Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu 

Hirdetések

   

MANCSOK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

összeszoktatás

nevelés

takarmányozás

ápolás

egészségvédelemtenyésztés

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

A vadászgörény nevelése

 

A vadászgörények nevelése is meghatározó. Ha kölyökkorban nem foglalkoznak eleget velük, hanem elhanyagolják, ketrecbe zárva tartják őket, akkor nem válnak barátságossá az emberekkel. A megfelelő kapcsolat kialakítása érdekében ugyanúgy szocializálni kell a vadászgörényeket is, mint a kutyákat vagy a macskákat. Nagyon intelligens állatok, ezért ha következetesen nevelik, és megfelelően motiválják, akkor általában hamar megértik az elvárásokat, vagyis sok szabályt és trükköt megtanulnak. Ugyanakkor az intelligencia mellett a türelmetlenség és az önfejű makacsság jellemzi őket, vagyis a hozzáértés mellett sok türelmet és nagyfokú következetességet igényel a nevelésük. Általánosságban is elmondható róluk, hogy rengeteg foglalkozásra van szükségük. A szocializációjuk és nevelésük megkezdéséhez a legoptimálisabb időszak a néhány hetes életkor, és a választás körüli időszak határozza meg a leginkább az emberekkel kialakított kapcsolatuk minőségét. Később is megszelídíthetők, de ez fiatalon a legeredményesebb, ezért már a választás előtti rendszeresen kézbe kell venni őket és sokat kell velük foglalkozni.

A vadászgörények nevelése és a kiképzése során tisztában kell lenni azzal, hogy csupán rövid ideig képesek a feladatokra koncentrálni, ezért a foglalkozások legyenek rövidek. A siker érdekében a rövid foglalkozások mellett gondos tervezésre, azonnal alkalmazott, ésszerű jutalmazásra is szükség van. A nevelési folyamatot a pozitív megerősítésre kell alapozni. Ez javítja a tulajdonos-görény kapcsolatot, erősíti a bizalmat, ugyanakkor a kívánatos viselkedés következetes jutalmazása hatékonyan növeli az ismétlés valószínűségét. Pozitív büntetést csak kivételes esetekben szabad alkalmazni, mert ellenkező hatást érhet el, vagyis rombolja a vadászgörénnyel kialakított kapcsolatot és káros hatással van a görények lelkivilágára is.

Az alábbiakban ezekről a témakörökről lesz szó

megfogás és felemelés

alomhasználat

séta

játék

kiképzés

harapás

ásás

Megfogás és felemelés

 

A vadászgörényeket általában két kézzel szokás felemelni úgy, hogy az egyik kezet az elülső lábaik magasságában a mellkasuk köré fonjuk, a másikkal pedig a hátsólyuk alá nyúlva csaknem függőleges ülő helyzetben támasztjuk meg őket. Erre tanítani kell az állatokat, gyakran felemelve és a nyugodt magatartást jutalmazva. Az agresszív állatok grabancát is meg lehet ragadni, hogy ne haraphassanak, a másik kézzel pedig nekik is alulról meg kell támasztani a hátsójukat.

Fontos, hogy megtanulják, hogy a felemelés nem játék. A görényeknek törékeny csontozatuk van, ezért nem jó, ha kiugranak a kézből. Tanítsa nyugodt viselkedésre a felemelések során, legyen annak legfőbb célja a bensőséges viszony kialakítása, a jutalmazás, az ölelés és a szeretet. Ne engedjen neki, ha ilyenkor le akar szállni, hanem tanítsa arra, hogy nyugodtan fogadja a felemelést.

vissza az elejéhez

 

Alomhasználat

 

Mivel a vadászgörényekkel együtt élünk a lakásukban, az egyik fontos feladat a szobatisztaság kialakítása. A vadászgörények nem szoknak maguktól az alomra, mint a macskák, hanem a kutyákhoz hasonlóan meg kell tanítani őket annak a használatára. Szerencsére abban is hasonlítanak a kutyákra, hogy egészen fiatal koruktól fogva ösztönösen az almon kívül, ugyanoda végzik el a dolgukat, vagyis igyekeznek tisztán tartani a környezetüket, ezért viszonylag könnyen szobatisztaságra taníthatók. Minél korábban kezdik el tanítani őket, annál jobb eredmény várható. A legtöbb esetben már a tenyésztőnél vagy a kereskedőnél olyan helyen tartották őket, ahová befért az alomtálca, ezért már legalább részben az alomra szoktak. Ilyenkor ne feledje el megkérdezni, hogy korábban mit használtak almozás céljára?

A vadászgörények általában nem kedvelik a macskáknak gyártott csomósodó alomanyagokat, de a faforgács és a kukoricacsutka sem alkalmas, mert lenyelhetik vagy a portól betegednek meg. Ezek helyett granulált fa vagy papír alapú, esetleg bentonit alomanyagokat használjon. Ezeket vékony rétegben kell a dobozok alján szétteríteni, naponta tisztítani és hetente néhány alkalommal teljes egészében ki kell cserélni.

Legalább annyi alomtálra van szükségük, ahányan vannak. A sarkokat kedvelik és nem piszkítanak a fekhelyükre vagy az etetőtálukba, ezért az ezekkel átellenes sarokban érdemes helyezni az alomtálat. Ajánlott rögzíteni is, hogy ne boríthassák fel, emellett egy kevés ürüléket is beletenni, ami jelzi a funkcióját a görényeknek és megakadályozza azt, hogy kikaparják az alomanyagot. Segíthet, ha a szoktatás időtartamára ideiglenesen kisebb helyre (a ketrecre) korlátozza mozgásukat, ami megakadályozza, hogy nem kívánatos helyekre járjanak. Ha már az alomra szoktak, növelheti a mozgásterüket. A szobában is érdemes újabb alomtálakat kihelyezni, lehetőleg minden sarokba, mert a vadászgörények nem tesznek meg nagy távolságot azért, hogy elvégezzék a dolgukat. Ajánlott az alomtálak alá egy vastag szőnyeget tenni, ami segít megvédeni a környezetet a balesetek következményeitől.

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy ébredés után általában negyed órán belül könnyítnek magukon, ezért ne engedje ki a ketrecéből őket addig, amíg nem használta az alomtálat. Ha ez megtörtént, jutalmazza meg. A lakásban is érdemes állandóan figyelni és visszatenni őket az alomra, ha a farkukat emelve készülődnek és ott tartani, amíg el nem végzik a dolgukat. Ajánlott rendszeresen, mintegy félóránként megismételni ezt akkor is, ha nem készülődnek. Minden sikeres alomhasználatért kapjanak jutalmat. Gyakran megtanulják, hogy imitálják a dolgot egy-egy finom falat reményében. Nem hiba, ha ok nélkül is kapnak, mert ha elmarad a jutalmazás, az mérsékli a buzgalmukat.

A vadászgörények büntetése ugyanolyan hiba, mint más állatfajok esetében. Elegendő egy hangos „Nem!”-mel figyelmeztetni őket a hibára, de nem szabad megütni vagy beleverni az orrukat. Lehetséges, hogy a durvaság olykor működik, de az bizonyos, hogy előbb-utóbb visszaüt majd.

Ha kitartóan olyan helyet választ, amit mi nem szeretnénk, több lehetőség is adódik:

 1. Mivel a szagok a vadászgörények esetében kiemelkedő szerepet játszanak, takarítsa fel azonnal a piszkot és szagtalanítsa a területet ecettel, klóros vagy enzimatikus tisztítószerrel, és ne engedje vissza az állatot, amíg teljesen fel nem szárad. Riasztásra használhat alkoholt, ecetet, keserűalma vagy citrom illatot, esetleg őrölt erőspaprikát. Az ammóniát tartalmazó tisztítószerek és a fertőtlenítőszerek használatát kerülje!

 2. Tisztítsa rendszeresebben az alomtálakat, mert azok szennyezettsége taszítja őket.

 3. Használjon több alomtálat.

 4. Tegyen a vadászgörény által kiválasztott sarokba is egy alomtálat. Nagyobb helyiségben több helyet is kiválaszthat, a legbölcsebb mindenhova tálat tenni. Ha túl kicsi ott a hely, olykor a több rétegű újságpapír is megoldás lehet.

 5. Megpróbálhatja összegyűrt törülközők vagy egy etetőtál odahelyezésével távol tartani őket a nemkívánatos területtől.

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy olykor még a legjobban nevelt vadászgörények esetében is előfordulnak balesetek. Általában jó eredménynek számít az, ha az ürülékük 90%-a az alomtálakba kerül. Ha az a probléma, hogy elmegy az alomtálig, de nem bele, hanem mellé ürít, akkor tegye bele újra és újra, amíg elfogadja. Ha úgy tűnik, hogy a vadászgörény teljesen megfeledkezett a szobatisztaságról, vizsgáltassa meg állatorvossal és ha semmi baja, kezdje újra a szoktatást, de lehetőleg jobb körülmények (pl. több, tisztább, alacsonyabb elülső falú alomtál) biztosításával.

vissza az elejéhez

 

Séta

 

Sokan láttak vadászgörényt pórázon, ami nagyon vonzó kép, pedig a valóságban a pórázon sétáltathatósági hajlamuk alig jobb a macskákénál. A legtöbben ezért inkább egy szállító dobozban, egy táskában, esetleg a ruhájukban viszik őket magukkal.  

Ha mégis pórázon szeretné sétáltatni a görényét, a legjobb, ha fiatal korban kezdi a gyakorlást és a macskánál bemutatott módszerrel , vagyis kezdetben a lakásban gyakorolva és  nagyon lassan, fokozatosan, lépésről lépésre haladva elkezdeni kint is sétáltatni. Nyakörv használata a vadászgörények esetén nem javasolható. A hímek általában könnyebben megtaníthatók a pórázon sétálásra, mint a nőstények, különösen addig, amíg hagyjuk, hogy ők szabják meg az útvonalat.

Fel kell készülnie arra, hogy egy sétáltatott vadászgörény mindig nagy figyelmet von magára, ezért az emberek, különösen a gyerekek közelednek és igyekeznek megérinteni az állatot. Ez gyakran végződik harapással, ami sok kellemetlenséggel járhat, ezért helyes, ha a sétáltatott állat védőoltása nem csak a következetesen halálos kimenetelű szopornyica, de a veszettség vonatkozásában is naprakész. A harapások után az állat tulajdonosának kell fizetni a hatósági állatorvosi megfigyeléseket, ami érvényes védőoltás esetén sokkal rövidebb.

Fontos szempont az is, hogy a hámjuk legyen elég biztonságos, ugyanis könnyen megijednek (pl. kutyáktól) és ilyenkor akár el is menekülhetnek. Hasznos, ha minden esetben kéznél van egy zárható táska, amibe beleteheti, ha probléma adódik.

Érdemes tekintettel lenni arra is, hogy a vadászgörények rosszul tűrik a szélsőséges időjárási körülményeket, ezért ne sétáltassa őket nagy melegben vagy hidegben. Emellett a séták során különböző vírusokkal, valamint külső és belső parazitákkal fertőződhetnek, ezért védőoltásokkal és megelőző kezelésekkel kell védekezni ezek ellen.

vissza az elejéhez

 

Játék

 

A vadászgörények nagyon játékosak. Kedvelik a fogócskát, a bujkálást, a támadásokat és a küzdelmet, szívesen marcangolnak szét valamit, fedeznek fel új helyeket, hemperegnek vagy ásnak. Emellett szívesen eljátszanak szinte mindennel, amit csak találnak. Boldogan cipelik vagy elrejtik a zoknikat, a cipőket, a papucsokat és más emberi ruhadarabokat, a ceruzákat és tollakat, a kulcsokat és a távirányítókat, az üdítők műanyag kupakjait és bármely más kisebb tárgyat, valamint a gyermekjátékokat is, vagyis a babákat, illetve a műanyag vagy gumi játékokat is. Az ezekkel való játék azonban veszélyes lehet a számukra és közben károkat is okozhatnak, ezért jobb az ilyesmit azonnal elvenni tőlük. A vécépapír gurigái és a hasonló keskeny csövek szintén veszélyesek lehetnek, mert beléjük szorulhat a fejük, ami komoly pánikot okozhat. Fontos biztonsági szabály, hogy minden egyes játékukat próbáljon ki, vagyis figyelje egy ideig, ahogy játszanak velük, emellett rendszeresen ellenőrizni kell, hogy idővel nem válnak-e le róluk olyan darabok, amelyeket lenyelhetnek, illetve nem okozhatnak-e más módon veszélyt a számukra, és ha erre esélyt lát, akkor az ilyen játékot jobb eltávolítani.

Ha játékot vásárol a számukra, gondosan kell válogatnia, hogy veszélytelenek legyenek. A leváló kisebb részeket és a cérnákat hajlamosak ugyanis lenyelni, ami bélelzáródáshoz vezethet. Imádják a puha labdákat, kapható olyan is a számukra, amibe akár bele is mászhatnak. A kereskedelmi forgalomban kaphatók erős anyagból készült plüssbabák is kaphatók. Kedvelik a sípoló, csörgő, bolyhos és madzagon mozgatott játékokat. Ezeket viszont könnyen szétrághatja és le is nyelheti, ami akár bélelzáródást is okozhat. Ha szétrágható játékkal hagyja őket magukra, akkor tegye azt egy erős zokniba, aminek a szárát megcsomózza. Így anélkül játszhat a sípoló játékokkal, hogy lenyelné őket, miután szétrágja. Emellett örömmel fogadják azokat a minden háztartásban megtalálható tárgyakat is, mint a használt ruhadarabok, vagy a papírtörülköző. Nagy örömet szerezhetnek a számukra a papírzacskók és a nyílással ellátott cipős dobozok is. Imádnak mindent, amibe belebújhatnak ezért a hosszú és hajlékony műanyag csövek kiváló szórakozást biztosítanak a számukra. A legtöbb lakásban elfér egy akár 25 méteres darab is, illetve ma már ilyen átlátszó külső csövekkel szerelik fel a vadászgörényeknek gyártott ketreceket is. Ha saját maga állítja össze a csöveket, válasszon lehetőleg átlátszót és iktasson be elágazásokat, mert azok növelik az élvezetet.

Szeretik a változatosságot, ezért ha nem kapnak rendszeresen új játékokat, hamar unatkozni kezdenek. A legjobb, ha időről időre elveszik a megunt játékaikat, majd néhány hét múlva visszakapják, így többször is megörvendeztethetők egy már biztonságosnak talált játékkal. Ilyenkor örömükben gyakran vinnyognak. És ne feledje, hogy az otthon összeállított játék lehet ugyanolyan jó, mint a vásárolt, sőt. Egy kartonpapírból kialakított útvesztő, madzagon húzott vagy törülközőbe tekert játék megszerzése, illetve egy papír fecnikkel teli doboz maga a mennyország lehet a számukra.

vissza az elejéhez

· 

Kiképzés

 

A vadászgörények tanulékony és intelligens állatok, ezért sok mindenre kiképezhetők. Az igaz, hogy nem olyan engedelmesek, mint a kutyák, de szinte mindenre kaphatók, amiből előnyük származhat. Igazándiból nem része a természetüknek, hogy másokért bármit is megtegyenek, de a saját érdekükben dolgoznak. Jutalomfalat segítségével gyorsan megtaníthatók hívásra vagy sípszóra odajönni, örömmel ülnek, hemperegnek, apportíroznak, illetve ugranak, forognak vagy köröznek a lábunk körül, és számos más mutatványra is képesek még. De csak amíg motiváltak. Ha nem kapnak minden esetben jutalmat, elveszítik a kedvüket és gyorsan elfelejtik a tanultakat. A jutalom lehet étel, esetleg vadászgörénynek gyártott vitaminpaszta vagy játék is. A klikker tréning is sikeresen alkalmazható. A kiképzés során vegye figyelembe, hogy csak rövid ideig lehet lekötni a figyelmüket, a ketrecből való kiengedés után pedig annyira izgatottak, hogy ilyenkor nem lehet azonnal foglalkozni velük, hanem meg kell várni, amíg kitombolják magukat és lecsillapodnak. Fokozottan érzékenyek a magas hangokra, de büntetéssel nem lehet nevelni őket.

Ma is használnak vadászgörényeket munkavégzésre, vadászatra vagy kábelek bevezetésére, ami megfelelő felkészültséget igényel a gondozójuk részéről.

vissza az elejéhez

 

Harapás

 

Könnyű rávenni a vadászgörényeket, hogy játszanak velünk. Azonban meglehetősen vastag bőrű állatok. Minden gond nélkül elviselnek akár komolyabb harapásokat is, és bennünket is hasonlónak gondolnak. Sok konfliktus forrása, hogy ez a számukra a legtermészetesebb játékforma. Emellett számos más okból, így a kicsinyeik védelmében, fájdalom vagy éppen ijedtség miatt is haraphatnak, de a leggyakoribb harapási ok az önfeledt játék. Ha nem játékból teszik, akkor figyelmeztető testtartással előre jelzik a támadást. Ilyenkor a farkukat felborzolják, majd felhorkantva támadnak. A játék közben viszont a legtermészetesebb a számukra, hogy egyszerűen a játszótársukba harapnak, a legtöbbet a kezünkbe, és néha kitátott szájjal rohannak le minket, majd boldogan belénk marnak. De haraphatnak szinte minden egyéb helyzetben is. Mielőtt hozzánk kerül a kölyök, néha csak az alomtársaival kialakított játéktapasztalatokkal rendelkezik. Ha a tenyésztő meg is kezdte a harapásról való lenevelését, attól nem várható nagy eredmény. Ezért a harapásról nekünk kell mielőbb lenevelni őket, vagyis az egyik legelső és legfontosabb feladat az, hogy meg kell tanítani őket arra, hogy velünk másképp kell bánjanak.

Szerencsére a vadászgörény kölykök intelligensek, ezért általában hamar megértik, hogy az emberekkel másképp kell játszanak, mint a fajtársaikkal. A siker első feltétele az, hogy a kölyökkel foglalkozó valamennyi személy vegye komolyan a feladatot. Alakítsanak ki egy közös tiltó szót és taktikát a harapások kivédésére. Fontos a következetesség is, vagyis hogy a legkisebb harapás esetén is azonnal rászólással (pl. egy határozott, emelt hangon ejtett rövid „Nem!” vagy „Hé!”) kell figyelmeztetni az állatot, hogy helytelen, amit tett, és meg kell szakítani a játékot vagy az egyéb foglalkozást vele. A fizikai büntetés a vadászgörények nevelésében is pont ugyanolyan zsákutca, mint a többi állatfaj esetében, vagyis előbb-utóbb visszaüt. Helytelen gyakorlat és rossz tanács, hogy az állat orrukra pöccintve kell leszoktatni őket a harapásról, mert az a leginkább csak a kapcsolat rombolására alkalmas. Helyesebb azzal próbálkozik, hogy a kezére vagy ujjára a vadászgörénynek gyártott finomságot ken, és hagyja, hogy lenyalja az állat. Ezzel békés és pozitív tapasztalatokra tesz szert az emberi kézzel kapcsolatban, és azt tanulja meg, hogy jobb nem megharapni, ha jutalmat akar. Az azonnali reakció, a magas hangszínű, rövid, csattanós szóbeli figyelmeztetés mellett elsősorban a bezárás a leginkább ajánlható nevelési eszköz. Fontos, hogy mindezekre a harapás után azonnal kerüljön sor, különben nem tudja a büntetést a harapással összekötni. A bezárást sincs értelme hosszúra nyújtani, mert néhány perc után már nem fog emlékezni az okára, vagyis nem fogja összekapcsolni a harapással. Ezért a legjobb, ha a büntetés súlyossága helyett annak azonnaliságára és rendszeres ismétlésére fektetik a hangsúlyt. Néhány perc minden vadászgörénynek elég ahhoz, hogy lecsillapodjon. Azonban minden vadászgörény más, ezért eltérő megoldásokat követelhetnek. Sokan azt javasolják, hogy a grabancánál fogva kell elkapni és kis ideig le kell szorítani a bűnöst. Mások a grabancuknál fogva javasolják megemelni és visszatenni a ketrecükbe. Az ugyanis nem szerencsés, ha leteszi a harapó állatot. Ez nem büntetés, hiszen az állat örül a szabadságnak, ezért azt tanulja meg ilyenkor, hogy harapnia kell, ha szabadulni akar. Ezért ilyenkor ne a földre tegye, hanem zárja be, ha nem elegendő a rászólás. És van olyan is, aki a harapás után bedugja az ujját az állat szájukba. De ezeknél sokkal jobb megoldás, ha türelmes és következetes marad. Ha netalán mégis enyhe büntetésre kerül sor, utána szeretgesse meg, hiszen a durva játékstílus mindig érzékeny lelket takar. A szeretettel teljes bánásmód a legjobb lecke a számukra.

A vadászgörény néha félreértik a reakcióinkat. Néha azt hiszik, hogy a magas hangú figyelmeztetés, a sikítás vagy a felkiáltás még vadabb játékra szólítja őket fel. Ez nem a gonoszság vagy agresszió jele, de mindenféleképpen ok arra, hogy megváltoztassa a reakcióját, például az ajánlott magas helyett kimondottan mély hangon figyelmezetni az ilyen állatot. Emellett vannak a születésüktől fogva süket görények is, amelyek egyáltalán nem reagálnak a rászólásra. Ilyenkor a grabancnál való finom megragadás az egyetlen lehetőség. Ha pedig hagyja kölyökkorában szabadon harapni a vadászgörényét, az ne csodálkozzon, ha az állat felnőtten is harapós marad. És van néhány dolog, amit ajánlott elkerülnie. Ne hordjon csak zoknit a foglalkozások alatt, különösen ne fehéret. Húzzon inkább cipőt vagy papucsot, ha nem akarja, hogy beleharapjanak a lábába. Emellett ne játsszon a görénnyel durva játékokat, erre inkább adjon olyasmit neki, amit nyugodtan ráncigálhat. Egy erős kitömött bábú jobb erre a célra, mint az Ön keze.

vissza az elejéhez

 

Ásás

 

A vadászgörények imádnak ásni. Erre szinte minden megfelel nekik az alomanyagtól a szőnyegig, az ágy matracától a székek és fotelek ülőlapjáig, az étető és az itató táluktól az alomtálcákig. Bármit kikezdhetnek, amit mi egyáltalán nem szeretnénk kiásatni velük. Mivel ez része a természetes viselkedésüknek, ezért általában nem lehet lenevelni őket az ásásról, hanem más módon kell megakadályozni a károkat.

A megelőzés egyik legfontosabb eszköze az unalom kialakulásának megelőzése. Mivel az állatok egy része unalmában ás szinte egész nap, egyszerűen többet kell foglalkozni velük, és nagyobb figyelmet kell fordítani a környezetük gazdagítására is (lásd a megfelelő fejezetben). Ha megfelelő játékokat játszik vele, kevésbé kell attól tartania, hogy ő talál ki olyat, ami nem kívánatos, és ha kap elég lehetőséget a veszélytelen elfoglaltságokra, kisebb eséllyel választ károsakat.

Az alomanyag szétkaparása különösen a kölykökre jellemző. Ha el akarja kerülni, tegyen eleinte egy kevés ürüléket a tetejére. Később pedig az is elég lehet, ha csak kevés alomanyagot használ.

Sok vadászgörény ás bele az táplálékába és az ivóvizébe is. Ilyenkor nagyobb tálcát tehet alájuk és a szomjazás megelőzésére szerezzen be egy tartalék itatót a számukra. Az etetésre keressen meredek falú, nehéz, vagy rögzíthető edényt és lecserélheti az itatótálat is egy biztonságosabb megoldásra. Segíthetnek a kereskedelmi forgalomban kapható olyan etetőedények is, amelyekbe éppen belefér a vadászgörény feje és ha áttér az önitatók használatára.

Minden esetében a leghatékonyabb megoldás egyszerűen eltávolítani az ásásra csábító lehetőségeket. Ez persze nem mindig lehetséges, így gyakran lesz kénytelen más eszközöket is igénybe venni. Letakarhatja a megvédendő felületeket alufóliával, linóleummal vagy kővel és próbálkozhat riasztással is. Ne feledje, hogy még a szekrény tetejére menekített virágcserepeket is elérhetik. Az viszont segíthet, ha vonzó alternatívát kínál ezek helyett, vagyis egy olyan ládát készít, amit megtölt földdel, homokkal vagy kaviccsal, és amiben a vadászgörény szabadon áshat.

vissza az elejéhez

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.