Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

  GÖRÉNYTARTÓKNAK

összeszoktatás

nevelés

takarmányozás

ápolás

egészségvédelem

tenyésztés

  KUTYATARTÓKNAK

  MACSKATARTÓKNAK

  NYÚLTARTÓKNAK

  ÁLLATTENYÉSZTÉS

  EGÉSZSÉGVÉDELEM

  ELSŐSEGÉLY

  NEVELÉS

  TAKARMÁNYOZÁS

TARTALOM

(az itt kiválasztott témákra kattintva böngészhet tovább, majd használja a "vissza" menüpontot)

 

A vadászgörények takarmányai

alaptakarmányok

táplálékkiegészítők

ivóvíz

nem etethető táplálékok

Az etetés rendje

Különböző életkorú állatok takarmányozása

A vadászgörény takarmányozása

 

A vadászgörények táplálkozási szempontból leginkább a macskákhoz hasonlítanak, de igazi szuperhúsevők. A természetben ők is teljes állatokat fogyasztanak, mint a macskák, de más táplálékot (pl. növényi tápanyagokat) szinte soha. Ezért szuperhúsevőnek is nevezik őket. Ezt támasztja alá az emésztőrendszerük felépítése is. A vékonybelük tagolatlan, vakbelük egyáltalán nincs, és nagyon egyszerű, de stabil bélflórájuk van. A bélcsatornájuk még a macskákénál is rövidebb, a bélflórájuk egyszerűbb, a béltartalom továbbítása nagyon gyors, ezért a teljes emésztési folyamat alig 3-4 óra alatt lezajlik. Nagyon magas minőségű táplálékra van szükségük ahhoz, hogy ilyen rövid idő alatt hasznosítani tudják a benne található tápanyagokat.

A napi táplálékfelvételük a testtömegük mintegy 5-7,5%-a általában, de a különböző életszakaszokban ennél több is lehet. Rendkívül igényesek a táplálék minőségére. A macskához hasonlóan többféle kizárólag állati eredetű tápanyagokban található aminosavat, zsírsavat és vitamint igényelnek. Emellett nagyon sok, az etetett szárazanyag legalább 34-36%-át kitevő, könnyen emészthető és jó minőségű állati fehérjére van szükségük, energia forrásként emellett a szárazanyag 22-24%-ában állati zsírokra. Nem igényelnek szénhidrátokat (zöldséget, gyümölcsöt és magvakat), a rostot egyáltalán nem tudják megemészteni, ezért a minőség rovására megy, ha sok van a táplálékukban. Még a növényi eredetű fehérjéket sem tudják megfelelően hasznosítani, sőt, azok etetése is káros lehet a számukra. Így aztán a zöldségek, ha egyáltalán elfogyasztják, ugyanúgy jönnek ki belőlük, ahogy bekerültek, és örülhet a tulajdonos, ha nem okoznak bajt. Így aztán valamennyi társállat közül a vadászgörények táplálék piramisa a legegyszerűbb:

A vadászgörények vadászösztöne a háziasítás ellenére erős maradt, ezért ha tehetik, szívesen vadásznak. Ennek ellenére ma már nem jellemző, hogy élő prédával egészítenék ki az étrendjüket. További jellemzőjük, hogy még a macskánál is nyakasabb specialisták, vagyis nagyon hozzászoknak a táplálékukhoz, és annak hiányában rendkívül nehezen fogadnak el mást. A vadászgörények gyorsan táplálékfüggővé válnak.

A baloldali menük közül válassza ki az Önt érdeklő témát, majd kattintson rá. Ha pedig végig kívánja olvasni a témával kapcsolatos írásainkat, akkor kövesse az alábbi linket:

 

UGRÁS A KÖVETKEZŐ RÉSZHEZ

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.