Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu 

Hirdetések

   

MANCSOK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 takarmányozás

alaptakarmány

kiegészítők

ivóvíz

kerülendő

etetés módja

életkor

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

A vadászgörény etetése

 

Mivel a vadászgörények emésztése és anyagcseréje is gyors, napi többszöri etetést igényelnek. Ha száraz vadászgörény tápot kapnak, az el nem hízott állatoknak akár igény szerint (ad libitum) is adható, a nedves görénytápokból pedig a többi állatfajhoz hasonlóan jobb naponta többször kis adagot etetni velük a kis befogadó képességű és meglehetősen rövid tápcsatornájuk miatt. Ezekkel a leghelyesebb naponta legalább két-három alkalommal etetni, a maradékot pedig egy idő után eltávolítani, és két etetés között jutalomfalatként ismét felkínálni nekik, mert így jobb étvággyal esznek belőlük, mintha állandóan előttük áll.

 

Mennyiség

A vadászgörény tápok etetését a csomagoláson feltüntetett napi adagokkal ajánlott kezdeni, és később a mennyiséget az állat kondíciójához kell igazítani. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a vadászgörények testtömege szezonálisan is ingadozik, ami rendkívül jelentős a nem ivartalanított állatok körében.

Ha nedves táplálékot kapnak igény szerint, akkor fel kell készülni arra, hogy könnyen elhízhatnak, a táplálék koszolódhat és baktériumokkal fertőződhet, a felesleget pedig az odújukba cipelik, illetve a sarkokba vagy valamelyik bútor alá rejtik el. Ezért ha nedves eleséget etet, azt ajánlott mindig adagoltan adni és az elfogyásáig bezárni őket a ketrecükbe.

Az elfogyasztott mennyiség függ magától a tápláléktól, de az életkortól és az aktivitástól is, ezért a kölykök a testtömegük arányában általában több eleséget fogyasztanak, az idős állatok pedig kevesebbet. A vemhes és szoptató nőstények minőségi és mennyiségi igényei egyaránt a legmagasabbak.

 

Tápváltás

Mint említettük, a vadászgörények táplálékspecialisták, ezért könnyen válnak táplálékfüggővé. Az ízlésviláguk négy hónapos korukra már kialakul, ezért ekkorra hozzászoknak valamilyen táplálékhoz, és a továbbiakban életük végéig makacsul ellenállhatnak minden tápváltási kísérletnek. Ezt csak akkor adják fel, ha nincsen más választásuk, ezért ha a tulajdonosuk következetes, akkor előbb-utóbb elfogadják az új táplálékot. Ezért a vadászgörények esetében csak akkor érdemes hosszú átmenetben gondolkodni, ha a két táplálék összekeverhető. Ha nem, néhány nap után egyszerűen el kell hagyni a régi táplálékot, különben előfordulhat, hogy soha nem kezdik el fogyasztani az újat. Az inzulinómás és a vemhes állatok kivételével nem baj, ha ilyenkor koplalnak egy ideig. Ha valóban megéheznek, úgyis nekiállnak enni. Segítheti az új élelem elfogadását, ha egy ideig bekenik a görény kedvenc vitamin-kiegészítőjével, halolajjal vagy növényi olajjal.

 

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.