Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 takarmányozás

alaptakarmány

kiegészítők

ivóvíz

kerülendő

etetés módja

életkor

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

A vadászgörény takarmányozása

 

A vadászgörények táplálkozási szempontból leginkább a macskákhoz hasonlítanak, de igazi szuperhúsevők. A természetben ők is teljes állatokat fogyasztanak, mint a macskák, de más táplálékot (pl. növényi tápanyagokat) szinte soha. Ezért is nevezik őket szuperhúsevőnek. Ennek megfelelő az emésztőrendszerük felépítése is. A vékonybelük tagolatlan, vakbelük pedig egyáltalán nincsen. A bélcsatornájuk még a macskákénál is rövidebb, a bélflórájuk egyszerűbb, a béltartalom továbbhaladása nagyon gyors, ezért a teljes emésztési folyamat alig 3-4 óra alatt lezajlik. Nagyon magas minőségű táplálékra van szükségük ahhoz, hogy ilyen rövid idő alatt hasznosítani tudják a benne található tápanyagokat.

A napi táplálékfelvételük általában a testtömegük mintegy 5-7,5%-a, de bizonyos életszakaszokban ennél több is lehet. Rendkívül igényesek a táplálék minőségére. A macskához hasonlóan többféle kizárólag állati eredetű tápanyagokban található aminosavat, zsírsavat és vitamint igényelnek, ezek hiányában elpusztulnak. Emellett nagyon sok, az etetett szárazanyag legalább 34-36%-át kitevő, könnyen emészthető és jó minőségű állati fehérjére van szükségük, emellett energia forrásként a szárazanyag 22-24%-ában állati zsírokra. Egyáltalán nem igényelnek szénhidrátokat (zöldséget, gyümölcsöt és magvakat), a rostot nem tudják megemészteni, ezért a minőség rovására megy, ha sok van ezekből a táplálékukban. Még a növényi eredetű fehérjéket sem tudják megfelelően hasznosítani, sőt, azok etetése káros is lehet a számukra. Így aztán a zöldségek, ha egyáltalán elfogyasztják, ugyanúgy jönnek ki belőlük, ahogy bekerültek, és örülhet a tulajdonos, ha nem okoztak bajt.

Valamennyi társállat közül a vadászgörények táplálék piramisa (az igényelt tápanyagok felsorolása) a legegyszerűbb:

A vadászgörények vadászösztöne a háziasítás ellenére erős maradt, ezért ha tehetik, szívesen vadásznak. Ennek ellenére ma már nem jellemző, hogy élő prédával egészítenék ki az étrendjüket. További jellemzőjük, hogy még a macskánál is nyakasabb specialisták. Gyorsan táplálékfüggővé válnak, vagyis nagyon hozzászoknak a táplálékukhoz, és annak hiányában rendkívül nehezen fogadnak el mást.

A baloldali menüsorból válassza ki az Önt érdeklő témát, majd kattintson rá.

 

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.