Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 MACSKATARTÓKNAK

 takarmányozás

gyári macskatáp

házi macskaeledel

kiegészítők

préda

macskaetetők

ivóvíz

etetés módja

kölyök

felnőtt

idős

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

A macska prédái

 

A vadászat és a préda elfogyasztása a macskafélék és a házimacskák egyik legfőbb jellemzője. Mivel általában jobban viselik a nyers ételeket, mint a kutyák, még ma is jelentős helyet foglalhat el a préda elfogyasztása az étrendjükben. A vadászatot a rágcsálók házkörüli gyérítése miatt sokan hasznosnak tartják, de a valóságban ma már inkább káros a környezetre nézve, hiszen a macska ugyanolyan szorgalommal vadássza le a ritka és védett állatokat, mint a kártékonyakat. Emellett a vadászat veszélyeket is tartogat a macskák számára, mert gyakran jár balesetekkel, a préda pedig lehet fertőzött vagy akár mérgezett is. Ezekre a fertőzésekre a macskák ugyan kevésbé fogékonyak, de az edzetlen, nem vadászathoz szokott példányokat megbetegítheti és még a tünetmentes átvészelők is közvetíthetik azokat ránk. Ha pedig mérgektől legyengült állatokat fogyaszt, nagy valószínűséggel megbetegszik a macska is, és akár el is pusztulhat, mert a macskák rendkívül érzékenyek a különböző méreganyagokra.

Az elmondottak miatt a vadászó, vagyis a természetes étrendet fogyasztó macskáknak általában rövidebb az életük, mint a macskatápokkal etetetteké, emellett a környezetükre is több veszélyt jelentenek. Mivel a macska egész életében fogékony marad az orsóférgekkel való fertőzésre és az egér ennek az egyik legfontosabb köztigazdája, ezért a vadászó macskákat havonta kell féregteleníteni annak érdekében, hogy ne fertőzzék meg a környezetüket. Ez a betegség a kutyák orsóférgessége után a második leggyakoribb zoonózis, vagyis állatokról emberre terjedő betegség. A toxoplazmózis fertőző kórokozóját is csak a macskák üríthetik a bélsarukkal, igaz, életükben csupán egyetlen alkalommal és általában csak egy hétig, de a kórokozó gyorsan szétterjed és nagyon sokáig életben marad. Ezzel általában a macskák nem a saját tulajdonosukat fertőzik meg (azokban nem gyakoribb a fertőzöttség, mint a macskát nem tartó emberekben), hanem a környéken élőket, akik kertészkednek, a homokozókban játszanak vagy nem kellően mosott zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. Emellett a különböző élelmiszertermelő állatok is megfertőződhetnek, a leggyakrabban a juhok, de más állatfajok is, és ezek húsával érintkező vagy azt nem kellően hőkezelve (pl. tatár beefsteak, véres steak vagy hamburger formájában) fogyasztó személyek szintén megfertőződhetnek. Bizonyára ma a hamburger fogyasztásával fertőződik meg a legtöbb ember. Ez általában nem jár klinikai tünetek kialakulásával, de a kisgyermekek megbetegedhetnek és a terhes nők akár el is vetélhetnek miatta. Szerencsére ez ritkán fordul elő, de ezek az esetek is a vadászó, nyers állati eredetű élelmiszert fogyasztó macskáknak köszönhetők. Emellett számos baktériumot, mint a Salmonella vagy a Clostridium család tagjait is üríthetik a vadászó macskák.

Ezért a természetessége ellenére nem tekintjük kívánatosnak, hogy kijárjon a lakásból a macska, illetve azt, hogy a kijáró macskák vadásszanak. Ezt csak azzal előzheti meg, ha egyáltalán nem engedi ki a macskát, illetve mérsékelheti azzal is, ha a kiengedése előtt megeteti és egy kis csengőt akaszt egy biztonsági nyakörv segítségével a nyakába.

 

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.