Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 MACSKATARTÓKNAK

 takarmányozás

gyári macskatáp

házi macskaeledel

kiegészítők

préda

macskaetetők

ivóvíz

etetés módja

kölyök

felnőtt

idős

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

A macskatápok

 

Mivel a macskák egyik jellegzetessége, hogy a természetben minden nap ugyanazokat a prédaállatokat (elsősorban kisrágcsálókat és madarakat) fogyasztják, ezért nincsen szükségük az olyan típusú változatosságra, mint amit mi igénylünk. Gyakran éveken át etethetők ugyanazzal a teljes értékű (vagyis a macska számára szükséges minden tápanyagot tartalmazó) táppal, ha az különben jó minőségű. Inkább az okozhat problémát, hogy az ilyen tápokhoz gyakran annyira hozzászoknak, hogy egy másikra való áttérés komoly nehézségeket okoz.

A tápgyárak igyekeznek minden vonatkozásban kielégíteni a macskák igényeit. A macskatápok számos gyermekbetegségen estek át, de ma már sok kiváló minőségű termék kapható. Ezek nedves és száraz formában kerülnek forgalomba, külön a kölykök, a felnőtt állatok és az idős macskák részére. Mindegyik formának van előnye és hátránya is, amivel érdemes tisztában lenni, de tudni kell, hogy a nedves és a száraz forma táplálkozás élettani szempontból nem különböznek jelentősen, vagyis mindegyik alkalmas arra, hogy a macskák folyamatosan velük táplálkozzanak.

A macskák általában a nedves tápokat, vagyis a konzerveket és a tasakos táplálékokat kedvelik jobban. Ez nem csak előny, de egyben hátrány is, mert felesleges mennyiség felvételére és elhízásra hajlamosítanak. A nedves tápok általában drágábbak, mert a bennük található vizet és a csomagolást is meg kell fizetni. Mégis sokan választják ezeket, részben a macska igényeinek kielégítése céljából, részben pedig azért, mert a tulajdonosoknak is szimpatikusabbnak tűnnek a nedves, szaftos, gyakran valódi húsnak tűnő falatok. Pedig valójában nem azok! Ennek ellenére nem követ el hibát az, aki az adott célcsoportnak megfelelő nedves macskatápot vesz a macskájának és mindig csak azzal eteti, vagy kiegészíti vele a száraz tápot, hiszen a jó minőségűek mindenben megfelelnek a macskák igényeinek.

A száraz tápok előnyei a könnyebb szállítás és tárolás, a könnyű etethetőség, és az, hogy alacsonyabb etetési költséggel járnak, mint a nedves tápok. Ha valaki rendkívül drágának tartott prémium minőségű száraz macskatáp mellett dönt, annak jóval kisebb lehet a napi etetési költsége azoknál, akik a legolcsóbb konzervet választják. A száraz tápok további előnye, hogy rágni kell őket, ami hasznos a fogak és az íny védelmében, emellett a macskák hajlamosabbak beosztani és megfelelő mennyiségben fogyasztani, mint a nedves tápokat. Ezért a száraz macskatápok valamivel kevésbé hajlamosítanak elhízásra, illetve cukorbetegség és más szövődmények kialakulására. Megkísérelhető velük a macska igény szerinti (ad libitum) táplálása is, de a túlsúlyos példányok esetén inkább ajánlott adagoltan, vagyis napi két vagy több részletben kimérve adni a napi adagot. Összefoglalva elmondható, hogy a felsorolt előnyök miatt a leghelyesebb egy valóban kiváló (prémium) minőségű száraz tápot választani a macskák számára és folyamatosan azzal etetni őket. Természetesen száraz tápot etetve fontos követelmény, hogy állandóan álljon a macska rendelkezésre megfelelő minőségű és mennyiségű ivóvíz.

Ma már a macskák gyakran 15 évet, néha ennél is tovább élnek. Ez, a tévhitek ellenére, nagymértékben a tápoknak köszönhető. Az adott állat számára legjobb gyári táplálék kiválasztása azonban nem könnyű feladat. Nagyon sok szempont játszhat szerepet a döntésben. Ha a pénztárca az egyik legfontosabb, akkor azt javasoljuk, hogy inkább etessen valamely jobb minőségű száraz tápot, mintsem olcsónak tűnő konzervet. Legyen tudatos és számítsa ki előre, hogy mennyibe kerül a napi adag, mert könnyen lehet, hogy az „olcsó” konzerv akár a többszörösébe kerül, mint egy prémium minőségű száraz táp. A száraz tápok általában mindenki számára megfizethetők, és a leginkább gazdaságosak, különösen ha figyelembe vesszük, hogy a gyengébb minőséget etetők gyakrabban kötnek ki az állatorvosnál, ami szintén pénzbe kerül majd. A reklámokban manapság divatos „szuperprémium” megnevezést fogadja némi fenntartással, mert az ilyen tápoknak olykor nem a beltartalma és a minősége, hanem a reklámja jobb csak az átlagosnál. A „magas fehérje tartalom” és a „kiegyensúlyozott ásványi anyag tartalom” felirat ugyanúgy nem jelent semmi többletet, mint az, hogy a táp „omega-6 zsírsavat tartalmaz”, hiszen az valamennyi macskatápban van. Ilyen feliratokat egyaránt találhat a legjobb és a legrosszabb minőségű készítményeken is. Ezért abban a vonatkozásban, hogy mi számít jó minőségnek, érdemes az alábbi szempontokat figyelembe venni:

 1. Kérdezze meg az állatorvosát, a tenyésztőt és más macskatartókat, hogy ők mit tartanak jónak? Ma már sok hosszú ideje jól teljesítő, folyamatosan tökéletesített, megbízható táp kapható a kereskedelmi forgalomban. Olyat válasszon, aminek jó hírneve van!

 2. Ne hagyja, hogy csak az ár befolyásolja, hiszen annak sokféle hatása van. Az igaz, hogy lehet rossz is, ami drága, de az biztosan nem jó, ami nagyon olcsó, mert a jó alapanyagoknak ára van. A drága termékeket sokan eleve bizalmatlanul méregetik, éppen azért, mert drágák, míg az olcsó termékek jelentős hibáira is legyinthetnek azok kedvező ára miatt. Ez hiba, hiszen megtévesztő lehet, hogy felnagyítják a megbízható prémium minőségű termékek hibáit, míg egy másik terméket az egekbe magasztalnak, csak azért, mert az olcsó. Ha a pénztárca a döntő, akkor is számolja ki előre, hogy mennyibe kerülne egy prémium kategóriájú száraz táp etetése az adagolási táblázat alapján naponta az adott súlyú macska számára naponta, és csak akkor döntsön valamely olcsóbbnak tűnő termék mellett, ha annak adagolási táblázata alapján valóban spórol a megvásárlásával. Ugyanis lehet, hogy az olcsó tápból többet kell majd adnia. Aki nem néz utána, az könnyen csalódhat.

 3. Lehetőleg ne élelmiszerboltban, hanem szakboltokban és állatorvosoknál nézzen körül. Az igazán jó minőségű tápok általában nem érhetők el a tömegforgalmazásra szakosodott élelmiszer láncokban, mert magas az előállatási költségük és kisebb az árrésük, ezért a forgalmazásukkal nem érhető el olyan nagy kereskedelmi haszon, mint az olcsón előállított termékeknél.

 4. Azt is figyelje, hogy kapható-e ugyanabban a boltban a kiválasztott tápsor kölyök és felnőtt változata mellett az idős macskáknak gyártott forma? Az idős macskatáp változat hiánya azt a gyanút kelti, hogy a táp annyira gyenge minőségű, hogy a vele etetett állatok meg sem érik azt a kort, amikor át kell térni az idős macskáknak gyártott tápokra. Vagyis az a tápsor, amiből nem forgalmaznak minden korosztálynak megfelelőt, nem ajánlott megvásárolni.

 5. Mindig a macska életkorának megfelelő tápot etesse. A kölykök, a felnőttek és az idős állatok igényei és tápjai között jelentős különbségek vannak, ezért hosszú távon csak az adott korcsoportnak gyártott tápokkal etethetők megfelelően.

   

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.