Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

  MACSKATARTÓKNAK

ki tartson?

új cica a háznál

összeszoktatás

nevelés

takarmányozás

ápolás

egészségvédelem

betegségek

tenyésztés

mentsen életet

  KUTYATARTÓKNAK

  GÖRÉNYTARTÓKNAK

  NYÚLTARTÓKNAK

  ÁLLATTENYÉSZTÉS

  EGÉSZSÉGVÉDELEM

  ELSŐSEGÉLY

  NEVELÉS

  TAKARMÁNYOZÁS

TARTALOM

(az itt kiválasztott témákra kattintva böngészhet tovább, majd használja a "vissza" menüpontot)

 

A tenyésztési folyamat elemei

előkészületek

vemhesítés

vemhesség

fialás

alomnevelés

elválasztás

A macskatenyésztés gyakorlata

 

A macskatenyésztésnek jelentős hagyományai vannak. A már legalább 10.000 éve háziasított macskák gyorsan elterjedtek, a nagy távolságok pedig viszonylag korán tájjellegű változatok kialakulását eredményezte, amelyekből tudatos kiválogatással fajtákat hoztak létre a tenyésztők. Később az intenzív tenyésztői munka szintén sok új macskafajtát eredményezett. A macskafajták közös jellemzője, hogy nem különböznek egymástól olyan jelentős mértékben, mint a kutyafajták, de ez mit sem von le az értékükből.

Minden, amit az általános részben a tenyésztőkről már elmondtunk, a macskatenyésztőkre is igaz. A tevékenységükre alapvetően rányomja a bélyegét az, hogy a házi macskák szaporodásbiológiai potenciálja mintegy 47-szer meghaladja az emberét, vagyis ezt a fajt viszonylag könnyű szaporítani. Ennek köszönhetően olyan mértékű a túlszaporodás, hogy a megszületett macskák döntő többsége nem éli meg a felnőtt kort. Ez aláhúzza az ivartalanítás fontosságát és azt, hogy csak az fogjon macskatenyésztésbe, akinek valóban ez az életcélja. Ugyanakkor a macskatenyésztés, vagyis a piac által igényelt mennyiségű és minőségű társállat macskák előállítása nem könnyű feladat.

A társállattenyésztés alapismereteit külön általános részben mutatjuk be, itt pedig a macskatenyésztés gyakorlatát igyekszünk részletesen és közérthető módon bemutatni.

A további oldalainkon a baloldali sárga mezőben található linkek és a "vissza" menüpontok segítségével böngészhet, vagy végig is olvadhatja őket az alábbi link követésével:

 

UGRÁS A KÖVETKEZŐ RÉSZHEZ

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.