Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 MACSKATARTÓKNAK

 takarmányozás

gyári macskatáp

házi macskaeledel

kiegészítők

préda

macskaetetők

ivóvíz

etetés módja

kölyök

felnőtt

idős

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

Az idős macska takarmányozása

 

A macskák táplálkozás élettani szempontból 8-9 éves kortól öregednek és 10 évesen már öregnek számítanak. Kevésbé közismert, pedig rendkívül fontos a számukra, hogy 7-10 éves kortól a felnőttekétől gyökeresen eltérő összetételű táplálékot igényelnek. Az idős macskák táplálékigénye jelentősen különbözik mind a kölyök, mind pedig a felnőtt állatokétól, ezért a más korosztályok számára gyártott tápok etetése kimondottan veszélyes lehet az idős macskákra nézve, a leginkább azért, mert károsíthatja a veséjüket. A kölyökmacska tápok az idős állatok igényét jelentősen meghaladó mennyiségben tartalmaznak fehérjét, a felnőtt macskák tápjai pedig vizeletsavanyító hatásúak, ami ugyanolyan káros a vesére, mint a feleslegesen sok fehérje. Az idős macskák esetében ma a veseelégtelenség a leggyakoribb elhullási ok. Ezért a tápgyártók a 7-10 évesnél idősebb macskák számára idős macska tápokat ("senior") gyártanak, mert a kölyök vagy felnőtt macskatápok etetése az idős állatokkal jelentősen rövidítheti azok élettartamát.

Az egészséges idős macskák esetében általában nem javasolt a táplálék fehérjetartalmát 30% alá csökkenteni, mert érzékenyek az aminosavak hiányára. A felhasznált fehérjék biológiai értéke ezért a számukra különösen nagy jelentőséggel bír. Általában csökkentett zsírtartalmú tápra van továbbra is szükségük, de 12 éves kortól ezekkel etetve már gyakran nem tudják fenntartani a testkondíciójukat, ezért a tápok zsírkiegészítésre szorulhatnak. Vagyis az idős macskák esetében sem létezik minden macska igényeinek megfelelő, univerzális táp.

A fogászati betegségek gyakran járulnak hozzá a vesebetegségek kialakulásához. Ezért is fontos, hogy az étvágy romlása esetén ne cserélje le a száraz tápot nedvesre vagy beáztatottra, hanem mielőbb vizsgáltassa meg az állatot az állatorvosával és kezeltesse a problémát.

 

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.