Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

  GÖRÉNYTARTÓKNAK

összeszoktatás

nevelés

takarmányozás

ápolás

egészségvédelem

tenyésztés

  KUTYATARTÓKNAK

  MACSKATARTÓKNAK

  NYÚLTARTÓKNAK

  ÁLLATTENYÉSZTÉS

  EGÉSZSÉGVÉDELEM

  ELSŐSEGÉLY

  NEVELÉS

  TAKARMÁNYOZÁS

A vadászgörény egészségvédelme

 

A vadászgörények egészségvédelmével kapcsolatos fontosabb teendőket itt csupán vázlatos formában ismertetjük. A részletekkel kapcsolatban forduljon az állatorvosához!

 

Állatorvosi vizsgálat

A vadászgörények a betegségek korai felismerése érdekében ugyanúgy rendszeres állatorvosi vizsgálatokat igényelnek, mint a többi társállat faj. Ennek érdekében legalább a vásárlás napján, a védőoltások és az ivartalanítás előtt, valamint felnőtt korban évente legalább egyszer, 5 éves kortól pedig félévente ajánlott állatorvosi vizsgálatára sort keríteni.

 

Élősködők

Kölyök korban 2 bélsárvizsgálatot ajánlott végeztetni, majd ezt évente 1-2 alkalommal megismételni. Minden állatorvosi vizsgálatnál és otthon havonta ellenőrizni kell a bolhásságot és a fülrühösséget, valamint a séták után naponta a kullancsokkal történt fertőzést is. A sétáltatott állatokat egész évben védeni kell a külső paraziták ellen.

 

Védőoltások

6-8 hetes kortól 2-4 hetente, 2-3 szopornyica elleni védőoltást ajánlott a kölyköknek beadatni úgy, hogy az utolsó alapoltás 14-16 hetes kor utánra essen. A sétáltatott vadászgörényeket 3 hónapos koruk után ajánlott beoltatni veszettség ellen is. A veszettség elleni védőoltást legalább 2 hét különbséggel kell beadni a szopornyica elleni védőoltásoktól. Az oltások ismétlése az állatorvos utasításai szerinti ütemezésben történjen.

 

Ivartalanítás

Mindkét nemnél közvetlenül az ivarérés után, a nőstényeket az első tüzelésük első két hetében ajánlott ivartalaníttatni. A tenyészállatokat pedig a tenyésztés végeztével mielőbb ajánlott ivartalaníttatni.

 

Egyéb

Emellett ajánlott mikrochipet beültetni, azt regisztrálni a központi nyilvántartásban és érdemes egészségügyi biztosítást is kötni.

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.