor használja ezt ki. Legyen ebben a helyiségben is külön alomtálca, amitől elég távol kerüljön elhelyezésre az etető- és itatótál. Minden esetben vizsgáltassa meg állatorvossal az új jövevényt, oltassa be, kezeltesse a parazitáit, illetve ha utcáról vagy más bizonytalan helyről származik, akkor teszteltesse retrovírusok (FeLV és FIV) vonatkozásában. Érdemes tudni róla, hogy a macskaleukémia (FeLV) kimutatására szolgáló vérteszt alig néhány nappal a fertőzés után már pozitívvá válik, így nem kell hosszan karanténozni az új jövevényeket miatta, hanem elegendő 2-3 napot várni a teszteltetés előtt. Ezzel szemben a macskák immunhiányos betegségének vírusát (FIV) csak az ellene termelődött ellenanyagok kimutatásával tudjuk diagnosztizálni. Az ellenanyagok megjelenése a fertőződést követően 8-12 hétig tart, ezért a fertőződési lehetőség vége után 3 hónapot kell várni, ha biztos eredményt akar. Szerencsére ez a vírus inkább az idős állatokban fordul elő, az egészen fiatal cicákban ritka.

A retrovírus tesztek ma már rendkívül megbízhatóak, mégis szolgálhatnak meglepetésekkel. A 6 hónaposnál fiatalabb macskák pozitív FIV tesztje lehet az anyai ellenanyagok, vagyis az anya fertőződésének a következménye, ezért a fiatal korban pozitív macskák tesztjét 6 hónapos kor után meg kell ismételni. Ha ez negatív eredményt ad, akkor nem fertőzött a macska, csak az anyja volt az. A FeLV vonatkozásában pedig érdemes tisztában lenni azzal, hogy sok cica az anyjától fertőződik és a fertőzést követően a macskák mintegy harmada legyőzi a fertőzést, de a vírus nem tűnik ki a szervezetből, csak a vérpályából, ezért kimutathatatlanná válik. Ezt az állapotot nevezzük látenciának. A látencia a fertőződést követően akár már 3 héttel kialakulhat és az esetek egy részében a macska élete végéig tart, de a vírus bármikor aktiválódhat, vagyis újra megjelenhet a vérben. Így még a negatív eredménnyel tesztelt macskák között is előfordulhat látensen fertőzött egyed, ezért a sokmacskás (3 vagy több macskát tartó) háztartásokban akkor is ajánlott a macskák oltása macskaleukémia ellen, ha nem járnak ki a lakásból.

A kiscicák karanténozásához kapcsolódó fontos szabály az is, hogy kapjanak legalább egy kombinált védőoltást 10-14 nappal azelőtt, hogy a többi macskájával összeengedi, mert azok akkor is üríthetnek vírusokat, ha oltva vannak ellenük.

Ha nincsen egészségügyi akadálya az új macska bemutatásának és már megszokta a régi macska a közelségét, vagyis mindkét macska nyugodtan viselkedik, akkor a lakás egy a meglévő macska vagy macskák által nem vagy ritkán használt helyiségében készüljön fel az összeengedésükre. Ehhez készítsen elő edényben vizet, illetve egy szódásüveget vagy vizipisztolyt, emellett pokrócokat, partvist, szállítóládákat, illetve, ha van horgász a családban, kérjen egy merítőhálót is kölcsön, mert azzal a legkönnyebb sérülésektől mentesen megfékezni és szétválasztani a verekedő macskákat. A vaskos munkáskesztyűkben ne bízzon, azokon a macskák könnyedén átharapnak. Vágja le előre a macskák karmát, majd etesse meg őket még elkülönítve. Ha teheti, zárja a jövevényt egy szállítódobozba, vagy a már meglévő macskát kösse pórázra, és így engedje össze őket. Figyelje a viselkedésüket. Ha felpúpozott háttal és borzolt farokkal állnak, az normális. Ha viszont támadnak és összeverekednek, azonnal válassza szét őket a már odakészített eszközök segítségével. A verekedést azért sem szabad hagyni, mert könnyen szokássá válhat, ami nehezíti az összeszoktatást. Ha békésen viselkednek, akkor is korlátozza az első találkozások időtartamát, de engedje egyre gyakrabban össze őket, de csak felügyelettel.

A bemutatás során vigyázzon a saját viselkedésére is. Egyik macskát se vegye az ölébe, mert sérüléseket szerezhet. Legyen nyugodt, mozogjon lassan és igyekezzen magára vonni a régi macska figyelmét. A jövevényt viszont ne simogassa vagy nyugtatgassa, mert az féltékenységet válthat ki. Az első napokban a szokásosnál bőségesebb etetést biztosítson a számukra, hogy a már meglévő macskái ne érezzék az új cicát vetélytársnak, akivel harcolniuk kell az élelemért, a területért vagy a gondoskodásért, illetve akitől félniük kell. Az összeszoktatás időszakában hasznos Feliway párologtatót is használni.

Ha az első bemutatásnál nem fogadják barátságosan egymást a macskák, akkor lassú összeszoktatásra kell felkészülnie. Ilyenkor zárja külön őket, mégpedig lehetőleg úgy, hogy csak egy ajtó válassza el egymástól a két macskát. Biztosítson mindkettő számára saját etető- és itatóedényt, valamint alomtálcát is. Az jó, ha hallják egymás hangját és mozgását, de legyen óvatos, nehogy átszökjenek. Erre az eshetőségre felkészülve tartsa az ajtó közelében a szétválasztáshoz javasolt eszközöket. Később cserélje meg az elzárás helyét, hogy alaposan megismerkedhessenek a másik szagával. Etesse őket az elválasztó ajtóhoz egyre közelebb, de csak akkor, ha nyugodtan viselkednek. Ellenkező esetben ugyanis az agresszív magatartást jutalmazza az etetéssel. Cél az, hogy az etetés kellemes hatását összekössük a másik macska jelenlétével, ezért igyekezzen minél közelebb etetni őket az ajtóhoz. Ha fújnak egymásra, akkor ne adja oda az ételt, hanem vigye távolabb a tálat, és csak akkor engedje enni őket, ha már nyugodtan viselkednek. Ezt folytassa néhány hétig. Érdemes a szokásos etetések mellett jutalomfalatokkal is kedveskedni a macskáknak az ajtó közelében. Az is segíti a folyamatot, ha időnként kicseréli a fekhelyüket, vagy akár a szobáikat is, hogy megszokják a másik szagát. Ha megoldható, cserélje le az ajtót egy átlátszó anyagúra és folytassa így az összeszoktatást. Amikor már nyugodtan esznek egymás közelében, az ajtó mellett, akkor lehetőleg szállítódobozban vagy pórázon etesse őket együtt is, az ajtót kinyitva, de csak akkor, ha eközben is nyugodtak maradnak. Ha fenyegetően lépnek fel, lépjen vissza egyet, vagyis válassza külön őket.

Eleinte maradjon a közelükben akkor is, ha már békésen viselkednek, és néhány napig válassza szét őket éjszakára. A teljes összeszokás általában 3-12 hónapig tart, és egyes esetekben azzal is meg kell elégedni, ha éppen eltűrik egymást. Ilyenkor könnyebbé teszi az együttélést, ha a lakás elég nagy, vannak benne menekülési és félrevonulási lehetőségek, búvóhelyek és magasra helyezett macskaágyak.

Ez az összeszoktatási módszer akkor is használható, ha a macskák már be lettek egymásnak mutatva és agresszíven viselkedtek, illetve ha már együtt éltek, de kitört köztük az ellenségeskedés. Ilyenkor mielőbb válassza szét őket, és a leírtak alapján kezdje elölről az összeszoktatásukat.

vissza az elejéhez

 

Macska összeszoktatása más fajú állatokkal

 

Kutya

A legtöbb macska könnyen együtt tartható a kutyákkal, de az összeszoktatás nem mindig problémamentes. Általában könnyen elfogadják egymást, különösen akkor, ha még az egyiknek sincsenek kedvezőtlen korábbi tapasztalatai. Az első bemutatás különösen fontos, ezért jó, ha előtte néhány napig külön szobában tartják őket, és a kutya lehetőséget kap megismerni egy a már meglévő állat által nem vagy alig használt, bemutatásra szánt semleges helyiséget. Ezután vegye az előzetesen jól kimozgatott kutyát pórázra, tegye a macskát egy szállítódobozba és óvatosan közelítse őket egymáshoz. Ha valamelyik fél agresszív, azt a bemutatáskor többnyire azonnal kimutatja. Jó, ha a helyiségben több menekülési lehetőség is van a macska számára. Ha a macska nincsen szállítódobozban és menekülni kezd, akkor még a békés kutyák is utána iramodnak, ami kiszámíthatatlan következményekkel járhat. Ezért kell a kutyát mindenféleképpen pórázon tartani az első alkalommal, és esetleg szájkosarat is tenni rá. Élénk temperamentumú kutya esetén ajánlott gyakorolni az alapkiképzés feladatait, hogy könnyebben meg tudja fékezni. A bemutatáskor dicsérje és jutalmazza a nyugodt magatartást. Természetesen a macska is támadhat, ami a leginkább a kölyökkutyákra jelent veszélyt, ezért vágja le előre a körmét és készüljön fel a közbenyúlás nélküli szétválasztásra (pokróc, víz, merítőháló, szállítódoboz stb.). Lehetőleg egyik állatot se tartsa bemutatáskor az ölében, különben megsérülhet.

Probléma esetén segít, ha el tudja különíteni a két állatot egy időre, és később újra próbálkoznak egy lassúbb és fokozatosabb összeszoktatással. A már néhány napja békésen együtt élő kutyát és macskát pedig akár magára is hagyhatja. A két faj együtt tartása során ajánlott olyan megoldást kialakítani, hogy a kutya ne férjen hozzá a macska alomtálához, mert megijesztheti és megeheti az ürüléket is. A külön etetésükre is figyelmet kell fordítani, mert különbözőek az igényeik, ezért nem fogyaszthatják tartósan egymás takarmányait.

vissza az elejéhez

 

Vadászgörény

Ha vadászgörénnyel akarja összeszoktatni a macskát, jó esélye van a sikerre, de legyen nagyon óvatos. Tartsa hetekig elzárva őket egymástól, hogy megismerkedhessenek a másik szagával, megszokják a jelenlétét. Lehetőleg külön szobában legyenek elhelyezve, majd engedje a vadászgörény ketrecéhez a macskát és jutalmazza a nyugodt magatartásukat. Ha azt tapasztalja, hogy mindketten barátságosak, megfelelő felügyelet és előkészületek (új játékok, jutalomfalatok, szódavíz, halháló, menekülési lehetőség stb.) mellett egy semleges, a macska által kevésbé használt helyiségben engedje össze őket először. Gyakran az első perctől kezdve jól kijönnek egymással, gondtalanul játszanak és olykor még az alomtáljukat is megosztják, de előfordulhat, hogy örökre bizalmatlanok és tartózkodók maradnak. Ilyenkor összeengedhetők ugyan, de kerülik egymás társaságát.

vissza az elejéhez

 

Házinyúl

A házinyúl együtt tartása egy macskával nem számít a legjobb ötletnek. A nyulak feléleszthetik a macskák vadászösztönét, különösen azzal, hogy futásnak erednek, de olykor a nyúl is rátámadhat a macskára. Ezért jobb, ha eleinte a ketrecében marad, ha egy helyiségben vannak, lehetőleg olyanban, amibe a macska nem tud benyúlni. A ketrec rácsán át való összeszoktatás akár hetekig is eltarthat. Ne büntesse az agresszív macskát, csak zárja el, a nyugodt magatartást pedig jutalmazza. Ha elég érettnek látja a helyzetet az összeengedésükre, a szokásos óvintézkedések mellett vágjon bele. Ha a macska és a nyúl már összeszoktak, akkor is fordítson mindig figyelmet a felügyeletükre. A legfontosabb talán az, hogy a macska karmait rendszeresen, legalább havonta vágja le, különben akár játék közben is olyan sérüléseket okozhat a nyúlnak, amelyek elfertőződnek és eltályogosodnak. Ez a nyulak esetében akár végzetes következményekkel is járhat, ezért is jobb kerülni a két faj együtt tartását.

vissza az elejéhez

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK