Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 MACSKATARTÓKNAK

 takarmányozás

gyári macskatáp

házi macskaeledel

kiegészítők

préda

macskaetetők

ivóvíz

etetés módja

kölyök

felnőtt

idős

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

A macska takarmányozása

 

A közhiedelemmel ellentétben a macskák rendkívül érzékenyek a táplálékukra. Az életkoruknak, az ivari állapotuknak és a tartási körülményeiknek megfelelő táplálékra (takarmányra, hiszen így nevezik az állatoknak az ember által nyújtott táplálékát) van szükségük, mégpedig mindig a lehető legjobb minőségben. Igazi húsevők, ennek megfelelően rövid bélcsatornájuk van, kicsi a vakbelük, és könnyen emészthető, magas beltartalmú táplálékot igényelnek. Sok olyan nélkülözhetetlen összetevőt (pl. taurint, arginint, arachidonsavat, karnitint, A-vitamint és nikotinsavat) kell a táplálékukkal felvenniük, ami kizárólag az állati eredetű élelmiszerekben található meg. Ez, természetesen, nem jelenti azt, hogy az étrendjükben nem szerepelhetnek növényi eredetű alapanyagok, de fontos tisztában lenni azzal, hogy  a macskák - szemben a kutyákkal - vegetáriánus koszton tartva biztosan elpusztulnak, sőt, egyes nélkülözhetetlen tápanyagok mennyiségére annyira érzékenyek, hogy még a főleg állati eredetű alapanyagokból összeállított kutyatápokkal sem etethetők tartósan. 

A macskák nem csak igényesek a táplálékuk összetételére, de gyakran rendkívül válogatósak is. Könnyen táplálékfüggővé válnak és rosszul tűrik a változásokat. Az ősük az afrikai vadmacska volt, ami igazi táplálék specialista, vagyis csupán néhány általa kedvelt és könnyen elérhető rágcsáló- és madárfajra vadászik. A házimacska örökölte ezt a tulajdonságát, ami szintén sok nehézséget okozhat.

Ha általános takarmányozástani ismeretek érdeklik (pl. az emésztés, az aminosavak vagy a vitaminok szerepe, a testkondíció vizsgálata) érdekli, kattintson a linkre. A macska takarmányozását bemutató oldalainkon a baloldali menüpontok segítségével böngészhet.

 

 

© MANCSOK, 2007