Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 MACSKATARTÓKNAK

 tenyésztés

felkészülés

vemhesítés

vemhesség

fialás

alomnevelés

elválasztás

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

A macskatenyésztés gyakorlata

 

A macskatenyésztésnek jelentős hagyományai vannak. A már legalább 10.000 éve háziasított macskák gyorsan elterjedtek, a nagy távolságok pedig viszonylag korán tájjellegű változatok kialakulását eredményezte, amelyekből tudatos kiválogatással fajtákat hoztak létre a tenyésztők. Később az intenzív tenyésztői munka szintén sok új macskafajtát eredményezett. A macskafajták közös jellemzője, hogy nem különböznek egymástól olyan jelentős mértékben, mint a kutyafajták, de ez mit sem von le az értékükből.

Minden, amit az általános részben a tenyésztőkről már elmondtunk, a macskatenyésztőkre is igaz. A tevékenységükre alapvetően rányomja a bélyegét az, hogy a házi macskák szaporodásbiológiai potenciálja mintegy 47-szer meghaladja az emberét, vagyis ezt a fajt viszonylag könnyű szaporítani. Ennek köszönhetően olyan mértékű a túlszaporodás, hogy a megszületett macskák döntő többsége nem éli meg a felnőtt kort. Ez aláhúzza az ivartalanítás fontosságát és azt, hogy csak az fogjon macskatenyésztésbe, akinek valóban ez az életcélja. Ugyanakkor a macskatenyésztés, vagyis a piac által igényelt mennyiségű és minőségű társállat macskák előállítása nem könnyű feladat.

A társállattenyésztés alapismereteit külön általános részben mutatjuk be, itt pedig a macskatenyésztés gyakorlatát igyekszünk részletesen és közérthető módon bemutatni.

Oldalainkon a baloldali menüpontok segítségével böngészhet.

 

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.