Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

  MACSKATARTÓKNAK

ki tartson?

új cica a háznál

összeszoktatás

nevelés

takarmányozás

vissza

ápolás

egészségvédelem

betegségek

tenyésztés

mentsen életet

  KUTYATARTÓKNAK

  GÖRÉNYTARTÓKNAK

  NYÚLTARTÓKNAK

  ÁLLATTENYÉSZTÉS

  EGÉSZSÉGVÉDELEM

  ELSŐSEGÉLY

  NEVELÉS

  TAKARMÁNYOZÁS

A macska táplálék-kiegészítői és jutalomfalatai

 

A megfelelő táplálék mellé általában a macskáknak sem szükséges kiegészítőket adni. A tápok minőségének javulása miatt a legtöbb macska ma már kiegyensúlyozottabb táplálást kap, mint sok ember. Ha a korábban elmondottaknak megfelelően összeállított házi kosztot vagy jó minőségű gyári tápot etet, azzal minden tápanyagot, így vitamint és ásványi anyagot is biztosít az állat számára. Az ezekből adagolt többlet felesleges, esetenként káros is lehet. A legyengült állatoknak viszont szüksége lehet kiegészítőkre, de ezt a leghelyesebb az állatorvossal megbeszélni.

A vitamin és ásványi anyag kiegészítők mellett még zsírsavak, valamint pre- és probiotikumok etetése jöhet szóba. A prémium minőségű tápokban általában ezek is kellő mennyiségben vannak jelen, de a házi koszton és az olcsóbb tápokon tartott állatok számára hasznosaknak bizonyulhatnak.

A jutalomfalatok etetése során elsősorban arra kell tekintettel lenni, hogy a macskák többsége túlsúlyos, márpedig ezeket éppen azért adjuk, hogy a rendes táplálékukon felül a macskák megegyék. Ezért kerülni kell a nagy energia tartalmú jutalomfalatokat. Ha a különböző foglalkozásokhoz szeretne jutalomfalatot adni, vagy a macska környezetét kívánja gazdagítani, a legjobb, ha egy teljes értékű száraz tápot használ erre a célra. Ennek vonja le a mennyiségét a macska napi táplálékából, ahogy minden más kiegészítő esetében is. Érdemes arra is tekintettel lenni, hogy  a külön bevitt tápanyagok allergiát is okozhatnak, ezért ha mégis vásárol valamilyen jutalomfalatot, a leginkább a hipoallergén és fogyókúrás termékeket érdemes megvásárolni.

A már elmondottak alapján általában feleslegesek azok a jutalomfalatok is, amelyek valamilyen hasznosnak állított anyaggal kiegészíteni ígérik a táplálékot. A jó táplálás mellett nincsen szükség sem vitaminokra, sem ásványi anyagokra, sem pedig a húgyutak vagy a vesék védelmét segítő kiegészítőkre. A fogászati jutalomfalatok viszont nagyon hasznosak lehetnek, mert segíthetnek a szájhigiénia fenntartásában. Emellett szőroldó kiegészítőkre is szükség lehet, ezeket különösen a vedlő és a hosszú szőrű macskák igénylik. Az ízületvédő anyagok adagolása különösen a beteg, az idősödő és öreg macskák számára lehet hasznos.

 

UGRÁS A KÖVETKEZŐ RÉSZHEZ

 

 VISSZA A NYITÓ OLDALRA

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.